Prognoza meteo: Un val de căldură africană loveşte România. Unde se anunţă vreme de coşmar, de când se răcoreşte

Prognoza meteo: Un val de căldură africană loveşte România. Unde se anunţă vreme de coşmar, de când se răcoreşte

Vreme deosebit de caldă FOTO Adevărul

Un val de aer cald dinspre nordul Africii va lovi România. Specialiştii avertizează că joi, 27 iunie, va fi cea mai caldă zi a săptămânii, cu maxime şi de 36 de grade în unele regiuni, însă temperaturile resimţite de oameni vor fi cu 10 grade mai ridicate.

Conform meteorologului de la Agenţia Naţională de Meteorologie, Mihai Timu, însă, temperaturile resimţite vor fi cu cel puţin zece grade mai ridicate. „Vor fi câteva zile cu temperaturi foarte ridicate, mai ales în Europa vestică, pentru că circulaţia aerului este din sector sudic şi favorizează avansul unui aer foarte cald dinspre nordul Africii”, a spus Mihai Timu, meteorolog la Agenţia Naţională de Meteorologie, citat de RTV.  

”O parte din acest aer cald se apropie tangenţial şi de România, aşa că de mâine(n.r: joi, 27 iunie) vom vorbi de temperaturi la limita caniculei, 34-35 de grade în Câmpia de Vest, urmând ca joi acest val de căldură să se intensifice. Va fi cea mai caldă zi din această săptămână, în zonele de câmpie aşteptăm frecvent 35, izolat 36 de grade”, a spus meteorologul. 
 
Astfel, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi pragul critic de 80 de unităţi la câmpie şi podiş. După-amiaza şi noaptea gradul de instabilitate atmosferică va fi în creştere la început în regiunile din jumătatea nordică a ţării, la deal şi la munte, apoi local şi în rest. Vor fi perioade cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor fi pe arii restrânse mai însemnate. Temperaturile maxime se vor încadra între 29 şi 36 de grade, iar cele minime între 13 şi 24 de grade.
 
Vineri, temperaturile scad la 32 de grade
 
Vineri, valorile termice vor fi în scădere faţă de intervalul anterior, astfel că se vor situa, în general, în jurul celor caracteristice acestei perioade, uşor mai scăzute în nord-est. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după orele amiezii când, pe arii restrânse, vor fi ploi de scurtă durată şi posibil descărcări electrice, cu o probabilitate mai mare în zonele montane, precum şi în sudul şi sud-estul ţării. Vântul va sufla slab şi moderat, local cu intensificări temporare pe parcursul zilei în majoritatea regiunilor, viteze mai mari urmând a se înregistra în Moldova şi pe creste. Temperaturile maxime se vor încadra între 21 şi 32 de grade, iar cele minime în general între 9 şi 16 grade.
 
Şi sâmbătă, valorile termice vor continua să scadă uşor în majoritatea regiunilor. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare după-amiaza şi spre seară când cu totul izolat vor mai fi ploi de scurtă durată cu precădere în estul şi sud-estul ţării. Vântul va avea intensificări temporare pe parcursul zilei cu precădere în jumătatea nordică. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 30 de grade, iar cele minime între 7 şi 17 grade, uşor mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: