Prognoza meteo până pe 6 decembrie: ninsori şi lapoviţă,  temperaturi în scădere. Unde va fi iarnă autentică

Prognoza meteo până pe 6 decembrie: ninsori şi lapoviţă,  temperaturi în scădere. Unde va fi iarnă autentică

Se schimbă vremea, se anunţă ninsori şi lapoviţe Foto:Sever Gheorghe

Valorile termice vor fi din ce în ce mai scăzute în următoarele două săptămâni, ajungând la maxime de cel mult 9 grade Celsius, în timp ce la munte, la altitudini de 1.400 de metri, se va instala deja iarna. Vremea se răceşte în majoritatea regiunilor în următoarea perioadă, iar la munte ninsorile vor fi consistente.

Ştiri pe aceeaşi temă


  Conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meterologie, pentru perioada 23 noiembrie - 6 decembrie 2015, în nordul Moldovei şi în dealurile subcarpatice temporar vor fi şi lapovite sau ninsori, iar în restul regiunilor vor predomina ploile.

La munte, media temperaturilor maxime va fi de zero până la două grade Celsius, iar minimele vor fi exclusiv negative, urmand a se situa in general intre -7 si -4 grade. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor se va mentine ridicata, in special pe parcursul primei saptamani. La peste 1.400 de metri altitudine vor predomina ninsorile, care temporar pot fi mai consistente, iar la altitudini mai mici vor fi si lapovite sau chiar ploi. Izolat se va depune polei.

ANM a actualizat previziunile pentru următoarele două săptămâni, pe regiuni geografice. Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Prognoza meteo până pe 6 decembrie: Banat, ploi însemnate

În cea mai mare parte a intervalului, valorile termice vor fi apropiate de cele caracteristice în ultima decadă de noiembrie şi la începutul lunii decembrie, dar vor fi şi zile cu vreme mai rece decât normal. Astfel, în medie, vor fi maxime termice de 5...9 grade şi minime de 0...4 grade, iar temperaturi mai scăzute vor fi posibile în perioadele 25-26 şi 28-29 noiembrie. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine relativ ridicată pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Vor fi mai ales ploi, ce pot cumula local cantităţi de apă mai însemnate, dar temporar vor apărea precipitaţii mixte.

Prognoza meteo până pe 6 decembrie: Crişana, temperaturi în scădere

Pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile climatologice specifice perioadei, astfel că se vor înregistra medii ale maximelor de 4...7 grade şi ale minimelor de 0...4 grade. Vor fi şi perioade, cel mai probabil în datele de 25-26 şi 28-29 noiembrie, când sunt estimate temperaturi mai scăzute, ce vor caracteriza o vreme mai rece decât obişnuit. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine relativ ridicată de-a lungul intervalului de referinţă. Vor fi mai ales ploi, ce pot fi moderate cantitativ, dar temporar vor apărea precipitaţii mixte.

Prognoza meteo până pe 6 decembrie: Transilvania, temporar ninsori

În intervalul celor două săptămâni de prognoză, sunt estimate temperaturi ce se vor situa în general în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 3...7 grade şi minime de -3...2 grade, mediat pe regiune. Vor fi însă şi zile cu o vreme rece, mai ales la sfârşitul primei săptămâni ( zilele de 28 şi 29 noiembrie). Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor -în general moderate cantitativ- va fi relativ ridicată pe parcursul intervalului de referinţă. Vor fi ploi, dar temporar şi lapoviţă sau ninsoare, în special în zonele perimontane.

Prognoza meteo până pe 6 decembrie: Maramureş, ploi şi precipitaţii mixte

În cea mai mare parte a intervalului, se vor înregistra valori termice în jurul celor obişnuite în ultima decadă de noiembrie şi la începutul lunii decembrie, dar vor fi şi zile cu vreme mai rece decât normal. Astfel, în medie, vor fi maxime de 4...7 grade şi minime de -2...0 grade, iar temperaturi mai scăzute vor fi posibile la sfârşitul primei săptămâni. Precipitaţiile vor apărea cu o probabilitate mare pe parcursul întregului interval, dar vor fi slabe sau moderate cantitativ. Vor predomina ploile, temporar fiind de aşteptat şi precipitaţii mixte.

Prognoza meteo până pe 6 decembrie: Moldova, mai cald în sud

Mediile valorilor de temperatură se vor apropia de normalul pentru ultima decadă de noiembrie şi începutul lunii noiembrie, fiind estimate maxime de 4...7 grade şi minime de - 2...3 grade. Faţă de aceste valori mediate pe regiune sunt de aşteptat temperaturi mai ridicate în sudul regiunii, dar o vreme ceva mai rece în partea sa nordică. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicată în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză când local, mai ales în sud, se pot cumula cantităţi de apă mai mari. În nord şi în dealurile subcarpatice temporar vor fi şi lapoviţe sau ninsori, iar în restul regiuni vor predomina ploile.

Prognoza meteo până pe 6 decembrie: Dobrogea, vreme frumoasă

Chiar dacă vor scădea semnificativ faţă de intervalul anterior, valorile de temperatură se vor menţine mai ridicate decât cele obişnuite în această perioadă din an, atât ziua când vor fi în medie 8...13 grade, dar cu precădere pe timpul nopţilor când se vor înregistra între 5 şi 9 grade. Probabilitatea pentru ploi (în general moderate cantitativ) va fi ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză.

Prognoza meteo până pe 6 decembrie: Muntenia, valori ridicate

Chiar dacă scăderea de temperatură faţă de săptămâna care s-a încheiat va fi semnificativă, valorile se vor menţine în general mai ridicate decât mediile climatologice specifice la sfârşit de noiembrie şi începutul lunii decembrie, cu precădere la valorile nocturne. Astfel, se vor înregistra maxime de 7...11 grade şi minime de 1...6 grade, mediat pe regiune, valori mai mici fiind posibile în perioada 29-30 noiembrie. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când vor fi posibile şi cantităţi de apă mai însemnate.

Prognoza meteo până pe 6 decembrie: Oltenia, nopţi reci

În intervalul celor două săptămâni de prognoză, sunt estimate temperaturi ce se vor situa în jurul celor normale în această perioadă din an, cu maxime de 6...9 grade şi minime de 0...4 grade, mediat pe regiune. Vor fi însă şi nopţi cu o vreme mai rece, cu temperaturi uşor negative. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată, mai ales pe parcursul primei săptămâni de prognoză, când local se vor cumula cantităţi de apă mai însemnate.

Prognoza meteo până pe 6 decembrie: la munte, polei şi ninsori consistente

Regimul valorilor termice va fi unul apropiat de cel normal pentru perioada din an în care ne aflăm. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 0...2 grade, iar minimele vor fi exclusiv negative, urmând a se situa în general între -7 şi -4 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor se va menţine ridicată, în special pe parcursul primei săptămâni. La peste 1400 m altitudine vor predomina ninsorile, care temporar pot fi mai consistente, iar la altitudini mai mici vor fi şi lapoviţe sau chiar ploi. Izolat se va depune polei.
 

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: cât de frig se face în următoarele zile, în ce regiuni plouă şi unde lovesc ninsorile

Prognoza meteo pe 3 luni. Când vine prima zăpadă, cât de cald va fi în decembrie şi unde plouă cel mai mult

Alertă meteo. Ciclonul care traversează România aduce vreme de coşmar: vijelii, ploi şi grindină

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările