Pleacă păsările călătoare. Pasionaţii de birdwatching stau cu ochii pe cer, la cel mai mare eveniment din  Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Păsările se pregătesc de migraţie Foto:Arhivă Adevărul
Păsările se pregătesc de migraţie Foto:Arhivă Adevărul

Cel mai mare eveniment dedicat observării migraţiei păsărilor din Europa- Euro BirdWatch 2015 va fi organizat în acest weekend de către Societatea Ornitologică Română(SOR).



Zeci de mii de persoane vor sta cu ochii pe cer în zilele de 3 şi 4 octombrie, atunci când are loc Euro Birdwatch, acţiune care a devenit deja tradiţie în Europa. Anul acesta, evenimentul este coordonat la nivel european de partenerul Birdlife din Olanda, Vogelbescherming.
La nivel naţional, evenimentul este coordonat de Societatea Ornitologică Română, partenerul BirdLife International din ţara noastră. Anul trecut, la acest eveniment au fost observate nu mai puţin de 7,5 milioane de păsări, recordul absolut de observaţii de la înfiinţarea Euro Birdwatch, în 1993.

Observaţii ornitologice din teren

În fiecare an, pasionaţii de birdwatching şi ornitologii se reunesc sub această umbrelă şi fac observaţii ornitologice – numără păsările pe care le văd în cele două zile de weekend.

Ca şi în anii trecuţi, mai multe sucursale şi grupuri de membri ai SOR ies în teren pentru a asista la spectacolul oferit de stolurile de păsări care se încolonează spre ţările calde. Astfel de acţiuni sunt organizate la Călăraşi, Iaşi, Prahova, Brăila, Piteşti, Tulcea, Alba Iulia, Cluj, Satu Mare şi Braşov. Iubitorii de ornitologie, care nu găsesc un grup în apropierea oraşului în care locuiesc, sunt invitaţi să iasă pe cont propriu pentru a observa migraţia păsărilor. Ei găsesc aici un formular în care trebuie să noteze observaţiile şi să trimită fişa până duminică, 4 octombrie, la ora 12.00, pe adresa valentin.marin@sor.ro, pentru ca observaţiile să poată fi trimise pentru centralizare la nivel eropean.

Oaze ale naturii

În judeţul Călăraşi, ostroavele de la Dunăre, unele dintre cele mai frumoase oaze ale naturii, găzduiesc mii de specii de păsări, animale şi plante ocrotite de lege. Pelicani, pescăruşi, şoimi şi alte specii rare de păsări trăiesc în raiul conferit de insule.
Ostrovele sunt importante pentru cuibăritul, migraţia şi iernarea păsărilor specifice zonei deltare, cum sunt: pelicanii, egretele, stârcii, raţele, ciocănitorile, pescăruşii, vulturii şi cintezele. Printre speciile protejate care cuibăresc aici se numără pelicanul creţ, raţa roşie, cormoranul mic, şoimul dunărean şi vulturul codalb.  În zona celor 10 ostroave cuibăresc şi vin să se hrănească peste 21.000 de specii de păsări care îşi depun ouăle aici sau în zona Srebrâna   (Bulgaria) sau în Delta Dunării.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Cele mai rare păsari care trăiesc în Bărăgan. Gâsca cu gât roşu şi pelicanul creţ, bijuteriile de la Dunăre

Comoara dispărută a României: dropia

FOTO Gâsca cu gât roşu, una dintre cele mai rare păsări din lume, a poposit şi în Bărăgan

Oamenii de ştiinţă vor să demonstreze că păsările pot simţi un cutremur

Păsările călătoare nu mai vor în ţările calde

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite