Prognoza meteo: Unde se anunţă ploi, lapoviţă şi ninsori. Când scăpăm de vremea rea şi în ce regiuni se încălzeşte

Prognoza meteo: Unde se anunţă ploi, lapoviţă şi ninsori. Când scăpăm de vremea rea şi în ce regiuni se încălzeşte

Vreme de toamnă FOTO Sever Gheorghe

Vremea se va menţine în general închisă şi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă. Meteorologii anunţă ploi abundente, lapoviţă şi ninsori. Miercuri, precipitaţiile se extind in jumătatea de est a ţării. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), precipitaţiile se retrâng abia spre finalul săptămânii, adică duminică, de Florii.

 
Marţi, vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă în jumătatea de est a ţării, unde cerul va fi mai mult noros şi local va ploua. În celelalte regiuni cerul va fi variabil, iar valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale. La munte, iar trecător şi izolat şi în Moldova şi în estul Transilvaniei, vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări, în prima parte a intervalului, în zona de munte precum şi în estul şi sud-estul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 6 grade în nordul Moldovei si şi 18 grade in vestul Olteniei, iar cele minime între -2 şi 6 grade. Izolat va fi brumă.
 
Cerul va avea înnorări şi temporar va ploua, miercuri, local în jumătatea de est a ţării şi izolat în rest. La munte precipitaţiile vor fi mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, iar trecător şi la cote mai reduse şi în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 10 şi 18 grade, iar cele minime între 2 şi 9 grade.
 
Conform ANM, de joi şi până sâmbătă, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale. Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în primele două zile ale intervalului.
 
Prognoza meteo lunară
 
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 1993-2016.
 
PROGNOZA METEO PENTRU SĂPTĂMÂNA 15.04.2019 – 22.04 2019
 
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestui interval în cea mai mare parte a ţării, dar mai ales în regiunile estice şi sud-estice.
 
Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile intracarpatice şi la munte.
 
PROGNOZA METEO PENTRU SĂPTĂMÂNA 22.04.2019 – 29.04.2019
 
Temperatura aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a teritoriului, dar mai ales în regiunile vestice şi nord-vestice.
 
Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi deficitare pe întreg teritoriul României.
 
PROGNOZA METEO PENTRU SĂPTĂMÂNA 29.04.2019 – 06.05.2019
 
Temperatura medie a aerului va avea valori ce se vor situa, în general, în jurul celor normale pentru această săptămână.
 
Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
 
PROGNOZA METEO PENTRU SĂPTĂMÂNA  06.05.2019 – 13.05.2019
 
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, în cea mai mare parte a ţării.
 
Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi deficitar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în regiunile intracarpatice şi la munte.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: