Prognoza meteo pe 2 săptămâni. Cât de frig se face în toiul verii, în ce zone lovesc ploile şi unde face seceta ravagii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arşiţa se mai domoleşte, temperaturile încep să scadă Foto.Arhivă Adevărul
Arşiţa se mai domoleşte, temperaturile încep să scadă Foto.Arhivă Adevărul

După câteva zile toride, vremea se schimbă radical. Zăpuşeala şi disconfortul termic vor fi înlocuite de ploi, furtuni şi temperaturi mai mici chiar şi cu 10 grade. Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) a dat publicităţii prognoza pentru intervalul 15-28 iunie.



MUNTENIA

După o primă zi în care temperaturile maxime vor fi de 33...36 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, local caniculară în zonele de câmpie, va urma o scădere semnificativă a temperaturii, până spre 24 de grade, în jurul datei de 18 iunie. După această dată, tendinţa va fi de încălzire treptată, astfel că, în a doua parte a intervalului, media regională a maximelor va fi de 30...31 de grade. Temperaturile minime vor scădea de la o medie regională de 18 grade, la 13...14 grade în intervalul 18 – 22 iunie, iar ulterior vor creşte la 15...16 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 15 – 18 iunie, când vor fi averse, iar pe arii restrânse se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. Ploi locale sunt posibile în a doua săptămână de prognoză, în special după data de 23 iunie.


MOLDOVA

După o primă zi cu temperaturi maxime de 33...35 de grade, caracterizând o vreme călduroasă, izolat caniculară, va urma o scădere semnificativă a temperaturii, până spre 22...23 de grade în jurul datei de 17 iunie, valori ce se vor situa uşor sub normele specifice acestei perioade din an. După această dată, tendinţa va fi de încălzire treptată, mai evidentă în a doua săptămână de prognoză, când media regională a maximelor va fi de 27...28 de grade. Valorile nocturne vor avea o tendinţă asemănătoare, coborând de la 18 de grade, până spre 12 grade în intervalul 18 – 21 iunie, ulterior urmând să crească la 15...16 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în intervalul 15 – 17 iunie, când vor fi averse torenţiale, iar pe arii restrânse se vor înregistra cantităţi de apă însemnate. În a doua săptămână de prognoză, sunt de aşteptat ploi, în general slabe cantitativ.

DOBROGEA

Vremea va fi călduroasă în primele două zile ale intervalului, cu o medie regională a maximelor de 30 de grade şi a minimelor de 19...20 de grade. Ulterior vremea se va răcori, urmând a se înregistra maxime, în medie regională, de 24...26 de grade şi minime în jurul a 16 grade. În a doua săptămână de prognoză, temperatura va creşte uşor, spre medii ale valorilor diurne ce vor ajunge la 28 de grade şi minime de 18 grade, caracterizând o vreme normală sub aspect termic.

Regimul pluviometric se va menţine în general deficitar, exceptând intervalul 15 – 18 iunie, când vor fi averse, posibil torenţiale şi se vor acumula cantităţi de apă însemnate.

OLTENIA

Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, caniculară în zonele de câmpie, valorile termice maxime urmând a fi în jur de 34 de grade. Spre mijlocul primei săptămâni de prognoză, temperatura va scădea semnificativ, până la o medie regională a maximelor de 22...23 de grade, valori ce se vor situa sub normalul climatologic al perioadei. După această dată, se va încălzi treptat, până la maxime în medie de 29...30 de grade. Temperaturile minime vor avea aproximativ aceeaşi evoluţie, de scădere până la 12...13 grade în intervalul 19 – 22 iunie, apoi de creştere spre 15...16 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi în creştere, astfel că mai ales în zilele de 17 şi 18 iunie sunt posibile, pe arii restrânse, cantităţi de apă mai importante. Ploi locale sunt de aşteptat şi după data de 23 iunie, mai ales în zonele de deal.

BANAT

Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă. Temperatura va marca însă o scădere semnificativă în perioada 17 – 21 iunie, când valorile termice se vor situa uşor sub mediile multianuale, respectiv o medie regională a maximelor de 24...26 de grade şi minime în jurul a 12 grade. Încălzirea estimată pentru a doua săptămână de prognoză va însemna maxime de 29...30 de grade şi minime de 15...16 grade.
Instabilitatea atmosferică va fi pronunţată în intervalul 15 – 18 iunie, când vor fi averse ce pot avea şi caracter torenţial, astfel că pe arii restrânse vor fi cantităţi de apă mai importante.
Probabilitatea de apariţie a fenomenelor asociate instabilităţii atmosferice va creşte şi după data de 23 iunie.

CRIŞANA

După o primă zi călduroasă, cu maxime de 31...32 de grade, temperaturile vor coborî uşor sub normele climatologice ale perioadei între 17 şi 21 iunie, când valorile termice maxime se vor situa între 22 şi 25 de grade, iar cele minime vor fi de 11...12 grade. Temperatura va fi în creştere după data de 22 iunie şi se va ajunge la o medie regională a valorilor maxime în jurul a 28 de grade şi a minimelor de 14...15 grade, caracterizând o vreme normală sub aspect termic.

TRANSILVANIA

Vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale ale perioadei, iar mai ales în zilele de 17 şi 20 iunie vor caracteriza o vreme răcoroasă pentru această dată. Se vor înregistra medii regionale ale maximelor de 21...24 de grade şi minime în jurul a 10 grade, cu valori mai scăzute în zonele depresionare. Pentru a doua săptămână de prognoză este estimată o revenire a regimului termic în limite normale, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 26...27 de grade şi ale celor minime de 12...13 grade.

În intervalul 15 – 17 iunie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, astfel că pe arii relativ extinse vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial şi se vor acumula cantităţi importante de apă. Ulterior ploile vor fi pe arii mai restrânse şi în general slabe, cantităţi mai însemnate fiind posibile în jurul datei de 23 iunie.

MARAMUREŞ

Vremea va intra într-un proces de răcire, astfel că în intervalul 17 – 21 iunie valorile termice se vor situa în general sub normalul climatologic al perioadei. Vor fi medii regionale ale maximelor între 21 şi 24 de grade şi ale minimelor în jurul a 10 grade. Temperatura va creşte în a doua săptămână de prognoză, când se va ajunge la maxime, în medie regională, de 27 de grade şi la minime nocturne de 13...14 grade.

În intervalul 15 – 17 iunie, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, astfel că pe arii relativ extinse vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial. Ulterior ploile vor fi pe arii mai restrânse şi în general slabe, cantităţi mai însemnate fiind posibile în jurul datei de 23 iunie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată(ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.
 

Vă recomandăm şi:

Vara tropicală ne lasă fără cereale. Seceta a început să pârjolească Bărăganul

Trucuri pentru vremea toridă. Ce e indicat să mâncăm şi de ce e interzisă berea pe caniculă

Canicula din India: care sunt motivele valului de căldură ce a ucis peste 1.500 de oameni

Prognoza meteo pe 2 săptămâni. Cât de cald se anunţă în luna iunie şi în ce zone vine arşiţa

Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite