Prognoza meteo: Val de aer rece peste România. Câd de frig se face, unde mai plouă şi în ce zonă anunţă lapoviţă

Prognoza meteo: Val de aer rece peste România. Câd de frig se face, unde mai plouă şi în ce zonă anunţă lapoviţă

Vreme de toamnă în mijlocul verii FOTO Shutterstock

Ploile se mai răresc, dar temperaturilor vor fi foarte scăzute pentru data din calendar. Un val de aer care pătrunde din nordul ţării va aduce frig în majoritatea regiunilor. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) anunţă că maximele nu vor depăşi 25 de grade.

 
Vremea se va ameliora semnificativ, duminică, 1 iulie, sub aspectul precipitaţiilor, dar din punct de vedere termic va fi rece pentru această dată. Vor fi înnorări, averse şi descărcări electrice, local, îndeosebi în nordul, centrul, sudul ţării şi la munte. Pe spaţii mici cantităţile de apă vor fi mai însemnate. La munte, la altitudini mai mari de 2000 m, mai ales în Carpaţii Meridionali, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri pe crestele montane, temporar şi în regiunile estice şi în extremitatea de sud-vest. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 25 de grade, cu cele mai ridicate valori în Oltenia şi Muntenia, iar cele minime între 5 şi 15 grade, mai ridicate, spre 18 grade, pe litoral şi în deltã.
 
Şi luni, vremea se va menţine rece. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 20 şi 25 de grade, iar cele minime între 5 şi 15 grade, uşor mai ridicate în deltă şi pe litoral, spre 18 grade, dar şi mai scăzute, până în jurul a 3 grade, în depresiunile din estul Transilvaniei. Vor mai fi înnorări şi ploi slabe, de scurtă durată, pe arii restrânse, mai ales în nordul, centrul şi estul ţării. La munte, la altitudini mai mari de 1800 m, vor fi condiţii şi de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane înalte, dar trecător şi în regiunile sudice şi de sud-est.
 
În următoarele zile ale săptămânii, se va încălzi uşor şi treptat. Vor fi averse pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare spre sfârşitul intervalului, precizează ANM.
 
 
Seceta pârjoleşte tot sud-estul ţării în iulie
 
"Luna lui cuptor confirmă ceea ce estimam, temperaturile medii sunt în creştere. Observăm valori mai mari. Cele mai ridicate ne aşteptăm să se înregistreze în Dobrogea, Banat şi Crişana. Chiar şi în Moldova şi centru, exceptând muntele vom valori apropiate de norme. Valori de precipitaţii reduse. Cele mai reduse urmează să fie în Dobrogea, zona sudică din Muntenia şi Oltenia", a mai declarat Elena Mateescu.
Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât normal, îndeosebi în regiunile sudice, sud-estice şi vestice. Cantităţile totale lunare de precipitaţii se vor situa sub mediile climatologice în toate regiunile, deficitul cel mai pronunţat fiind de aşteptat în sud-est şi sud.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările