Prognoza meteo pe 3 luni: cât de rea se anunţă iarna. Când şi unde loveşte gerul năprasnic, în ce regiune vine primăvara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Meteorologii spun că în acest an vom avea parte de o iarnă blândă, cu temperaturi peste normal, cu precipitaţii puţine. În ianuarie, cel mai cald va fi în judeţele din sud-estul, sudul şi vestul ţării. În februarie se mai răceşte, iar în martie vom avea temperaturi oscilante.

În ianuarie, temperaturile medii lunare vor fi în general apropiate de normal, posibil local mai ridicate în sud-est, sud şi vest. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna ianuarie este de -2,1 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizaţi în intervalul 1981-2010. În ceea ce priveşte valorile termice medii, specialiştii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la două grade Celsius în Dobrogea, respectiv de până la un grad Celsius în Banat. În rest, temperaturile vor oscila, în medie, între -6 şi zero grade Celsius.

Cantităţile totale de precipitaţii vor fi apropiate de mediile climatologice în est şi sud-est şi excedentare în restul teritoriului. Media multianuală a precipitaţiilor este stabilită la 33,6 litri/metru pătrat pentru luna ianuarie. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii sunt estimate în Maramureş, de până la 74 l/mp, Oltenia (până la 57 l/mp), Crişana şi Banat (până la 54 l/mp), iar cele mai scăzute în Moldova şi Dobrogea, între 14 şi 31 l/mp.

Fenomenele severe nu vor lipsi

Directorul executiv al Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) Florinele Georgescu a precizat într-o intervenţie televizată că vom avea parte de o iarnă în care nu vor lipsi ninsorile abundente, gerul şi viscolul. "Fenomenele severe nu vor lipsi. Vorbesc aici despre viscole, despre posibile ninsori abundente si bineînţeles despre episoadele de ger. Acestea fiind elementele cele mai severe ale iernilor în România. Primele semnale arată că vom avea perioade lungi în care vremea să se încadreze în normalul vremii de iarnă, ceea ce însemnă posibilitate foarte mare de apariţie a fenomenelor despre care vorbeam.

În lunile noiembrie si decembrie, primele luni ale sezonului rece, este normal să fie şi perioade cand temperaturile noaptea să scadă sub limita gerului. În lunile  ianuarie si februarie avem în medie cel puţin două viscole", a spus Florinela Georgescu, director ANM, potrivit România TV.

În Transilvania, cel mai frig

În februarie, temperaturile medii vor avea valori apropiate de normalul climatologic în cea mai mare parte a ţării, care a fost stabilit la -1 grad Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zonele Transilvaniei şi Moldovei (între -5 şi 0 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea şi Banat, şi vor fi cuprinse între 0 şi două grade Celsius.

Precipitaţiile totale lunare vor fi, în general, apropiate de normă, exceptând regiunile centrale şi vestice unde vor avea o tendinţă spre excedent. Media climatologică pentru luna februarie este stabilită la 31,6 l/mp. Cele mai mari cantităţi de precipitaţii se vor consemna în Maramureş (până la 57 l/mp), Oltenia (55 l/mp), Banat şi Crişana (până la 50 l/mp), Transilvania şi Muntenia (până la 39 l/mp). În Dobrogea se vor consemna precipitaţii între 13 şi 26 l/mp.

7 grade în Oltenia, în martie

Potrivit ANM, în martie, temperatura aerului va avea valori apropiate de normal, local mai coborâte în regiunile centrale şi nord-estice, dar şi mai ridicate în sud-est. Media valorilor termice pentru luna martie se situează la 3,5 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 3 şi 7 grade Celsius, în Banat şi Oltenia, între 3 şi 6 grade în Muntenia, Crişana şi Dobrogea, între 0 şi 5 grade în Transilvania şi între minus un grad şi 5 grade Celsius, în Moldova.

Pe de altă parte, precipitaţiile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a ţării, faţă de cele stabilite prin măsurători la 38,3 l/mp. În zona Maramureşului, cantităţile medii de precipitaţii ar putea ajunge la 60 l/mp, în Oltenia la 59 l/mp, iar în Transilvania şi Crişana - până la 54 l/mp şi în Banat, de până la 53 l/mp. Totodată, în Moldova cantităţile de precipitaţii sunt estimate între 24 şi 36 l/mp, iar în Dobrogea între 17 şi 39 l/mp.

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: vară la începutul toamnei. Cât de cald se face, de când scad temperaturile şi unde lovesc ploile

Prognoza meteo: când şi unde se întoarce canicula. Ce temperaturi se anunţă, în ce regiuni mai plouă

Prognoza meteo: vreme de coşmar. În ce regiune va ploua în fiecare zi, cât de cald se face după 21 martie, unde va fi frig

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite