Prima pădure înfiinţată din fonduri private, inaugurată la Dragoş-Vodă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călăraşiul, codaş la zone împădurite
Călăraşiul, codaş la zone împădurite

Premieră în România! O pădure înfiinţată de un ONG a fost inaugurată, pe 14 iunie, la Dragoş-Vodă, în judeţul Călăraşi. Aceasta a fost plantată prin programul de împăduriri al organizaţiei, „Pădurea Copiilor – adoptă un copac!” şi apoi îngrijită până când a atins stadiul de masiv. Călăraşiul e codaş la capitolul împăduriri, cu o suprafaţă ocupată de doar 4%.

Conform Asociaţiei Viitor Plus, pădurea de la Dragoş -Vodă este prima pădure înfiinţată de un ONG din România, realizată exclusiv din fonduri private. Asociaţia ViitorPlus, alături de partenerii săi, a plantat 7 specii diferite de puieţi în anul 2010 în locaţia din judeţul Călăraşi, astfel acoperind 8 hectare de terenuri degradate aflate în domeniul public. Acum, pe această suprafaţă se află o pădure care a atins stadiul de masiv, conform constatării făcute de ingineri silvici. Acest lucru înseamnă că pădurea nu mai are nevoie de îngrijiri (praşile, completări) pentru a creşte, urmând însă să fie monitorizată pentru încă 10 ani.

„Mereu am spus că noi, la ViitorPlus, nu doar plantăm, ci împădurim. Şi ne-am ţinut de cuvânt! Cu ajutorul sponsorilor, voluntarilor şi a comunităţii locale, la Dragoş -Vodă am plantat şi îngrijit nişte puieţi care astăzi formează o adevărată pădure. Ce mai rămâne de făcut este să monitorizăm locaţia şi, bineînţeles, să sărbătorim această realizare cum se cuvine şi cum nu s-a mai văzut!” a precizat Teodora Pălărie, managerul programului de împăduriri al asociaţiei ViitorPlus.

„Ne bucurăm să contribuim la dezvoltarea proiectului „Pădurea Copiilor” şi să fim parteneri la un eveniment care marchează o mare reuşită în domeniul protec ţiei mediului lanoi în ţară. Este o asociere firească cu acţiunile pe care le întreprinde Kompact Grid pe piaţa românească în domeniul energiilor regenerabile, fiind vorba despre implicarea într-un proiect cu impact pe termen lung şi cu beneficii reale atât pentru oameni, cât şi pentru mediul înconjurător”  spune Cristina Costache, directorul executiv Kompact Grid.

Km 86 de pe A2

Pădurea este situată în apropierea kilometrului 86 de pe Autostrada Soarelui. La inaugurare au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale, locale şi regionale, care au venit să taie panglica, printre care şi Doina Adriana Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din cadrul Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice. De asemenea, la eveninment au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, ai Prefecturii şi Consiliului Judeţean Călăraşi, ai Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, primarul Comunei Dragoş -Vodă, membri ai comunităţii locale şi voluntari ce au contribuit la plantarea şi îngrijirea pădurii.

Plantarea şi îngrijire aunui puiet

Pădurea Copiilor este programul ViitorPlus care are ca scop împădurirea terenurilor degradate din sudul României şi care şi-a propus plantarea şi îngrijirea unui puiet pentru fiecare nou născut din ţara noastră. Proiectul a demarat în anul 2007, sub numele de „Adoptă un copac!”, ca reacţie la lipsa acută de suprafaţă împădurită din sudul ţării, pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa ecosistemului de pădure şi cu scopul de a împăduri terenurile degradate din România. În cadrul acestui program, ViitorPlus a plantat şi îngrijit 37 de hectare de pădure (peste 227.000 de puieţi) pe terenuri degradate din sudul ării, dintre care 8 hectare au ajuns la stadiul de masiv.

Vă recomandăm şi:

Competiţie eco în care sunt implicaţi elevi din Sălaj, premiată cu Energy Globe Award

Tăşuleasa Social pregăteşte cea mai mare acţiune de împădurire din Transilvania

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite