Postul Paştelui: trei reţete cu ingrediente sănătoase şi ieftine. Cum să faci rapid cele mai delicioase preparate culinare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

E nevoie doar de puţină imaginaţie pentru ca postul să fie ţinut mai uşor. Preparatele care nu conţin carne iau un timp mai redus de pregătire, sunt mult mai sănătoase şi ajută la detoxifierea organismului. În general, în vechime, postul era mult mai aspru decât în prezent.

Toate zilele erau de ajunare, adică abţinere completă de la orice mâncare şi băutură până în ceasul al nouălea din zi, spre seară. Exceptate de la ajunare erau doar zilele de sâmbătă şi duminică. În prezent, gospodinele inventează fel de fel de  reţete pentru a trece cu bine peste perioada de post. Iată un meniu simplu, pentru toate buzunarele, foarte gustos şi săţios.

Reţetă pentru Postul Paştelui: Ciorbă de sfeclă roşie
 

Ingrediente:

500 gr. sfeclă roşie                                                                                      
500 gr. cartofi                                                                                               
2 morcovi                                                                                                   
2 păstârnaci mici                                                                                         
3 cepe medii                                                                                               
2 ardei graşi (roşu şi verde)                                                                        
o legătură mare de leuştean                                                                         
o legătură mică de pătrunjel                                                                   
4 linguri de ulei de măsline                                                                         
500 ml. borş de casă

Toate legumele se taie mărunt apoi se pun la sotat puţin, doar până devin sticloase ceapa şi ardeiul. După câteva minute se adaugă morcovul, păstârnacul şi cartofii lăsându-se aşa încă cinci minute. Într-o oală de ciorbă se fierb doi litri de apă, după care se adaugă legumele sotate.

Se adaugă şi sfecla rasă pe răzatoarea de mere, se acoperă oala şi se lasă să fiarba în voie. Un secret al reţeţei, aşa cum ni-l împărtăşeşte Gela Dumi, învăţătoare, din comuna Unirea, şi pasionată de arta culinară tradiţională, este sfecla nefiartă. “Se opreşte puţină crudă pe care o veţi folosi la final pentur a da un aspect savuros ciorbei.

sfecla rosie

După ce au fiert zarzavaturile câteva minute, turnaţi peste sfecla oprită (crudă) un polonic de supă din oala şi lasaţi-o în aşteptare până către final. Sfecla îţi va revarsa frumuseţea de culoare în lichidul respectiv”, povesteşte gospodina pe blogul său culinar, “Cufărul cu bucurii”.

Între timp,  verificaţi gradul de fierbere al zarzavaturilor, potriviţi de sare şi când este totul fiert se adaugă borşul. Se lasă să dea în câteva clocote şi cu două minute înainte de final se adaugă în oala cu ciorbă şi zeama colorata din castronul în care s-a oprit sfecla. Veţi fi încântaţi să constataţi efectul acestui “tips” în momentul servirii ciorbei. Când se stinge focul se adaugă în oală, jumătate din verdeaţă, restul în momentul servirii.

Reţetă pentru Postul Paştelui: tocăniţa de ciuperci, aromată şi uşoară din punct de vedere caloric
 

Ingrediente:

1kg de ciuperci proaspete
o ceapă
un ardei gras roşu
5 căţei de usturoi
3 linguri ulei
3 roşii opărite
sare
piper
o  legătura de mărar verde
vin rosu sec -100 ml
o jumătate de linguriţă de cimbru uscat

Tocană vegetariană

Spălăm ciupercile şi le curăţăm de primul strat de pieliţă. Le rupem codiţele şi le tăiem mărunt, iar pălărioarele le tăiem cât mai subţire. Ceapa si ardeiul le tocăm în cubuleţe mici. Usturoiul îl curăţăm şi îl zdrobim. Le rumenim în ulei şi le stingem cu vin. Adăugăm ciupercile, roşiile opărite şi decojite, sarea şi piperul. Turnăm apă cât să acopere ciupercile şi punem un capac peste vas. Le lăsăm la foc mic 25 minute. La final adăugam pătrunjelul verde tocat.

Reţetă pentru Postul Paştelui: gogoşi pufoase fără lapte şi ouă

Ingrediente:

500 g făină
~250 ml apă călduţă
50 ml ulei
7 g drojdie uscată sau 25 g drojdie proaspătă
1/2 linguriţă sare
2-3 linguri zahăr
1 linguriţă extract de lămăie sau orice altă mirodenie care vă place

Într-un castron amestecăm toate ingredientele uscate: făina, sarea, zahărul li drojdia uscată. Turnăm treptat apa călduţă, încorporăm şi esenţa şi frământăm până obţinem un aluat omogen, uşor lipicios. Punem şi uleiul şi frământăm până aluatul nu se mai lipeşte de mâini. Acoperim cu un prosop şi lăsăm la dospit până aluatul îşi dublează volumul. Aluatul se poate prepara şi la maşina de pâine,  în cazul în care folosiţi drojdie proaspătă o dizolvaţi în apă călduţă.


După ce aluatul a dospit suficient, îl scoatem pe masa unsă cu puţin ulei, îl frământăm să scoatem aerul, apoi îl întindem într-o foaie de cca 0.5 cm grosime. Decupăm formele dorite şi mai lăsăm puţin pe masă, să crească. Se pun la prăjit în baie de ulei. Se prăjesc la foc mic, pe ambele părţi. Se scot pe un prosop absorbant, apoi cât sunt fierbinţi se tăvălesc prin zahar pudră. Poftă buna!
 

Gogoşi de casă cu ciocolată

Vă recomandăm şi:

Cel mai ieftin aperitiv: cum faci chiftele din cartofi. Secretul unui preparat gustos

Cum faci mămăliga perfectă. Secretul celui mai popular aliment, cât o fierbi şi ce pui în ea ca să iasă delicioasă

Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite