Pregătiţi de iarnă. Cinci baze de deszăpezire vor fi deschise în Bărăgan

Pregătiţi de iarnă. Cinci baze de deszăpezire vor fi deschise în Bărăgan

Utilajele de deszăpezire sunt gata de intervenţie Foto:Adevărul

Ca să nu mai fie luaţi prin surprindere de nămeţi, mai-marii judeţul Călăraşi au pus la punct ultimele detalii pentru campania de deszăpezire. Mii de tone de nisip şi de sare aşteaptă în depozite, iar utilajele, marea majoritate noi, sunt gata de intervenţie.


Cinci drumuri naţionale şi o porţiune din Autostrada Soarelui vor fi curăţate de zăpadă în această iarnă de Astalrom şi o firmă din Braşov, Findcodrum SA, licitaţiile pentru servicii fiind încheiate. Ca în fiecare an, cum dă iarna, autostrada spre Constanţa se transformă într-un iad alb, deşi Compania de Drumuri a semnat contracte de deszăpezire, în 2014, de aproape 20 de milioane de lei pentru acest drum, atât de important. Astalrom, companie patronată de italieni a câştigat şi în acest an deszăpezirea pe 65 de km de şosea între Bucureşti şi Lehliu.

Ce drumurile naţionale sunt în grafic

Prefectura a anunţat că în judeţ sunt pregătite 5 baze de deszăpezire la Călăraşi, Cuza-Vodă, Dragoş-Vodă, Drajna şi Feteşti, cu două puncte de sprijin la Lehliu Sat şi Călăraşi, Varianta Nord. În administrarea Secţiei Drumuri Naţionale Călăraşi se află A2, între km 64-500-160+800, dar şi următoarele drumuri naţionale: DN 3, între KM 50+000-127+500, DN 3A, între km 0+000-43-500, DN 21, între km 105+500-130+200, DN 31, între km 0+000-32+000, DN 3B, între km 0+000-3+000 şi 7+300-53+820.

În baza SDN există în prezent cantităţi suficiente de material antiderapant pentru deszăpezire, însă, în funcţie de diminuarea stocului, acesta va fi refăcut: 1.331 tone de nisip, 2.464 tone de sare, 22 tone de clorură de calciu solidă, 10 tone de soluţie atika.

Papazăpezi pentru 31 de km

În privinţa utilajelor, SDN dispune de 9 autofreze de zăpadă, din care 6 noi, UNIMOG-uri, cu lama şi plug, 4 bucăţi şi 2 buldoexcavatoare. Cele două firme care au câştigat licitaţia pentru deszăpezire vor pune la dispoziţie 9 utilaje multifuncţionale, 35 de autobasculante, 6 autobasculante pentru împrăştierea materialelor antiderapante, 4 tractoare de mare capacitate, 9 autoîncărcătoare, 3 autogredere şi 2 automacarale.

“Pentru prepararea soluţiilor, dispunem de două staţii proprii de clorurare la bazele Drajna şi Feteşti, iar până la sfârşitul acestei luni vom monta 131 de indicatoare specific iernii. În zonele în care nu există perdele forestiere şi cu risc mare de înzăpezire vor fi montate panouri parazăpezi pe o lungime de 31 km”, a precizat economist Marian Ichim, şeful SDN Călăraşi.
 

Vă recomandăm şi:

Prognoza meteo: când vin primele ninsori şi ce ne aşteaptă în decembrie, luna în care vremea o ia razna

Cât va costa deszăpezirea la Călăraşi. 151 de lei, ora de intervenţie cu sărăriţa

Deszăpezirea pentru această iarnă este asigurată cu utilaje, dar Ministerul Transporturilor nu ştie cât va costa

Iarna 2014-2015. Maramureşul, pregătit cu oameni şi utilaje în cazul unor situaţii de urgenţă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările