Prefectul judeţului: 51 de focare de pestă porcină, confirmate în 9 localităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apar tot mai multe focare de pestă porcină FOTO Adevărul
Apar tot mai multe focare de pestă porcină FOTO Adevărul

Tot mai multe focare de pestă porcină sunt confirmate în judeţul Călăraşi. Până în prezent, autorităţile au anunţat existenţa a 51 de focare şi alte trei suspiciuni în lucru.

Astfel, conform prefectului George Iacob, până la această dată, în judeţul Călăraşi au fost înregistrate 51 de focare de pestă, fiind în lucru la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală trei suspiciuni de pestă porcină africană. Ultimul focar a fost confirmat ieri, la o explotaţie de suine înregistrată, în care se aflau 69 de porci, care au fost eutanasiaţi şi îngropaţi.

Nouă localităţi din judeţul Călăraşi se confruntă cu virusul ucigaş; Borcea – zece focare; Perişoru – 29 de focare; Călăraşi – şase focare; Constantin Brâncoveanu – un focar; Călăraşii Vechi – un focar; Unirea – un focar;  Ştefan cel Mare – un focar; Gâldău – un focar şi Dragalina – un focar.

Conform DSVSA Călăraşi, pesta porcină africană este o epizootie de mare difuzibilitate, care afectează doar porcul domestic şi mistreţul. Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă omul poate fi un vector indirect al transmiterii bolii, acest virus având impact la nivel social din punct de vedere economic.

Ce li se recomandă crescătorilor de porci să facă 

1. Să aplice reguli minime de biosecuritate care nu implică costuri suplimentare: Intrarea în zona de crestere a porcilor se va face în haine şi încălţăminte special prevăzute în acest sens, folosite doar în interiorul curţii şi instalarea de dezinfectoare pietonale la intrarea în gospodărie şi adăpostul porcilor;

2. Să examineze zilnic efectivele de porci;

3. Să informeze imediat medicul veterinar cu privire la orice suspiciune de boală;

4. Nu se vor sacrifica, pentru consum, animalele bolnave sau cele care sunt în contact cu acestea;

5. Cadavrele vor fi mentinute în gospodărie până la sosirea medicului veterinar.

6. Se va limita accesul altor persoane sau vehicule în gopodărie, mai ales dacă este cunoscut că acestea vin în contact cu porci din alte crescătorii sau din zone în care evoluează pesta porcină africană.

Despăgubiri pentru gospodăriile afectate de PPA:

În cazul în care deţinătorii de suine vor conlucra cu medicii veterinari de liberă prcatică din localitate şi cu autorităţile veterinare pentru prevenirea şi limitarea focarelor de infecţie cu PPA, aceştia pot fi despăgubiţi pentru pierderile suferite conform HG 1214/ 2009, cu modificările ulterioare HG 484/2018.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite