Povestea uimitoare a chirurgului care parcurge zilnic peste 300 de kilometri ca să salveze vieţi. „Cred cu tărie că aici e nevoie de noi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Lica, un chirurg pentru care profesia este pe primul plan FOTO Ionela Stănilă
Adrian Lica, un chirurg pentru care profesia este pe primul plan FOTO Ionela Stănilă

Face naveta zilnic de la Bucureşti pentru a îngriji pacienţii din Călăraşi. Lunar, parcurge dus-întors 5.800 de kilometri cu maşina personală ca să vină la Spitalul Judeţean de Urgenţă. Este medic specialist chirurg, iar în ultimii doi ani a tratat 1.000 de bolnavi, împreună cu dr. Adrian Simion.

Adrian Lica, în vârstă de 35 de ani, este entuziast, optimist şi dornic de a le oferi şi pacienţilor de pe malul Borcei din experienţa sa profesională. Spune că şi aceştia trebuie să se bucure de ultimele descoperiri din chirurgie, iar atunci când au o problemă să fie trataţi la ei acasă, exact ca în străinătate. CV-ul chirurgului Lica este impresionant, dar mai demnă de apreciat este munca sa pentru salvarea vieţilor omeneşti.

Tânărul doctor, care visează ca într-o zi, la Călăraşi, să realizeze un Centru de Excelenţă în chirurgia minim invazivă, mărturiseşte: “Oamenii trebuie să ştie că la spitalul din Călăraşi au loc intervenţii chirurgicale care le pot egala pe cele desfăşurate în marile centre universitare. Avem operaţii în premieră pentru Călăraşi: chist hidatic laparoscopic, hernie inghinală laparoscopic, histerectomie, fibrom uterin, apendicită cu peritonită generalizată, ulcer perforat cu peritonită generalizată, teratom ovarian operat laparoscopic cu prezervarea fertilităţii. Nu sunt singur, suntem o echipă de medici chirurgi foarte bine sudată, cu competenţe pe chirurgia laparoscopică minim invazivă, care secundă de secundă veghează la sănătatea pacienţilor.” 

Se trezeşte la 5 în fiecare dimineaţă

Nu oboseşte niciodată, deşi operaţiile sunt complicate, iar supravegherea bolnavului după intervenţie este complexă şi trebuie făcută cu maximă responsabilitate. În fiecare zi se trezeşte la 5 dimineaţa, pentru ca o jumătate de oră mai târziu să plece spre Călăraşi. De aproape 2 ani, de când lucrează în spitalul din Călăraşi, face naveta din Capitală, unde locuieşte cu familia. Nu i se pare obositor, face totul cu pasiune şi cu simţ de răspundere. Pe pacienţi îi tratează cu calm, blândeţe şi mult interes. Fiecăruia în parte îi explică avantajele şi dezavantajele unei intervenţii chirurgicale, iar celor care nu înţeleg le face chiar şi un desen.

"Cred că este foarte importantă relaţia cu pacientul. Până la urmă, aceasta este menirea noastră. Bolnavul trebuie să înţeleagă ce se întâmplă şi împreună trebuie să cântărim situaţia. Niciun pacient care a apelat la noi nu a plecat nerezolvat. Îi dăm idei, sfaturi, îl trimitem în altă parte, dacă aşa doreşte, însă nu îl lăsăm în suferinţă. Comunicarea este esenţială pentru a câştiga încrederea bolnavului",  crede cu tărie medicul.

Spune că decizia luată într-o fracţiune de secundă de medic în cazul urgenţelor este vitală.

"Aşa s-a întâmplat zilele trecute. Ieşisem din tură şi mă pregăteam să plec la Bucureşti. La UPU, fusese adus un pacient cu hemoragie puternică. Am luat legătura cu colegii de la Floreasca, eclicopterul era în stand-bye pentru a-l prelua, însă, evaluând riscurile, ne-am dat seama că transportul i-ar fi fost fatal. În secunda următoare am intrat cu el în sală, alături de colegul meu, dr. Simion, pentru a-l ajuta. Am reuşit să-i salvăm viaţa, iar omul acum este în afara oricărui pericol", povesteşte medicul.

calarasi medici

Pacienţi şi din alte localităţi

Spitalul din Călăraşi a devenit, în ultima perioadă, graţie colectivului de medici, dar şi investiţiilor în aparatură performantă, un etalon. Vin oameni din alte localităţi pentru a fi trataţi aici, iar medicul Lica spune că a avut pacienţi din Bucureşti, Turnu Severin, Vălenii de Munte etc, supuşi unor intervenţii complicate, "ca într-un centru universitar."  "Sigur că mai este nevoie de multe, dar uşor - uşor am reuşit să creăm o imagine pozitivă. Avem un bloc operator nou, dotat cu aparatură performantă, dar cred că nu trebuie să ne oprim aici. Actul medical trebuie să fie de calitate, iar pentru acest lucru avem nevoie de mai mulţi factori", explică medicul.

Nu se pierde cu firea, nu are emoţii

Ceea ce este într-adevăr uimitor în cazul chirurgului Lica este faptul că a refuzat o ofertă de muncă în Franţa, care presupunea 10.000 de euro lunar şi o casă unde să locuiască împreună cu familia: "Nu ştiu de ce am refuzat. Da, sunt importanţi şi banii, dar cred cu tărie că aici este nevoie de noi!"

calarasi medic

Pentru relaxare nu prea are timp deoarece spitalul îi ocupă cea mai mare parte a timpului. Are un băieţel în vârstă de 4 ani cu care şi-ar dori să petreacă mai mult timp. Printre picături, găseşte timp să se joace cu el, să gătească împreună, să se plimbe, să meargă la film. Soţia îi înţelege pasiunea pentru chirurgie şi îl sprijină îndeaproape în toate deciziile pe care le ia, însă spune că cea mai mare multumire îi vine de la pacienţi. Atunci când oamenii vin pe propriile picioare să-i mulţumească ori când îi telefonează se simte împlinit. "Nu sunt vorbe mari, este adevărul simplu care aduce o fericire nemărginită atunci când vezi că ai mai salvat un om", spune medicul.

Deşi este o persoaneă volubilă, mereu zâmbitoare şi foarte energică, atunci când intră în sala de operaţie şi ia bisturiul în mână, Adrian Lica se transformăp pe loc devenind hotărât, calm, sigur pe sine. "Nu am niciodată emoţii, deşi se mai întâmplă să apară şi surprize neplăcute în timpul operaţiei. Nu mă pierd cu firea, pentru că nu acesta este rolul chirurgului. Am un singur gând: să salvez viaţa pacientului".

Cui cere ajutorul

 

Adrian Lica operează la Călăraşi, alături de un coleg, chirurgul Adrian Simion, şi de dr. Gheorghe Gaşpar, şeful Secţiei de Chirurgie. Când întâmpină probleme, când are cazuri deosebite apelează pentru sfaturi la un colectiv de medici de la Spitalul Militar, oameni care l-au format şi care îi sunt întotdeauna aproape: dr. Dan Oroşan şi Florin Săvulescu. "Am avut norocul să întâlnesc oameni minunaţi în carieră, care şi-au pus amprenta asupra formării mele profesionale şi la care găsesc mereu o vorbă bună, un sfat. Timp de 9 ani am activat în Spitalul Militar, a fost o experienţă extraordinară", conchide medicul chirurg.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite