Prognoza meteo: Ciclonul care face prăpăd în Europa loveşte România. Ce fenomene se anunţă, cât ţine vremea rea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După codul roşu de viscol de săptămâna trecută, România va fi lovită de ploi puternice. Meteorologii anunţă temperaturi ridicate, care vor atinge 12 grade Celsius în sud-estul ţării. De marţi, înnorările se vor extinde, iar aria precipitaţiilor va cuprinde majoritatea regiunilor. Un ciclon care face prăpăd în Europa va afecta şi ţara noastră, dar cu efecte diminuate.

Încălzirea se datorează unui val de aer cald mediteranean care va pătrunde în ţara noastră. În acelaşi timp însă cu temperaturile ridicate, sisteme frontale ce vin dinspre Europa Centrală vor aduce precipitaţii. Mai întâi pe arii mai extinse în vestul, centrul şi nord-vestul ţării, local şi în restul teritoriului.

"Traversăm acum o perioadă în care vremea îşi schimbă radical aspectul o dată la două-trei zile, dar dacă ne uităm puţin în urmă am avut o foarte lungă perioadă în care, cel puţin din punct de vedere al precipitaţiilor, nu s-a întâmplat mai nimic. Nu este bine să avem nici astfel de blocaje atmosferice, aşa cum le numim noi, pentru că seceta este instalată în mare parte a ţării. Sigur că suportăm destul de dificil şi aceste treceri foarte bruşte, pentru că ne influenţează variaţiile de temperatură, apariţia precipitaţiilor, după o lungă perioadă de lipsă de precipitaţii. Aceste variaţii se datorează unor factori la scară europeană, până la urmă. Nu este chiar ieşit din comun acest lucru pe parcursul iernii.

Ceea ce aş spune că este mai ieşit din comun pentru iarna pe care o traversăm este faptul că mai tot timpul am avut influenţe dinspre Europa de Vest, dinspre Oceanul Atlantic, dinspre Marea Mediterană, foarte, foarte puţin dinspre Câmpia Rusă sau partea de nord a Europei, de acolo de unde ne vin nouă iarna masele de aer mai reci. Aş spune că mai degrabă acest lucru este mai ieşit din comun”, a explicat Florinela Georgescu, la Digi24. Ultimele două nopţi, care au fost foarte geroase în România, se explică prin influenţa - rară, în această iarnă - dinspre partea de est-nord-est a Europei, a explicat Florinele Georgescu, director executiv ANM, într-o intervenţie la DIGI TV.

Lapoviţă şi ninsoare la munte

Conform ANM, temporar vor mai fi precipitaţii şi prin sudul şi sud-estul ţării, de această dată mai ales sub formă de ploaie şi doar la munte temporar să mai fie şi lapoviţă şi ninsoare, mai ales în zona înaltă.

Marţi, conform meteorologilor, cerul va avea înnorări şi se vor semnala precipitaţii local în nordul şi sud-vestul ţării şi pe arii restrânse în rest. Acestea vor fi sub formă de ploaie, iar trecător şi izolat în Maramureş şi în Transilvania lapoviţă sau ninsoare. În zona montană treptat vor predomina ninsorile. Vântul va fi tare la munte, viscolind ninsoarea pe creste, iar local şi la viteze mai reduse vor fi intensificări şi în zonele de relief mai joase. Temperaturile maxime se vor încadra 3 şi 11 grade, iar cele minime între -7 şi 3 grade. Pe arii restrânse va fi ceaţă.

În Bucureşti, probabilitatea de ploaie slabă va fi mai ridicată în prima parte a intervalului. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă va fi de 7...8 grade, iar cea minimă de -1...1 grad.

Miercuri, cerul va avea înnorări şi se vor semnala precipitaţii cu o probabilitate mai mare în nord-vestul şi centrul ţării. Acestea vor fi predominant sub formă de ninsoare la munte şi mixte în rest. Vântul va avea intensificări local şi temporar în majoritatea regiunilor, cu viteze mai mari la munte, în special pe creste. Temperaturile maxime se vor încadra 1 şi 11 grade, iar cele minime între -7 şi 2 grade.

În capitală, vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în prima parte a intervalului. Temperatura maximă va fi de 7...9 grade, iar cea minimă de -4...-1 grad. Deşi toată săptămâna se anunţă valori termice mai ridicate decât în mod normal în această perioadă, probabilitatea de precipitaţii va fi ridicată.

Vreme blândă

"E greu de spus că nu va mai veni niciun episod cu vreme mai de iarnă, pentru că am început să schimbăm aspectul de vreme o dată la două-trei zile. Circulaţiile atmosferice sunt foarte rapide în această perioadă. Este posibil ca, după acest episod care va însemna o creştere de temperaturi în următoarele două zile, poate o scădere la jumătatea săptămânii, poate din nou o creştere spre sfârşitul săptămânii - este foarte posibil să continuăm în acelaşi stil, ceea ce înseamnă că ar mai putea apărea episoade în care vremea să fie mai rece şi precipitaţiile sub formă de ninsoare.

Dar atât timp cât continuăm să fim influenţaţi mai degrabă dinspre Vest şi Sud decât dinspre Nord şi Est aş spune că rămânem, totuşi, per ansamblu, într-un regim de vreme mai blândă - a punctat Florinela Georgescu.

De altfel, acestea sunt şi estimările pentru următoarele patru săpătmâni, care arată că am putea avea o medie a temperaturilor, în fiecare dintre aceste săptămâni, uşor peste normă şi precipitaţii ceva mai abundente comparativ cu ultimele săptămâni în care aproape au lipsit", a explicat Florinela Georgescu.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite