Prognoza meteo: O furtună cu gheaţă loveşte România. În ce zone va fi prăpăd

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vreme extremă în România FOTO Shutterstock
Vreme extremă în România FOTO Shutterstock

România este spulberată de furtuni violente până marţi noapte, toată ţara fiind sub avertizare de cod galben. Meteorologii anunţă vijelii puternice, viituri şi inundaţii pe mai multe râuri din vestul ţării, dar şi ploaie cu gheaţă.

O furtună devastatoare a lovit Ungaria, iar specialiştii avertizează că frontul atmosferic se îndreaptă către România, au anunţat Ştirile PRO TV. Episodul de vreme extremă a izolat complet o localitate aflată în vestul Ungariei. În doar 20 de minute acolo a căzut atât de multă grindină, încât a fost nevoie de intervenţia unor excavatoare ca să deblocheze circulaţia pe drumurile publice. Localnicii au scos gheaţa cu lopeţile din curţi, iar grădinile şi livezile au fost distruse.

În ţara noastră, vremea s-a schimbat radical începând de luni, în vestul ţării mai întăi. Conform meteorologilor, în următoarele  ore cele mai expuse sunt zonele din Transilvania, Oltenia şi Muntenia, unde vor fi şi rafale de vânt de 80 de km pe oră, iar în nordul şi nord-vestul ţării s-ar putea strânge local 40 de litri de apă pe metru patrat.

Cod roşu de inundaţii

În aceste condiţii şi hidrologii au emis, marţi, o avertizare cod roşu pentru bazine hidrografice din judeţele Bihor şi Cluj.  Specialiştii anunţă, marţi, ”scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol”. Vor fi afectate râurile din bazinele hidrografice: Iad – bazin superior amonte Ac. Leşu, Drăgan - bazin superior amonte Ac. Drăgan (afluenţi ai Crişului Repede), Crişul Negru – bazin amonte S.H. Beiuş şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Beiuş – amonte confluenţă cu râul Valea Roşie, Valea Roşie. Codul roşu va fi valabil până la ora 16.00.

Ninsori la munte

Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologiwe(ANM), marţi, 18 mai, vântul va bate cu putere, iar în vestul, nordul şi centrul ţării şi rece pentru această dată. Mai ales pe parcursul zilei, vântul va prezenta intensificări susţinute în majoritatea zonelor, cu viteze de peste 50…60 km/h, iar local, cu precădere în Transilvania, Oltenia şi Muntenia 70…80 km/h.

La munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăşi 80…100 km/h. În nord-vestul, nordul, nord-estul, centrul teritoriului şi în zona de munte, cerul va avea înnorări temporar accentuate, vor fi averse, pe arii restrânse însoţite de descărcări electrice.

Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 35…40 l/mp. Izolat va cădea grindină. La munte, la peste 1800 m altitudine, vor fi precipitaţii mixte. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, temporar cu unele înnorări, iar astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse, cu o probabilitate mai mare în sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 13 şi 23 de grade, cu cele mai ridicate temperaturi în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între 6 şi 13 grade.

ÎN Capitală, cerul va fi variabil, iar vântul va avea intensificări, mai susţinute după-amiaza şi seara, când la rafală se vor depăşi viteze de 60…65 km/h. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 23 de grade, iar cea minimă va fi de 9…11 grade.

Vă mai recomandăm şi:

Jurnalul de război al unui român stabilit aproape de Fâşia Gaza. „Avem 45 secunde la dispoziţie să fugim în adăpost“

Un şofer român de camion a murit după ce a fost atacat cu o sabie în Franţa. Soţia sa a fost martoră la crimă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite