Prognoza meteo: Cât mai ţine vara la început de toamnă. Unde se anunţă ploi şi în ce regiuni sunt aşteptate 30 de grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat prognoza meteo pentru două săptămâni. Specialiştii estimează o vreme frumoasă, cu precipitaţii puţine, vara prelungindu-se până pe 23 septembrie în majoritatea regiunilor.

 Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

 Iată prognoza pentru fiecare regiune:

Vreme frumoasă în Banat

Vremea caldă va caracteriza prima săptămână a intervalului, cu temperaturi maxime în creştere de la medii de 26...27 de grade spre valori în jurul a 30 de grade, aceeaşi tendiţă având şi regimul termic nocturn, cu minime de 11...13 grade la început spre 14...16 grade în week-end. În cea de-a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori de temperatură în general peste mediile climatologice specifice perioadei din an, fiind posibile totuşi variaţii de la o zi la alta, într-un ecart mediu de 25...28 de grade ziua şi 12...16 grade noaptea. Până în data de 15 septembrie în regiune nu va ploua, apoi probabilitatea pentru ploi temporare va fi în creştere.

Variaţii termice în Crişana 

Prima săptămână a intervalului de prognoză va fi caracterizată de temperaturi în creştere de la medii de 24...26 de grade spre 30 de grade, valori maxime mult mai ridicate decât cele normale în a doua decadă a lunii septembrie, cu aceeaşi evoluţie şi în privinţa minimelor nocturne (de la 11...13 grade spre 14...16 grade, mediat regional). Estimările pentru cea de-a doua săptămână indică un regim termic în general peste cel climatologic specific perioadei, fiind însă posibile variaţii de la o zi alta; în medie regională, ecartul maximelor diurne va fi de 25...27 de grade, iar al minimelor de 11...15 grade. Până în jurul datei de 16 septembrie nu va ploua, apoi probabilitatea pentru ploi temporare va fi relativ ridicată.

Ploi slabe în Transilvania 

Pe tot parcursul celor două săptămâni de referinţă, sunt estimate valori de temperatură peste cele climatologic specifice perioadei din an, cu maxime de 23...26 de grade, mediat regional, iar intervalul 13-15 septembrie va fi caracterizat de o vreme deosebit de caldă, cu o medie a valorilor diurne de 25...28 de grade. Regimul termic nocturn, în medie de 7...12 grade, va fi apropiat de cel normal la începutul intervalului, apoi şi temperaturile minime se vor situa în general peste cele medii multianuale. Până în data de 16 septembrie vor fi posibile doar ploi slabe, izolate, apoi probabilitatea de a ploua temporar, în mare parte a regiunii, va fi în creştere.

Temperaturi ridicate în Maramureş

 Vremea mult mai caldă decât în mod obişnuit în această perioadă din an va caracteriza prima săptămână a intervalului de referinţă, cu temperaturi maxime în creştere de la o medie regională de 24...25 de grade spre valori în jurul a 29 de grade, aceeaşi tendiţă având şi regimul termic nocturn, cu minime de 10...12 grade la început spre 14...15 grade în weekend. În cea de-a doua săptămână de prognoză sunt estimate valori de temperatură în general peste mediile climatologice specifice perioadei din an, fiind posibile totuşi variaţii de la o zi la alta, într-un ecart mediu de 25...28 de grade ziua şi 12...16 grade noaptea. Intervalul 10-15 septembrie va fi lipsit de ploi, apoi probabilitatea de a ploua local şi temporar va fi în creştere.

24 de grade în Moldova

Intervalul va debuta cu un regim termic caracterizat de valori normale şi local chiar mai mici decât cele climatologic specifice în cea mai mare parte a regiunii, astfel că maximele se vor situa în ecartul mediu de 21...24 de grade, iar minimele în cel de 10...15 grade. În perioada 13-16 septembrie vremea va deveni caldă, cu temperaturi maxime de 26...29 de grade, mediat regional. Pentru cea de-a doua săptămână estimările indică menţinerea unui regim de temperatură mai ridicat decât cel obişnuit după mijlocul lunii septembrie. La începutul intervalului (10-11 septembrie), vor fi ploi pe arii relativ extinse, dar slabe cantitativ. Probabilitatea pentru ploi locale va fi în creştere şi în perioadele 16-17 şi 21-23 septembrie.

Foarte cald în Dobrogea

În primele zile ale intervalului, vremea va fi caracterizată de un regim termic apropiat de cel normal în a doua decadă a lunii septembrie, cu maxime de 21...24 de grade şi minime de 14...16 grade, mediat regional. În perioada 13-17 septembrie temperaturile vor fi în creştere urmând a se situa peste mediile climatologice specifice perioadei. În a doua săptămână, deşi sunt estimate variaţii de la o zi la alta, ecartul mediu se va situa în general peste cel obişnuit în această perioadă din an. În primele zile vor fi ploi slabe, cu caracter local. Probabilitatea de ploaie va creşte din nou între 17 şi 19 septembrie.

Vreme de vară în Muntenia 

În cea mai mare parte a regiunii şi în majoritatea zilelor din intervalul de referinţă, temperaturile se vor situa peste cele normale în luna septembrie, cu medii ale valorilor diurne de 26...29 de grade, iar în perioada 14-16 septembrie vremea va fi chiar călduroasă; minimele nocturne vor fi în general mai mari decât norma perioadei şi se vor situa între 12 şi 17 grade, mediat regional. Doar în primele zile, vor fi valori (atât maxime, cât şi minime) apropiate de cele climatologic specifice datei, în special în nordul şi în estul regiunii. La începutul intervalului, pe spaţii restrânse vor fi ploi slabe, trecătoare. Estimările prognostice indică o probabilitate mai mare pentru ploi locale în perioada 17-19 septembrie.

Deficit de precipitaţii în Oltenia 

Pe parcursul primei săptămâni de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori mult mai ridicate decât mediile climatologice specifice acestei perioade, vremea urmând a fi călduroasă în special în sudul regiunii. Astfel maximele diurne se vor încadra într-un ecart mediu de 27...30 de grade, iar minimele de 13...17 grade. Unele variaţii termice sunt estimate pentru cea de-a doua săptămână, în special în prima sa parte, totuşi se menţine tendinţa unui regim termic peste cel normal. Pentru întreg intervalul de referinţă, estimările prognostice indică un deficit pluviometric, probabilitatea pentru ploi locale fiind mai ridicată doar în perioada 17-19 septembrie.

Ploi slabe la munte

 Intervalul de referinţă va debuta cu o vreme caracterizată de valori de temperatură în jurul celor normale pentru această perioadă din an. Apoi, treptat vremea se va încălzi, temperaturile urmând a se situa în general peste mediile multianuale. Astfel, maximele diurne vor creşte de la un ecart de 11...17 grade spre valori de 14...20 de grade, iar cele minime de la 3...9 grade la 5...10 grade, în medie. Pentru a doua săptâmână estimarile prognostice indică temperaturi, în marea lor majoritate, mai ridicate decât norma climatologică a perioadei. La începutul intervalului vor fi ploi slabe, pe spaţii restrânse. Probabilitatea să plouă în majoritatea masivelor va fi mai ridicată în perioada 16- 20 septembrie.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite