Planta-minune din bucătăria oricărei gospodine – antialergic şi antioxidant natural. Când devine periculos pentru organism consumul de pătrunjel

Planta-minune din bucătăria oricărei gospodine – antialergic şi antioxidant natural. Când devine periculos pentru organism consumul de pătrunjel

Pătrunjelul, un remediu-minune Foto:doctorulzilei.ro

Întăritor natural al sistemului imunitar, bun stimulent al sistemului nervos, antiinfecţios, vasodilatator, bun renegerator capilar. Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile pe care le dă consumul de pătrunjel. Sucul însă devine foarte periculos pentru organism, dacă este consumat în cantităţi mari.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pătrunjelul conţine proteine (20%), flavonoide (întreţin membranele celulelor sângelui, au rol de antioxidant), uleiuri esenţiale, fier, calciu, fosfor, mangan, inositol, sulf, vitamina K, betacaroten şi, în special, vitamina C.

„El întăreşte imunitatea organismului, are un rol important în distrugerea radicalilor liberi, având proprietăţi antialergice şi antitumorale. Este bogat în vitamina A, vitamina C, vitamina B şi E, mangan, fier, fosfor, potasiu, iod, clorofilă şi magneziu. Conţinutul de vitamina C este mai mare de patru ori decât cel din portocală, iar conţinutul de fier este mai mare decât cel al spanacului. Acesta mai conţine şi un aminoacid care frânează dezvoltarea tumorilor canceroase şi anume histidina“, explică dr. Cătălin Luca, medic generalist.

Combate icterul

Pătrunjelul mai conţine: calciu (100 de grame de pătrunjel conţin 245 de miligrame de calciu), fosfor, potasiu (114 grame de pătrunjel contin 1.000 miligrame de potasiu), mangan (100 de grame de pătrunjel conţin 2.7 miligrame de mangan), inozitol şi sulf. În farmacie, rǎdǎcina de pǎtrunjel este folositǎ ca diuretic, consumatǎ sub formǎ de infuzie, iar frunzele sunt folosite ca stimulent digestiv, diuretic şi circulator. Din pǎtrunjel se extrage esenţa numitǎ apiol.

Pǎtrunjelul poate combate icterul, este eficace în blocajul funcţiei hepatice, al plǎmânilor şi al rinichilor. Frunzele sale vindecǎ tǎieturile adânci, vânǎtǎile, pot duce la resorbirea unor tumori. Frunzele proaspete de pǎtrunjel sunt foarte eficiente în tulburǎrile menstruale, în special în dismenoree, prin efectul sau analgezic, calmând spasmele dureroase ale uterului.

Stimulează energia organelor

Pe lângă faptul că oferă substanţe nutritive esenţiale, pătrunjelul echilibrează şi stimulează energia organelor, îmbunătăţindu-le capacitatea de asimilare şi utilizare a nutrienţilor. „Sucul de pătrunjel este însă foarte periculos, dacă este consumat în cantităţi mari. Sucul, fiind foarte puternic, se consumă în cantităţi mici sau în amestec cu alte sucuri de legume (suc de morcov, ţelină sau spanac), deoarece cantităţile mari pot produce tulburări ale sistemului nervos”, spun specialiştii.

 
Iată 10 motive pentru care e bine să consumi pătrunjel zilnic:

  1. Îmbunătăţeşte digestia, prevenind astfel balonările şi indigestia.
  2. Ajuta ficatul, hrănind astfel sângele şi fluidele corpului.
  3. Ajută la dizolvarea calculilor renali.
  4. Îmbunătăţeşte nivelul de estrogen şi reface circulaţia sangvină a uterului.
  5. Stimulează sistemul imunitar datorită conţinutului extrem de bogat în vitamina C, betacaroten, vitamina B12 şi clorofilă.
  6. Previne retenţia de apă în ţesuturi.
  7. Stimulează funcţionarea tiroidei.
  8. Previne anemia feriprivă ca urmare a continuţului bogat de fier, dar şi a vitaminei C (care ajută la absorbţia fierului);
  9. Înţepături de insecte - umflăturile şi mâncărimea se vor calma prin frecarea zonei afectate cu pătrunjel.
  10. Ameliorează durerile reumatice.

   
Vă recomandăm şi:

Şapte din zece români cred că stilul de viaţă sănătos înseamnă consumul de fructe şi legume

Condimente-minune care te protejează de cancer

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: