Poliţia îi avertizează pe cetăţeni. Pedepse grele pentru cei care votează ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pedepse pentru cei care votează ilegal
Pedepse pentru cei care votează ilegal

Potrivit Legii nr. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, poliţiştilor le revine competenţa  de constatare  şi sancţionare  a contravenţiilor şi infracţiunilor. Iată care sunt neregulile ce se pedepsesc prin amenzi sau ce fapte ilegale te pot trimite direct în închisoare.Constituie contravenţii şi sunt sancţionate cu amendă de la 4.500 la 10.000 lei următoarele fapte:

- neluarea, de către organizatori, a măsurilor necesare desfăşurării normale a adunărilor electorale, precum şi distribuirea şi consumarea de băuturi alcoolice în timpul acestor adunări;

- refuzul de a se permite alegătorului, care face dovada faptului că are dreptul, să voteze în secţia de votare la care se prezintă pentru exercitarea dreptului de vot, în condiţiile prezentului titlu;

- refuzul de a permite accesul în secţia de votare al candidaţilor sau al persoanelor acreditate să asiste la desfăşurarea operaţiunilor electorale;

- refuzul nejustificat de a înmâna buletinul de vot şi ştampila de votare alegătorului care a semnat în lista electorală, înmânarea buletinului de vot unui alegător care nu prezintă cartea de alegător şi actul de identitate ori care refuză să semneze pentru primirea acestora în lista electorală în care este înscris.

Amendă de la 1.000 la 2.500 de lei

Următoarele contravenţii se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei:

- distrugerea, deteriorarea, murdărirea, acoperirea prin scriere sau în orice mod a listelor electorale, a platformelor-program afişate sau a oricăror alte afişe ori anunţuri de propagandă electorală tipărite

- continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia, precum şi sfătuirea, în ziua votării, a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau un candidat independent

Constituie infracţiuni:

- Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de vot sau de a fi ales constituie se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. Tentativa se pedepseşte.
- Înscrierea, cu bună-ştiinţă, în copia de pe lista electorală permanentă a unor persoane care nu sunt înscrise în lista electorală se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.
- Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului de către membrii biroului electoral al secţiei de votare ori de către alte persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Conform Ordonanţei de Urgenţă privind modificarea art.55 al Legii nr. 35/2008 promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum şi primirea acestora de către alegător, în acelaşi scop, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte. Prin bunuri interzise în sensul legii se înţelege acele obiecte care au valoare economică semnificativă precum şi mărfuri de utilitate alimentară - alimente, băuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare.

Mănuşi, steaguri şi pelerine, permise

Nu intră în categoria bunurilor prevăzute la aliniatul precedent materialele şi obiectele de propagandă electorală, precum: afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, căni, pungi, tricouri, şepci, eşarfe, fulare, veste, fesuri, mănuşi, pelerine, jachete, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri.
Sunt exceptate de la primul aliniat şi alte obiecte, inscripţionate cu însemnele electorale ale formaţiunilor politice sau ale candidaţilor care participă la alegeri, a căror valoare nu depăşeşte 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.

Puşcărie de la 2 la 7 ani

- Fapta unei persoane de a vota fără a avea drept de vot ori de a vota de două sau mai multe ori în ziua alegerilor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepseşte.
- Utilizarea unei cărţi de alegător nule sau a unei cărţi de alegător false ori a unui buletin de vot fals, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine de vot decât cele la care are dreptul un alegător sau falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Tentativa se pedepseşte.
- Atacul prin orice mijloace asupra localului secţiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă. Tentativa se pedepseşte.
 

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite