Piesă de tezaur, expusă la Muzeul Dunării de Jos. Clopoţelul Kievean, descoperit la Păcuiul lui Soare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clopoţelul preţios poate fi admirat la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi FOTO MDJ
Clopoţelul preţios poate fi admirat la Muzeul Dunării de Jos din Călăraşi FOTO MDJ

Un obiect care face parte din tezaurul României poate fi admirat de călărăşeni pînă la sfârşitul lunii februarie, la Muzeul Dunării de Jos. Este vorbva despre o piesă specială, clopoţelul Kievean, de la Păcuiul lui Soare.

Obiectul deosebit, care a fost desemnat exponatul lunii, aflat în colecţiile Muzeul Dunării de Jos, datează din sec. al XI – lea şi a fost descoperit în Cetatea Bizantină de la Păcuiul lui Soare. Conform specialiştilor, a fost clasat de către Ministerul Culturii şi Identităţii naţionale în categoria Tezaur. 

Clopoţelul, cu înălţimea de 83 mm şi diametrul de 42 mm, este în formă de ou, confecţionat din bronz, decorat prin intarsii în tehnica niello, cu spirale continue divergente, iar mânerul în formă de butoiaş. Numele tehnicii niello provine din latină, nigellum însemnând ciment negru. Procedeul constă în gravarea adâncă a motivelor decorative pe suprafaţa metalului după care, în liniile astfel săpate se toarnă o pastă ce are în amestec o mare cantitate de sulfură de argint. Se obţine astfel un desen de culoare neagră ce dă efectul unei gravuri. 

Utilitatea clopoţelului îşi are originea din cele mai vechi timpuri, când era folosit în cultul Cybelei (Zeiţa peşterilor şi a pământului) pentru a alunga spiritele malefice sau pentru protejarea recoltelor şi a turmelor. De asemenea mai era folosit pentru a decora harnaşamentul cailor sau ca zurgălăi decorativi pe costumaţia de sărbătoare. 

Piesa va fi expusă pe tot parcursul lunii februarie la Secţia Arheologie a muzeului şi va putea fi admirată de către cei interesaţi în fiecare zi, între orele 09.00-16.00.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite