Prognoza meteo: Valul de aer polar face prăpăd în România. Cât de frig se anunţă şi unde sunt aşteptate primele ninsori

Prognoza meteo: Valul de aer polar face prăpăd în România. Cât de frig se anunţă şi unde sunt aşteptate primele ninsori

Vreme de iarnă FOTO Mediafax

De la temperaturi aflate la pragul de 30 de grade Celsius, vom ajunge la maxime de 18-19 grade. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat primele ninsori la munte, la altitudini mari. Valul  de aer polar care a pus stăpânire pe Europa a lovit şi România. De astăzi, temperaturile scad brusc în toată ţara, cu 9-10 grade.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
"Pe parcursul săptămânii mai sunt valuri de răcire, mai sunt mase de aer tot mai reci care vin în ţară. Vom vobi despre o vreme mai rece decât normal, în mare parte din ţară, în special în nordul ţării. Acum suntem peste normal, cu maximele în orice caz. O să ajungem pe la mijlocul săptămânii, deci pe marţi, miercuri, cu maxime de 16-17 grade în nord, N-V ţării, până la 26-27 în Capitală", a mai Elena Cordoneanu, meteorolog, într-o intervenţie la Realitatea TV.
Răcirea bruscă a fi resimţită de ieri, în toată ţara, odată cu echinocţiul de toamnă, când s-a instalat toamna astronomică. De altfel, de la o zi la alta, vremea va fi din ce mai rece, iar temperaturile vor scădea drastic, cu 9-10 grade Celsius, iar la munte vor coborî până la -7 grade Celsius şi va cădea prima zăpadă.
 
Luni, conform ANM, în interiorul arcului carpatic, cerul va fi mai mult noros şi va ploua, pe arii extinse în cursul zilei, apoi izolat. Vântul va prezenta intensificări, iar din punct de vedere termic, vremea va fi rece. În restul teritoriului, valorile termice diurne se vor situa peste cele specifice perioadei, cu precădere în regiunile sudice şi de sud-est, înnorări temporare şi ploi, vor fi spre seara şi noaptea, local în Muntenia, Moldova şi Dobrogea şi doar izolat, posibil, în Oltenia. În aceste zone vântul va fi moderat cu unele întensificări, îndeosebi la câmpie. La munte, la înălţimi mari, vântul va sufla tare şi în rafale, iar precipitaţiile vor fi, trecător, şi sub formă de lapoviţă sau ninsoare. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 şi 22 de grade în vestul, nordul şi centrul ţării şi între 22 şi 30 de grade în rest, iar cele minime între 2 şi 13 grade, mai scăzute în depresiuni, în special, în cele ale Carpaţilor Occidentali, unde vor fi condiţii de brumă.
 
Şi marţi vremea va fi rece cu temperaturi maxime cuprinse, în general, între 12 şi 19 grade şi minime între 1 şi 9 grade, uşor mai ridicate pe litoral, dar şi mai scăzute în depresiuni, unde se va produce brumă. Cerul va fi variabil cu înnorări trecătoare, dar numai izolat va ploua slab. La munte, cu precădere în Carpaţii Orientali, precipitaţiile vor fi mai ales sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Temporar, vântul va avea intensificări în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari în Moldova, Delta Dunării şi zona Carpaţilor de Curbură. Valorile termice vor fi mai coborâte decât în mod obişnuit, iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi în creştere, în a doua parte a intervalului.
 
 
Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni:
 
Săptămâna 24 septembrie – 1 octombrie 2018
 
Valorile termice medii ale perioadei, cel mai probabil, se vor situa sub normele climatologice în cea mai mare parte a ţării.Cantităţile de precipitaţii este posibil să fie excedentare în regiunile sudice şi apropiate de normele climatologice în restul teritoriului.
 
Săptămâna 1 – 8 octombrie 2018
 
Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii în jumătatea estică a teritoriului, iar în rest vor fi, posibil, uşor sub aceste medii. Regimul pluviometric se va încadra în limitele normale ale perioadei în jumătatea nordică a teritoriului şi va fi, posibil, uşor excedentar local la munte şi în sud-vest.
 
Săptămâna 8 – 15 octombrie 2018
 
Mediile valorilor termice se vor situa în apropierea normei climatologice a săptămânii în cea mai mare parte a ţării.Cantităţile de precipitaţii vor fi, posibil, apropiate de normalul săptămânii în cea mai mare parte a ţării, cu o tendinţă uşor excedentară pe arii restrânse în estul teritoriului.
 
Săptămâna 15 – 22 octombrie 2018
 
Temperatura aerului va avea valori apropiate de normele climatologice ale săptămânii în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul normelor climatologice în cea mai mare parte a ţării.
 
 
 
citeste totul despre: