Prognoza meteo: Se anunţă o iarnă grea. România, lovită de vortexul polar, când apar ninsorile

Prognoza meteo: Se anunţă o iarnă grea. România, lovită de vortexul polar, când apar ninsorile

Ninsorile pot apărea oricând de acum înainte, avertizează meteorologii FOTO Sever Gheorghe

După toamna cu temperaturi de vară, meteorologii vin cu veşti care ne dau frisoane: este posibil ca iarna ce stă să vină să aducă ninsori abundente şi ger. Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteoorlogie(ANM) susţin că a fost cea mai călduroasă lună octombrie din ultimii 53 de ani. Astfel, temperaturile ridicate favorizează aducerea vortexului polar înspre regiunile sudice.

 
 
"Luna octombrie de la început şi până în prezent înregistrează o abatere termică pozitivă de 2.3 grade faţă de normalul climatologic al unei luni octombrie în ţara noastră, situându-se, într-adevăr, pe locul 2, după luna octombrie a anului 1966 , cu o abatere termică pozitiva de 3.8 grade. Pe parcursul acestei săptămâni rămânem pe o vreme în general frumoasă, chiar deosebit de caldă", a explicat Florinela Georgescu, director executiv la ANM, citată de România TV.
 
Georgescu avertizează că acest lucru determină aducerea  aerului foarte rece şi, de acum înainte, nu este exclus ca în România să avem episoade cu ninsoare.
"Masele de aer cald pot uneori avansa foarte mult spre poli de unde pot să împingă aerul foarte rece mult inspre regiunile sudice. Aceste oscillaţii aduc acel vortex polar de care vorbim cu toţii în fiecare iarnă. Vorbim despre aerul foarte rece care este favorizat  să avanseze mult înspre regiunile sudice ale continentelor. Este posibil oricând de acum să avem episoade cu ninsoare, dar episoade care să nu însemne neapărat venirea şi aşternerea definitivă a iernii la noi în ţară. Mai putem avea şi perioade cu vreme bună", a precizat declarat Florinela Georgescu.
 
Conform ANM, joi, 24 octombrie,  vremea se menşine frumoasă şi deosebit de caldă după-amiaza, în cea mai mare parte a ţării. În Moldova, Dobrogea şi Muntenia cerul va fi variabil, iar în prima parte a zilei şi noaptea se va semnala nebulozitate joasă stratiformă şi local ceaţă, izolat asociate cu burniţă. În restul teritoriului cerul va fi mai mult senin şi doar pe suprafeţe mici, în orele dimineţilor, va fi ceaţă. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 27 de grade, iar cele minime între 4 şi 16 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei până spre 0 grade.
Vineri, în estul şi în sud-estul teritoriului, în prima parte a zilei şi din nou noaptea, va fi nebulozitate joasă stratiformă şi local ceaţă, izolat asociate cu burniţă. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 26 de grade, iar cele minime între 5 şi 15 grade, mai coborâte în depresiunile din estul Transilvaniei până în jurul a 1 grad.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: