Prognoza agrometeorologică: Secetă pedologică în sud-estul ţării. Creşterea plantelor, accelerată de căldura excesivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aprovizionarea cu apă a grâului de toamnă se va situa în limite satisfăcătoare în majoritatea zonelor de cultură, iar procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor fi accelerate, reiese din prognoza agrometeorologică publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 26 iunie - 2 iulie.

Din punct de vedere termic, prognoza arată că vremea mai caldă decât în mod obişnuit de la începutul intervalului va intra într-un proces treptat de răcire, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În intervalul de referinţă, temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 20 şi 30 de grade Celsius, în primele zile, mai ridicată cu până la 7 grade Celsius, comparativ cu mediile multianuale, şi între 14 - 24 grade Celsius, în restul perioadei,valori apropiate de normele climatologice, în aproape toate zonele de cultură.

Minimele aerului se vor încadra în ecartul 7 - 24 de grade Celsius, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare din estul Transilvaniei. Pe parcursul întregii perioade se prognozează ploi cu caracter de aversă, dar şi torenţial, în cea mai mare parte a teritoriului agricol, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, local cu aspect de vijelie. De asemenea, izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Rezerva de umiditate din sol, în limite satisfăcătoare

Potrivit ANM, aprovizionarea cu apă a plantelor de grâu de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Pe de altă parte, în Dobrogea, estul, local în nordul şi sud-estul Munteniei, sudul şi sud-estul Moldovei, izolat în nord-vestul Banatului, sudul Transilvaniei şi al Olteniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă.

În acelaşi timp, în cultura de porumb, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor. Conţinutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă) în Dobrogea, izolat în nord-estul şi estul Munteniei, respectiv în sud-estul Moldovei.

În condiţiile agrometeorologice preconizate pentru perioada următoare, specialiştii ANM menţionează că procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole vor fi accelerate în majoritatea zonelor agricole.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite