Prognoza meteo: Cât de cald se face. Unde se anunţă ploi şi în ce zone va ninge

Prognoza meteo: Cât de cald se face. Unde se anunţă ploi şi în ce zone va ninge

Vreme frumosă în următoarea perioadă î=n unele regiuni FOTO Adevărul

Vremea se încălzeşte în următoarea perioadă, însă nu scăpăm de ploi. În timp ce în mare parte din ţară temperaturile cresc, sunt şi zone unde se anunţă răciri accentuate.Estimarea Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) valabilă până pe 5 mai şi este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

 
Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
 
Prognoza pentru fiecare regiune:
 
25 de grade în Banat
 
În prima zi a intervalului vremea va fi apropiată de normalul perioadei, cu o medie a valorilor termice diurne de 21 de grade, apoi se va răci accentuat până spre 13 grade. Din 24 aprilie temperatura aerului va creşte din nou, spre medii de 25 de grade în data de 26 aprilie, vremea devenind mai caldă decât în mod obişnuit. După această dată va urma o nouă răcire şi până spre sfârşitul intervalului de prognoză, deşi vor fi unele variaţii termice de la o zi la alta, maximele se vor situa în jurul a 21 de grade, în medie regională. Temperaturile nocturne vor avea o tendinţă de creştere în prima săptămână, în medie, de la 6 la 11 grade, în 27 aprilie. Ulterior acestei date, minimele termice vor fi în scădere, spre medii de 8...10 grade. Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi mai însemnat cantitativ, cel mai probabil, în 23 şi 27 aprilie, mai ales după-amiaza şi seara. Excepţie vor face zilele de 24 şi 25 aprilie, când şansele de ploaie vor fi extrem de reduse.
 
Răcire accentuată în Crişana
 
Vremea, normală termic în prima zi cu o medie a temperaturilor maxime de 19 grade, se va răci accentuat în data de 23 aprilie, când se vor înregistra 13 grade. Apoi va urma un proces de încălzire, astfel încât, în intervalul 24-26 aprilie, temperatura aerului va atinge 26 de grade, în medie regională, vremea devenind mai caldă decât în mod normal pentru această dată. Din 27 aprilie şi până spre sfârşitul intervalului de prognoză regimul termic va avea uşoare fluctuaţii, iar maximele diurne se vor încadra între 19...22 de grade, în medie, posibil mai ridicate în data de 30 aprilie. Minimele termice nocturne vor atinge 11 grade în data de 27 aprilie, de la 6 grade la începutul intervalului, apoi vor fi uşor mai coborâte şi se vor situa între 7 şi 9 grade. Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi mai însemnat cantitativ, cel mai probabil în 23 şi 27 aprilie. Excepţie vor face zilele de 24 şi 25 aprilie, când probabilitatea de ploaie va fi extrem de redusă.
 
Alternanţe termice în Transilvania 
 
În primele două zile de prognoză vremea va fi mai rece decât în mod normal şi mediile temperaturilor maxime se vor situa în jurul valorii de 13 grade, apoi se va încălzi semnificativ până în data de 26 aprilie, cu o medie regională de 23 de grade. Va urma o nouă răcire în zilele de 27 şi 28 aprilie, când media prognozată a maximelor va fi în jur de 19 grade. În a doua săptămână regimul termic va avea uşoare fluctuaţii, iar maximele termice se vor încadra între 19 şi 22 de grade, cu cele mai ridicate valori în data de 30 aprilie. Temperaturile minime vor fi scăzute în primele două zile ale intervalului, cu o medie în jur de 2 grade, apoi vor creşte până în 27 şi 28 aprilie la o medie de 7 grade. În 29 şi 30 aprilie mediile nocturne vor scădea la 5...6 grade, iar, până la sfârşitul celei de a doua săptămâni de prognoză, variaţiile vor fi nesemnificative, temperaturile minime oscilând între 6 şi 7 grade. Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii extinse şi mai important cantitativ, cel mai probabil, în 23 şi 27 aprilie. Excepţie vor face zilele de 24 şi 25 aprilie, când şansele de ploaie vor fi extrem de reduse.
 
Medie nocturnă de 7 grade în Maramureş
 
Valorile termice diurne vor marca o creştere, în medie, de la 16 grade în primele două zile ale intervalului de referinţă până la 25 de grade în ziua de 26 aprilie, astfel încât vremea va deveni mai caldă decât în mod normal. După această dată vor fi variaţii de la o zi la alta, iar temperaturile maxime se vor încadra, în medie regională, între 19 şi 22 de grade, cu cele mai ridicate valori în 30 aprilie şi 1 mai. Mediile temperaturilor nocturne vor fi de 4 grade în primele două zile, apoi vor creşte până la 10 grade în 27 aprilie. Va urma o răcire până în 29 şi 30 aprilie, când media nocturnă va ajunge la 7 grade, iar, până la finalul perioadei de prognoză, variaţiile termice nocturne vor fi nesemnificative şi vor fi medii de 7...8 grade. Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii extinse şi mai însemnat cantitativ în 23 şi 27 aprilie. Excepţie vor face zilele de 24 şi 25 aprilie, când condiţiile de ploaie vor fi reduse.
 
Ploi în Moldova
 
 În prima săptămână temperatura aerului va marca o creştere, astfel încât maximele diurne vor atinge 22 de grade pe 26 aprilie, pornind de la o valoare medie regională de 12 grade în prima zi de prognoză. Apoi variaţiile termice vor fi nesemnificative, iar valorile diurne vor fi de aproximativ 20...21 de grade, posibil uşor mai ridicate în zilele de 30 aprilie şi 1 mai. Temperaturile nocturne vor fi şi ele în creştere treptată, de la 3...4 grade în primele două zile la 8 grade, în medie regională, în data de 27 aprilie. Ulterior acestei date regimul termic nu se va modifica semnificativ. Probabilitatea de apariţie a ploilor va fi mai ridicată în prima zi a intervalului şi în perioada 27 aprilie - 05 mai.
 
Precipitaţii slabe în Dobrogea 
 
Tendinţa temperaturii aerului va fi de creştere în cea mai mare parte a intervalului de referinţă. În medie, maximele diurne se vor încadra între 13 şi 18 grade în prima săptămână şi între 19 şi 21 de grade în cea de-a doua. Evoluţia va fi asemănătoare şi în ceea ce priveşte regimul termic nocturn; temperatura aerului va creşte, de la 6 grade la începutul intervalului, până spre 10...11 grade. Probabilitatea de apariţie a ploilor, pe arii restrânse şi slabe cantitativ, va fi mai ridicată după data de 27 aprilie.
 
Ploi extinse în Muntenia
 
În prima săptămână de prognoză temperatura aerului va creşte, în medie, de la 14 grade, până la 22 de grade în data de 27 aprilie, astfel încât vremea va deveni normală din punct de vedere termic. Apoi variaţiile termice diurne nu vor fi importante, iar media lor se va situa în jurul valorii de 23 de grade. Evoluţia minimelor termice va fi asemănătoare; de la 3...4 grade în primele două nopţi vor creşte spre 8...9 grade, începând din noaptea de 27 spre 28 aprilie. Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse cel mai probabil pe 27 aprilie. Excepţie va face perioada 24-26 aprilie, când şansele de ploaie vor fi extrem de reduse.
 
24 de grade în Oltenia 
 
Temperatura aerului va scădea accentuat, în medie, de la 18 grade în prima zi a intervalului de prognoză, spre 12 grade în data de 23 aprilie, astfel încât vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă. Apoi se va încălzi din nou, iar maxima diurnă se va încadra în ecartul 18...24 de grade, cele mai ridicate valori urmând a se înregistra în zilele de 30 aprilie, respectiv 1 mai. Media minimelor va fi cuprinsă între 5 şi 9 grade în prima săptămână, iar în rest nu va avea variaţii semnificative şi va fi de 8...9 grade. Vor fi intervale de timp în care va ploua, pe arii mai extinse şi posibil mai însemnat cantitativ în 22, 23 şi 27 aprilie, mai ales după-amiaza şi seara. Excepţie vor face zilele de 24 şi 25 aprilie, când probabilitatea de ploaie va fi extrem de redusă.
 
Precipitaţii mixte la munte
 
Vremea va fi mai rece decât în mod normal în primele două zile ale intervalului de referinţă şi se vor înregistra valori termice diurne în medie de 4...5 grade, apoi se va încălzi de la o zi la alta, până în data de 26 aprilie, când sunt prognozate temperaturi maxime de până la 14 grade. Ulterior temperatura aerului va scădea uşor şi până spre finalul intervalului maximele diurne se vor încadra între 10 şi 12 grade. Până în data de 24 aprilie, temperatura minimă va fi negativă şi se va situa, în medie, între -2 şi 0 grade. După această dată, temperatura aerului va creşte treptat, cu uşoare fluctuaţii termice şi se va încadra în general între 2 şi 4 grade. Local şi temporar vor fi precipitaţii, iar cel mai probabil în 22 şi 23 aprilie, iar după data de 27 aprilie acestea se vor semnala pe arii extinse şi vor fi mai însemnate cantitativ. Excepţie vor face zilele de 24 şi 25 aprilie, când doar izolat şi trecător vor fi precipitaţii. Acestea vor fi mixte în special în primele două zile ale intervalului de referinţă, iar în rest va ploua.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: