Prognoza meteo: Când scăpăm de caniculă. Ce ne aşteaptă în luna iulie şi august, unde revine potopul de căldură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După potopul de căldură din weekend, începutul de săptămână aduce temperaturi uşor scăzute. Veştile de la meteorologi însă nu sunt bune, pentru că se încălzeşte din nou. Valorile termice înregistrate în ultima vreme depăşesc cu 7-8 grade limitele normale ale perioadei, spun specialiştii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

 „Caniculă înseamnă valori de temperatură de peste 35 de grade Celsius. Ca să fie caniculă trebuie să depăşească 35 de grade, iar nopţile tropicale să fie cu temperaturi minime de peste 25 de grade, până acum avem doar cu totul izolat, de la începutul săptămânii până vineri, am avut o singură situaţie care a depăşit 35 de grade”, a declarat, pentru MEDIAFAX, meteorologul de serviciu al Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Temperaturile înregistrate depăşesc cu mult valoarea temperaturilor normale pentru această perioadă.

„Este vreme călduroasă, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius, care depăşesc valorile normale pentru această dată cu până la 7-8 grade Celsius, în mare parte din ţară şi , din cauza umidităţii foarte ridicate, acest indicele temperatură-umeazeală atinge 80 de unităţi şi îl depăşeşte uşor”, spune meteorologul.

Se depăşeşte pragul critic al indicelui de disconfort termic

Reprezentanul ANM a precizat că indicele de disconfort termic depăşeşte în această perioadă pragul critic de 80 de unităţi şi că temperaturile caniculare sunt aşteptate în ţara noastră începând cu luna iulie. „Indicele de disconfort termic temperatură-umezeală atinge şi depăşeşte uşor deocamdată pragul critic de 80 de unităţi, dar vara este abia la început. Se anunţă temperaturi şi mai ridicate în iulie şi în august, atunci când canicula este un fenomen cât se poate de obişnuit, nu că nu ar fi obişnuit şi acum, dar iulie şi august sunt lunile cele mai calde”, spune meteorologul.

De luni, temepraturile încep să scadă pe vest, nord, centru, dar în sud, în sud-este este în continuare foarte cald, marţi scad uşor şi aici în sud şi sud-est, până miercuri, dar apoi uşor ne încălzim din nou. Din a doua jumătate a săptămânii vom avea temperaturi asemănătoare cu cele din weekend.

Potrivit meteorologului de serviciu, aceste episoade de căldură reprezintă „doar începutul” în ceea ce priveşte atmosfera dogoritoare care urmează să se instaleze în ţara noastră începând cu luna iulie. „E bine că temperaturile sunt încă sub 22 de grade Celsius noaptea, la 19-20 de grade încă e decent (...) dar vor fi şi noaptea 25 de grade şi ziua 35-40, acum e doar începutul” , a concluzionat reprezentantul ANM.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite