Prognoza meteo: cât de ger se anunţă în următoarea perioadă. De când cresc temperaturile şi unde mai viscoleşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vremea se îndreaptă de la jumătatea săptămânii, însă, deocamdată, temperaturile deosebit de scăzute ne dau bătăi de cap. Meteorologii spun că abia de joi încep să crească temperaturile şi se va simţi o ameliorare termică.

Marţi, 16 ianauarie, vremea va deveni în general închisă, iar valorile de temperatură vor fi în creştere semnificativă faţă de intervalul precedent în aproape toată ţara, numai în primele ore ale dimineţii menţinându-se local ger în nord şi în centru. Precipitaţiile vor fi în extindere treptată, vor deveni moderate cantitativ în vest şi doar în regiunile estice se vor semnala pe spaţii mai restrânse. La început vor fi mai ales ninsori, însă însă spre seară se va depune polei local în sudul Banatului, Oltenia, vestul şi sud-vestul Transilvaniei, apoi şi în Muntenia şi Moldova şi posibil în Dobrogea. Vântul se va intensifica în regiunile vestice, unde temporar rafalele vor depăşi 60 km/h, dar şi la munte, cu peste 70...80 km/h pe creste, apoi şi în estul şi sud-estul ţării, la cote mai reduse. Temperaturile maxime se vor încadra în general între -3 şi 5 grade, iar cele minime între -6 şi 4 grade. Izolat va fi ceaţă.

Şi miercuri vor fi precipitaţii mixte, chiar ploi în zonele joase de relief, iar în Maramureş, Transilvania, Moldova şi pe spaţii mai mici în Oltenia şi Muntenia vor fi depuneri de polei.  Conform Administraţiei Naţionale de Meteorlogie(ANM), începând de seara în nord, în centru şi în est treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă. În zona montană vor fi şi precipitaţii mixte în prima parte a intervalului, apoi doar ninsori ce vor deveni local consistente. Vântul va avea intensificări la munte, dar temporar şi în restul teritoriului, mai ales în cursul serii şi al nopţii. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 şi 10 grade, iar cele minime între -3 şi 5 grade. Izolat va fi ceaţă.

Joi, vântul va fi la putere. Va bate cu putere în aproape toată ţara, cu rafale ce vor depăşi local 55...60 km/h, iar la munte 80...90 km/h. Cerul va fi temporar noros şi, mai ales la începutul intervalului, va ninge slab local în estul ţării şi la munte, iar în sud-est vor fi precipitaţii mixte. Regimul termic va fi caracterizat de valori mai scăzute decât în intervalul precedent, dar ce se vor menţine, în majoritatea zonelor, peste cele climatologic specifice perioadei. Maximele se vor încadra între -1 şi 6 grade, iar minimele între -8 şi -1 grad.

La sfârşit de săptămână, valorile termice se vor situa peste cele normale în a doua jumătate a lunii ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte în ultima zi.

Conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie, valabilă în perioada 15-28 ianuarie, în următoarele zile temepraturile maxime pot atinge şi 9 grade, peste normalul acestei perioade, iar între 22 şi 24 ianuarie va fi o perioadă cu temperaturi în scădere. 

Se încălzeşte în Banat 

Intervalul va debuta cu temperaturi relativ scăzute, dar în limite normale pentru mijlocul lunii ianuarie, apoi, deşi vor fi unele variaţii termice de la o zi la alta, vremea va fi mai caldă decât în mod obişnuit. Astfel, în intervalul 17-21 ianuarie vor fi maxime de 4...9 grade şi minime de -1...4 grade, în medie regională. În perioada 22-25 ianuarie, temperaturile vor fi în scădere, apropiindu-se de mediile multianuale, cu valori în timpul zilei de 2...4 grade şi în timpul nopţii de -4...-2 grade. Pentru zilele de 27 şi 28 ianuarie, meteorologii estimează o creştere a temperaturilor peste limitele climatologice ale ultimei decade de ianuarie. În perioada 16-17 ianuarie vor fi ploi, iar probabilitatea pentru precipitaţii va creste şi în intervalul 21-22 ianuarie. 

Valori peste normă în Crişana

Intervalul celor două săptămâni de prognoză va debuta cu temperaturi relativ scăzute, care se vor situa totuşi în jurul celor specifice pentru mijlocul lunii ianuarie, apoi, între 17 şi 21 ianuarie vor fi temperaturi peste normalul perioadei, cu maxime de 3...7 grade şi minime de -2...2 grade, în medie. Ulterior, între 22 şi 24 ianuarie va fi o perioadă cu temperaturi în scădere, din nou apropiate de cele normale pentru perioadă din an, cu o medie de 1...3 grade pe timpul zilei şi de -6...-4 grade în timpul nopţii. Estimările pentru ultimele zile ale ale intervalului de referinţă indică o încălzire a vremii, din nou cu valori peste normă. Precipitaţii mixte se vor semnala în 16-17 ianuarie, iar probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou ridicată în perioada 21-23 ianuarie. 

Ninsori în Transilvania

Începutul intervalului va fi caracterizat de o vreme rece, geroasă, apoi, până în 22 ianuarie valorile termice, în creştere semnificativă, se vor situa în general peste cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 2...7 grade şi ale minimelor de -6...0 grade. Va urma o perioadă mai rece în 23-24 ianuarie, când vor fi valori medii, pe timpul zilei, în jurul a 0 grade şi de -7...-5 grade pe timpul nopţii. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă sunt estimate temperaturi din nou în creştere. Precipitaţii frecvente - predominant ninsoare, dar trecător şi lapoviţă sau ploaie - se vor semnala în perioada 16-17 ianuarie. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou ridicată între 21 şi 23 ianuarie. 

Variaţii termice în Maramureş 

Din data de 21 ianuarie valorile termice - în creştere - se vor situa peste cele obişnuite ale perioadei din an, cu medii ale maximelor de 2...6 grade şi ale minimelor de -4...0 grade. Va urma o perioadă mai rece între 22-24 ianuarie când vor fi valori medii diurne în jurul a 0 grade şi nocturne de -7..-5 grade. Pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă sunt estimate temperaturi din nou în creştere. Probabilitatea pentru precipitaţii -predominant ninsoare, dar trecător şi lapoviţă sau ploaie- se va mentine relativ ridicată în perioada 16-22 ianuarie. 

8 grade în Dobrogea

Vremea va fi rece la debutul intervalului, cu temperaturi diurne negative şi o medie a celor nocturne de -6 grade. Apoi, valorile - în creştere semnificativa - vor caracteriza în general un regim termic peste cel specific perioadei; astfel, între 17 şi 22 ianuarie vor fi maxime de 4...8 grade şi minime de -2...5 grade, mediat pe regiune. După un interval scurt (23-24 ianuarie) cu o vreme mai rece, cu medii ale temperaturilor diurne de 2...4 grade şi ale celor nocturne de -4...-2 grade, estimările indică din nou o creştere a temperaturilor peste norma caracteristică ultimei decade de ianuarie. În perioada 17-18 ianuarie precipitaţii mixte se vor semnala pe arii relativ extinse. Probabilitatea pentru precipitaţii va creşte din nou în zilele de 22 şi 23 ianuarie. 

Fulguieli în Muntenia 

Între 17 si 22 ianuarie, regimul termic va fi caracterizat de valori peste normalul perioadei, cu maxime de 4...8 grade şi minime de -3...2 grade, în medie. Ulterior, între 23 şi 25 ianuarie va fi o perioadă cu temperaturi în scădere, mai apropiate de cele climatologic specifice, cu o medie regională a valorilor diurne de 1...3 grade şi a celor nocturne de -6...-3 grade. Estimările pentru ultimele zile ale intervalului de referinţă indică o încălzire a vremii, din nou cu valori peste normă. La începutul intervalului vor fi ninsori slabe (fulguieli) pe spaţii restrânse. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou mai ridicată în perioada 21-23 ianuarie. 

Ninsori slabe în Oltenia

Vor fi medii ale maximelor de 2...6 grade şi ale minimelor de -4...0 grade, valori mai mici fiind posibile in perioada 24-25 ianuarie. La începutul intervalului vor fi ninsori slabe, locale, iar în jurul datei de 17 ianuarie precipitaţii mixte, moderate cantitativ se vor semnala pe arii extinse. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi din nou mai ridicată în perioada 21-23 ianuarie. 

Ger la munte

Vremea rece, local geroasă se va mentine la începutul intervalului. Apoi, deşi vor fi variaţii de la o zi la alta, temperaturile se vor situa în general peste cele climatologic specifice perioadei, cu medii ale maximelor de -2...2 grade şi ale minimelor de -7...-3 grade, valori mai mici fiind posibile în data de 18 ianuarie şi în perioada 23-24 ianuarie. În intervalul 16-18 ianuarie precipitaţiile vor fi frecvente, moderate cantitativ; vor predomina ninsorile, dar trecător pot apărea şi lapoviţă sau ploi, la altitudini de sub 1.400 m. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată şi în perioada 21-23 ianuarie.

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: vară la începutul toamnei. Cât de cald se face, de când scad temperaturile şi unde lovesc ploile

Prognoza meteo: când şi unde se întoarce canicula. Ce temperaturi se anunţă, în ce regiuni mai plouă

Prognoza meteo: vreme de coşmar. În ce regiune va ploua în fiecare zi, cât de cald se face după 21 martie, unde va fi frig

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite