Prognoza meteo: Cât de rău se anunţă în octombrie. Unde lovesc ploile, care va fi cea mai rece noapte şi când se încălzeşte

Prognoza meteo: Cât de rău se anunţă în octombrie. Unde lovesc ploile, care va fi  cea mai rece noapte şi când se încălzeşte

Toamnă rece şi ploioasă FOTO Adevărul

Deşi temperaturile cresc uşor, vremea continuă să rămână deosebit de rece dimineaţa şi seara, iar ploile îşi vor face din nou apariţia. Noaptea de 5 octombrie se anunţă cea mai rece. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), maximele vor fi în creştere în primele zile ale lunii, până în jurul valorii de 25 de grade în Muntenia, apoi regimul termic diurn va marca o uşoară scădere.

Ştiri pe aceeaşi temă

Administraţia Naţională de Meteorologie a dat publicităţii estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor pentru intervalul 1 – 14 octombrie. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
 
Vremea va fi frumoasă, vineri, dar răcoroasă, mai ales dimineaţa şi noaptea şi cu precădere în nordul şi în centrul ţării. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în Munţii Banatului şi pe crestele Carpaţilor Meridionali. Conform meteorologilor, temperaturile maxime se vor încadra între 14 grade in estul Transilvaniei şi 21 de grade in vestul Olteniei, iar cele minime în general între 0 şi 10 grade, cu valorile mai scăzute în depresiunile intramontane, până spre -4 grade. Pe arii restrânse va fi brumă în nordul şi în centrul ţării, iar în zonele joase de relief ceaţă.
 
Ceaţă şi brumă
 
Sâmbătă se va încălzi, cu precădere în vestul, nordul şi centrul ţării. Cerul va fi variabil, mai mult senin ziua, dar cu unele înnorări spre sfârşitul intervalului în Banat unde izolat vor fi condiţii să plouă slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în regiunile estice, sud-vestice, pe crestele montane, dar şi pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 16 şi 24 de grade, cu cele mai mari valori in Banat, iar cele minime între 3 şi 13 grade, mai coborâte, spre -3 grade, în estul Transilvaniei unde va fi brumă. Dimineaţa şi noaptea pe arii restrânse se va forma ceaţă în zonele joase de relief.
 
Şi duminică valorile termice se vor menţine comparabile cu cele din intervalul anterior, iar vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în regiunile vestice şi nord-vestice unde local se vor semnala ploi slabe cantitativ. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului şi pe crestele montane. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 17 şi 24 de grade, iar cele minime între 2 şi 12 grade, mai coborâte spre -2 grade în estul Transilvaniei, unde se va produce brumă, dar şi uşor mai ridicate pe litoral, unde vor fi 13...14 grade. Dimineaţa şi noaptea local în zonele joase de relief se va forma ceaţă.
 
Cum va fi vremea în fiecare regiune până pe 14 octombrie
 
Ploi în Muntenia
 
Temperaturile maxime vor fi în creştere, de la o medie de 18 grade în prima zi a intervalului de prognoză, până în jurul valorii de 25 de grade. Apoi regimul termic diurn va marca o uşoară scădere, iar media regională a maximelor se va menţine constantă, în jurul a 19 grade, până la finalul celei de a doua săptămâni de prognoză. Valorile
termice nocturne vor marca uşoare variaţii până în data de 4 octombrie, când se vor situa, în general, între 8 şi 11 grade, dar se vor menţine relativ constante în cea de a doua săptămână, când se vor situa între 7 şi 9 grade.
În prima zi de prognoză vor fi ploi pe arii relativ extinse, apoi probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată doar în intervalul 7-9 octombrie.
 
Scăderi de temperatură în Oltenia
 
În primele zile ale intervalului de prognoză regimul termic diurn va fi în creştere uşoară de la o zi la alta, astfel încât temperaturile maxime vor atinge 24 de grade, pornind de la o valoare medie regională de 16 grade în prima zi de prognoză. Ulteritor acestei date temperatura aerului va marca o scădere, iar în intervalul 4 – 14
octombrie nu vor mai fi variaţii termice importante, iar valorile diurne vor fi de aproximativ 18...20 de grade. Temperaturile nocturne vor avea uşoare variaţii, dar pe întreg parcursul celor două săptămâni de prognoză se vor încadra, în medie, între 7 şi 10 grade. 
Ploi slabe, trecătoare se vor semnala cu o probabilitate mai ridicată în prima zi de prognoză şi în intervalul 7-9 octombrie, iar în restul timpului condiţiile de apariţie a ploilor vor fi reduse.
 
Alternanţe termice în Transilvania
 
Primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de o vreme apropiată de normal din punct de vedere termic, cu valori maxime de 19...21 de grade şi minime nocturne în creştere, de la 4 la 8 grade. Apoi, între 4 şi 10 octombrie, vor urma perioade cu alternanţe termice, iar temperaturile diurne se vor situa între 15 şi 19 grade şi cele nocturne vor fi cuprinse, în general, între 2 şi 5 grade. Începând cu 11 octombrie regimul temperaturii aerului
va fi constant şi se va concretiza prin medii diurne de 17...19 grade şi nocturne 3...4 grade, apropiate de normele perioadei. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în jurul datei de 7 octombrie, iar în rest se va menţine redusă.
 
Frig în Maramureş
 
În primele zile ale intervalului de prognoză, temperaturile maxime vor avea o evoluţie oscilantă, cu variaţii de la o zi la alta, dar se vor încadra în limitele normale ale perioadei, cu o medie regională în jurul a 19 grade. Pe 4 octombrie vremea se va răci şi media maximelor va scădea spre 15 grade, apoi se va încălzi din nou şi se vor atinge 21 de grade pe 6 octombrie.
Temperaturile vor scădea ulterior spre 15 grade, pe 8 octombrie, după care vor creşte iar, astfel încât în intervalul 11 – 14 octombrie vor fi de 19...20 de grade, apropiate de normele perioadei. Regimul termic nocturn va fi, de asemenea, alternant în prima parte a intervalului, când temperaturile minime se vor încadra între 3 şi 9 grade, cu cele mai scăzute valori în jurul datei de 5 octombrie şi cele mai ridicate pe 2, 3 şi 7 octombrie. Ulterior, între 10 şi 14 octombrie, valorile nocturne se vor menţine, constant, în jurul a 4...5 grade. 
Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă în cea mai mare parte a intervalului, dar va ploua la nivel local în jurul datei de 7 octombrie şi izolat pot fi ploi şi pe 1,2, 6 şi 8 octombrie.
 
Vreme rece în Moldova
 
La începutul intervalului de prognoză vremea va fi încă răcoroasă, cu temperaturi de 18 grade ziua şi 4 grade noaptea, apoi se va încălzi. Răcirea care va urma va determina, în următoarele două zile, medii termice de 16 grade la valorile maxime şi 5 grade la valorile minime. Vor urma alte două zile cu temperaturi ceva mai ridicate, 19 grade şi, respectiv 7 grade, iar în cea
de a doua săptămână regimul termic nu va mai avea variaţii semnificative şi se va concretiza prin maxime de 16...18 grade şi minime de 5...6 grade, în medie. 
Probabilitatea pentru ploi izolate şi slabe cantitativ va fi mai riidcată în zilele de 1, 7 şi 8 octombrie, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză va fi extrem de redusă.
 
Regim termic normal în Dobrogea
 
În primele zile vremea se va încălzi uşor şi treptat, astfel încât temperaturile maxime vor creşte de la 19 la 23 de grade, iar cele minime de la 9 la 13 grade. Răcirea ulterioară va determina un regim termic mai apropiat de cel normal la această dată, ce se va menţine pe tot parcursul intervalului 5 – 14 octombrie şi care va fi caracterizat de valori diurne de 16...18 grade şi nocturne de aproximativ 9 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă şi doar pe 1 octombrie se pot semnala averse moderate cantitativ, iar ploi izolate şi slabe mai pot fi şi în jurul datelor de 2, 7 şi 8 octombrie.
 
Cea mai rece noapte în Banat
 
În prima săptămână a intervalului de prognoză regimul termic diurn va fi caracterizat prin variaţii de la o zi la alta, iar temperaturile maxime în acest interval se vor încadra, în medie regională, între 18 şi 22 de grade. Pe 8 octombrie, valorile termice vor scădea spre 16...17 grade, iar apoi vor marca o creştere treptată, astfel încât, între 11 şi 14 octombrie, media la nivelul întregii regiuni se va situa în jurul a 21 de grade. Regimul termic nocturn va fi, de
asemenea, alternant în prima parte a intervalului, iar temperaturile minime se vor încadra între 5 şi 10 grade, cu cea mai rece noapte pe 5 octombrie şi cea mai caldă pe 7 octombrie.
Ulterior, valorile nocturne se vor menţine, constant, în jurul a 6...7 grade. Probabilitatea de ploaie va fi în general redusă, iar cel mai probabil ploi pe arii restrânse şi în general slabe cantitativ se vor semnala în jurul datei de 7 octombrie.
 
Creşteri de temperatură în Crişana
 
La începutul intervalului vremea va fi apropiată de normal din punct de vedere termic, iar temperaturile maxime vor fi de 20...21 de grade. Apoi, regimul termic diurn va marca o scădere. Între 4 şi 6 octombrie va avea loc o nouă creştere de temperatură, spre 22 de grade, iar apoi o nouă răcire va determina, pe 8 octombrie, o medie a temperaturilor maxime de aproximativ 15 grade. Va urma un nou proces de încălzire treptată, iar între 11 şi 14 octombrie se vor înregistra maxime de 20...21 de grade. În ceea ce priveşte evoluţia regimului termic nocturn, după o primă noapte răcoroasă, cu minime de 6...7 grade, în medie, temperaturile vor creşte spre 8...9 grade. Răcirea care va surveni ulterior va determina scăderea acestora spre 3...4 grade pe 5 octombrie. O nouă încălzire se va concretiza prin valori de 9 grade pe 9 octombrie, pentru ca apoi, între 10 şi 14 octombrie, media temperaturilor nocturne să se situeze în mod constant în jurul a 6 grade.
Vor fi ploi la nivel local, posibil moderate cantitativ, pe 6 şi 7 octombrie, iar în celelalte zile ale intervalului de prognoză probabilitatea de ploaie va fi redusă.
 
Oscilaţii la munte
 
În intervalul 1 – 7 octombrie regimul termic va avea o evoluţie caracterizată prin oscilaţii ale valorilor de temperatură, atât diurne cât şi nocturne. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse, în medie, între 7 şi 13 grade, iar cele minime se vor situa între -1 şi 4 grade. După 8 octombrie, valorile termice se vor menţine relativ constante, în jurul unor medii de 10 grade ziua şi 1...2 grade noaptea, caracterizând o vreme apropiată de normal pentru această perioadă.
Ploi slabe, locale, se vor semnala pe 7 – 8 octombrie, iar în rest probabilitatea pentru precipitaţii se va menţine scăzută şi doar pe 1 octombrie vor fi posibile ploi izolate.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările