Portul turistic de pe braţul Borcea prinde contur. 120.000 de lei, alocaţi pentru realizarea studiului de fezabilitate

Portul turistic de pe braţul Borcea prinde contur. 120.000 de lei, alocaţi pentru realizarea studiului de fezabilitate

Aşa arată în viziunea studenţilor la arhitectură zona portului, în cadrul unui proiect de regenerare urbană FOTO PMC

Realizarea portului turistic pe malul Borcei prinde contur la Călăraşi. Consilierii judeţeni au aprobat repartizarea din excedentul bugetar al anului 2016, 120.000 de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate, taxe şi avize.Pentru realizarea proiectului, estimate la aproximativ 6 milioane de euro, preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Iliuţă a purtat discuţii, în primăvara acestui an, cu ministrul Turismului, Mircea Dobre. Cei doi au purtat discuţii pe marginea proiectului „Port turistic de agrement la malul Borcei”, fiind prezentate toate informaţiile privind locaţia investiţiei, dar şi fondurile necesare. „Îmi place proiectul de la Călăraşi, îmi place ceea ce gândiţi pentru revitalizarea zonei şi vă aştept cu depunerea documentaţiei pentru începerea obiectivului”, a spus ministrul.

Realizarea unei căi navigabile între Călăraşi şi Silistra

“Împreună cu Ministerul Turismului a fost găsită sursa de finanţare pentru a realiza proiectul ,,Port de agrement”, privind dezvoltarea braţului Borcea, prin accesarea Hotărârii de Guvern 120/2010. Intenţionăm, de asemenea, dezvoltarea şi reabilitarea digului, care face legătura dintre Parcul Central şi portul de agreement. Acest proiect, pe lângă realizarea digului, mai are în vedere realizarea unei căi navigabile între Călăraşi şi Silistra, prin achiziţionarea a două ambarcaţiuni pentru pasageri. Tema de proiect a fost depusă la data de 15 mai, la BRCT, şi, dacă vom fi selectaţi, vom putea depune studiul de fezabilitate.
 În prima etapă va fi depus proiectul pentru portul de ambarcaţiuni, după aceea vom merge pe consolidarea malului şi pe realizarea căilor navigabile între Călăraşi şi Silistra, iar în etapa a treia, a patra şi a cincea  vom identifica şi lucrurile de utilitate publică”, a explicat Eduard Grama, director adjunct la Direcţia de Dezvoltare din cadrul CJ.

Evaluarea proiectelor finanţabile

La nivel local, autorităţile au trecut prin şedinţa de Consiliu Judeţean din martie 2017 proiectul hotărâre privind darea în administrarea Consiliului Judeţean Călăraşi a unui imobil – teren în suprafaţă de 1493 mp, situat în intravilanul municipiului Călăraşi, cuprins între Braţul Borcea şi pădurea adiacentă DN3, pentru realizarea Proiectului ,,Dezvoltarea zonei turistice Braţul Borcea – Călăraşi”, având ca obiectiv principal dezvoltarea unui port turistic.
Aleşii locali spun că atât CJ cât şi Primăria Călăraşi nu pot susţine sumele necesare proiectului, motiv pentru care s-a cerut sprijin guvernamental. “În urma solicitărilor Ministerului Turismului cu privire la proiectele de dezvoltare turistică la nivelul judeţului nostru, portul turistic de agrement se încadrează în criteriile stabilite de minister şi va putea intra în evaluarea proiectelor finanţabile”, spun reprezentanţii CJ.

Vă recomandăm şi:

Malul Borcei, tot mai aproape să devină port turistic. Reabilitarea digului, primul pas în investiţia de 6 milioane de euro

Parc de distracţii acvatic în valoare de 6,25 milioane de euro la Galaţi. Ce utilităţi va avea la dispoziţie publicul

„Dracula Park“, cel mai răsunător eşec turistic din România

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: