Prognoza meteo: După caniculă, un val de aer rece loveşte România. De când se răcoreşte, unde fac furtunile prăpăd

Prognoza meteo: După caniculă, un val de aer rece loveşte România. De când se răcoreşte, unde fac furtunile prăpăd

Furtuni violente de săptămâna viitoare FOTO Shutterstock

Nu scăpăm de caniculă până săptămîna viitoare când un val de aer rece loveşte România. Chiar şi aşa, temperaturile vor rămâne ridicate, dar nu la nivelul celor din aceste zile, spun meteorologii.

 
Conform Addministraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), sâmbătă, vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, iar în regiunile sud-vestice şi sudice, în orele amiezii, disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi şi pe suprafeţe mici va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor încadra între 27 de grade în sudul litoralului şi 36 de grade în vestul şi în sudul Olteniei şi cele minime între 11 grade în estul Transilvaniei şi 22 de grade în nordul litoralului şi în Dealurile de Vest. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineaţa şi noaptea. După-amiaza şi seara, cu totul izolat în sud şi la munte, vor fi ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat.
 
Căldura sufocantă şi aerul irespirabil rămân la putere şi duminică. Vremea se va menţine călduroasă, caniculară în orele amiezii în zonele de câmpie şi de podiş, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va atinge sau va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra între 26 de grade în nordul litoralului şi 37 de grade în vestul şi în sudul Olteniei, iar cele minime, în general, între 12 şi 22 de grade, cu cele mai ridicate valori în Dealurile de Vest. Cerul va fi variabil şi, mai ales după-amiaza, în nordul extrem al ţării şi în zona de munte, vor fi condiţii pentru ploi de scurtă durată şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat.
 
Şi luni va fi foarte cald în zonele de câmpie şi de podiş, unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) local va atinge sau va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 28 şi 36 de grade, iar cele minime între 13 şi 23 de grade, uşor mai scăzute în zonele depresionare.
De marţi însă, România se împarte în două: vreme călduroasă îndeosebi în jumătatea de sud a ţării  şi probabilitatea de apariţie a averselor la început în regiunile vestice, nordice şi centrale, apoi şi în restul teritoriului.
 
Prognoza meteo lunară:
 
Meteorologii au publicat şi prognoza lunară, până pe 9 septembrie. Se anunţă vreme frumoasă, precipitaţii puţine inclusiv în prima zi de şcoală
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizatede către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe MedieDurată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de medi aperioadei 1993-2016
 
Săptămâna 12.08.2019 – 19.08.2019
 
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice acestui interval, la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile sud-vestice.  Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile sud-vestice şi la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă.
 
Săptămâna 19.08.2019 – 26.08.2019
 
Temperatura aeruluiva avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, local în sud-vestul ţării, iar înrest valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în nord-estul teritoriului şi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână în rest.
 
Săptămâna 26.08.2019 – 02.09.2019
 
Temperatura mediea aerului va avea valori uşor mai ridicate decâtcele specifice acestei perioade, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări.
 
Săptămâna 02.09.2019 – 09.09.2019
 
Mediile valorilor termice vor fi uşor mai ridicate decât cele normalepentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru aceastăperioadă, în toată ţara.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările