Planta care ţine microbii departe. Proprietăţile uimitoare ale rozmarinului, condimentul care vindecă rănile deschise

Planta care ţine microbii departe. Proprietăţile uimitoare ale rozmarinului, condimentul care vindecă rănile deschise

Rozmarinul, un con diment-minute FOTO Shutterstock

Folosit la condimentarea multor preparate culinare pentru gustul său delicios, aromat şi uşor amărui, rozmarinul este un extraordinar antiseptic. Proprietăţile binefăcătoare ale plantei sunt date de diferite tipuri de antioxidanţi pe care le conţine. Planta este foarte de bogată în vitamine din complexul B, cantităţi importante de vitamina A şi vitamina C.

Ştiri pe aceeaşi temă

Datorită efectului antiseptic, rozmarinul era folosit în Antichitate pentru conservarea cărnii. Planta cu frunze totdeauna verzi, în formă de ace şi cu flori albastre, albe sau roşii, rozmarinul era utilizat în vechime ca plantă medicinală, rituală şi condimentară.

“Diferite părţi din plantă, în special vârfurile de flori, conţin antioxidanti fenolici, acid rozmarinic şi numeroase uleiuri volatile esenţiale, cum ar fi: cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, alfa-pinen. Aceşti compuşi sunt cunoscuţi pentru proprietăţile lor antiinflamatorii, antialergice, antifungice şi antiseptic. Este important să menţionăm aici că folosirea rozmarinului sau a oricărei alte plante medicinale nu exclude vizita la medic, mai ales în cazurile grave”, a explicat Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.
 
Accelerează tranzitul intestinal
 
Decoct, infuzie, macerat, tinctură, ulei esenţial ori ceai, acestea sunt modalităţile de folosire a plantei care tratează cu succes gastritele şi infecţiile gastro-intestinale, favorizează secreţia bilei, accelerează tranzitul intestinal leneş, elimină gazele şi stimulează apetitul.
 
“Rozmarinul este un remediu consacrat în afecţiunile cardio-vasculare, ale sistemului nervos, combate cu succes durerile cauzate de reumatism şi artrită, are proprietăţi diuretice, îmbunătăţeşte memoria şi capacitatea de concentrare”, spune dr. Denisa Zaharia, medic de familie. Datorită proprietăţilor sale cicatrizante, antiseptice şi antimicrobiene planta vindecă unele dermatoze, plăgi deschise, răni purulente, râie şi înţepături de insecte.
 
Cum şi la ce se foloseşte
 
Bucătăria mediteraneană întrebuinţează rozmarinul proaspăt şi tocat mărunt la salate, supe, mâncăruri de legume, preparate din carne. Rozmarinul merge bine cu roşii, vinete, cartofi copţi şi dovlecei. Rozmarinul se poate folosi atât sub formă de infuzie (o linguriţă de plantă se lasă la infuzat într-o cană de apă caldă) sau ca macerat, iar în acest caz, planta se lasă în apă la temperatura camerei peste noapte, dimineaţa se strecoară şi se bea. “În general, maceratele din plante sunt mult mai puternice decât infuziile cu apă caldă, deoarece prin această metodă, plantele îşi păstrează intacte toate proprietăţile benefice”, spune medicul.

Orice problemă medicală aveţi, în primul rând vă recomandăm să vă adresaţi unui medic.
 
Vă recomandăm şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: