Prognoza meteo: Un val de căldură tropicală loveşte România. Unde se anunţă prăpăd, când revin vijeliile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vreme deosebit de caldă FOTO Shutterstock
Vreme deosebit de caldă FOTO Shutterstock

Un val puternic de căldură tropicală loveşte România la sfârşitul săptămânii. Aerul va deveni irespirabil în umătoarele trei zile, cu temperaturi care vor ajunge la 34 de grade Celsius, duminică, în Capitală. În sud-estul ţării se anunţă 38 de grade la umbră. De marţi se răcoreşte, dar vin furtunile violente.

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), duminică, în ţară, vremea va fi călduroasă, iar disconfortul termic se va accentua, îndeosebi în zonele de câmpie. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza şi seara în zonele montane şi submontane, iar noaptea, cu precădere în nord-vestul extrem al ţării, unde pe spaţii restrânse se vor semnala averse slabe, posibil însoţite de descărcări electrice. Vântul va sufla slab până la moderat. Temperaturile maxime vor continua să crească uşor şi se vor încadra, în general, între 28 şi 34 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 10 şi 23 de grade.

Şi la Bucureşti, duminică, vremea va fi călduroasă, cu disconfort termic în accentuare în timpul după-amiezii. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura maximă va fi de 33...34 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 19 grade.

Posibile vijelii, luni

Luni, vremea călduroasă va persista în cea mai mare parte a ţării, iar după-amiază va deveni local caniculară în Câmpia Română şi în vestul Dobrogei, unde disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil, însă cu precădere din orele amiezii, instabilitatea atmosferică va fi în creştere şi se va manifesta prin accentuarea temporară a înnorărilor şi perioade în care local vor fi averse, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi posibile vijelii. Astfel de fenomene se vor semnala la început îndeosebi în nord, nord-est şi în centru, precum şi în zonele montane şi submontane, iar spre seară şi în cursul nopţii, cu o probabilitate mai mare în sud-estul teritoriului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, izolat se vor acumula cantităţi de apă însemnate şi va cădea grindină. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 28 şi 35 de grade, iar cele minime între 12 şi 23 de grade.

Luni, vremea călduroasă va persista şi în Capitală, iar după-amiază va deveni caniculară, cu disconfort termic ridicat. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate noaptea, când se vor semnala averse ce foarte probabil vor avea şi caracter torenţial şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperatura maximă va fi de 34...35 de grade, iar cea minimă de 19...20 de grade.

De marţi se mai răcoreşte şi în peisaj îşi fac apariţia furtunile violente. Marţi, vremea se va răcori faţă de ziua anterioară, semnificativ în special în sud şi sud-est, urmând a se înregistra în cea mai mare parte a ţării valori diurne apropiate de cele specifice datei. Temporar înnorările vor fi accentuate şi se vor semnala averse şi descărcări electrice, pe arii relativ extinse, cu o probabilitate mai mare în zonele de deal şi de munte, precum şi în centrul şi sudul ţării şi pe spaţii restrânse în rest. Cantităţile de apă ce se vor înregistra, pe arii restrânse vor fi mai însemnate. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 24 şi 30 de grade, uşor mai ridicate în sud-vestul teritoriului, iar cele minime între 10 şi 22 de grade.

Şi la Bucureşti, marţi, vremea se va răcori faţă de ziua anterioară. Temporar înnorările vor fi accentuate şi vor fi perioade în care se vor semnala averse şi posibil descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade, iar cea minimă va fi de 18...19 grade.

ANM a publicat şi prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni:

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizatede către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe MedieDurată. Este estimată media săptămânală a abaterilortemperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de mediaperioadei 1993-2016.

Săptămâna 22.07.2019 – 29.07.2019

Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această săptămână, posibil uşor mai ridicate în extremitatea de vest şi de sud-vest a ţării, dar şi uşor mai coborâte în nord-estul extrem.

Regimul pluviometric va deficitar în jumătatea vestică a ţării, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în restul teritoriului cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale ale periodei.

Săptămâna 29.07.2019 – 05.08.2019 

Temperatura aerului va avea valori în general apropiate de celenormale pentru acesti interval. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această săptămână se vor situa în general în jurul celor normale pentru această dată. 

Săptămâna 05.08.2019 – 12.08.2019

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale ale perioadei, la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 12.08.2019 – 19.08.2019

Valorile termice se vor situa în general în jurul celor specifice pentruaceastă săptămână. Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi apropiat decel normal al perioadei.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite