Piersica, elixirul tinereţii. Cui îi este interzis fructul care întăreşte imunitatea şi previne cancerul

Piersica, elixirul tinereţii. Cui îi este interzis fructul care întăreşte imunitatea şi previne cancerul

Piersicile sunt considerate un adevărat elixir

Sursă bogată de vitamine şi minerale, aromata piersică este de un real ajutor persoanelor care au probleme digestive, reumatism, litiază urinară şi probleme cardiovasculare. Prin conţinutul ridicat de apă, 87%, hidratează organismului. Cea mai importantă calitate, datorată  proprietăţilor antioxidante, este că întârzie procesul de îmbătrânire.

Ştiri pe aceeaşi temă

Piersicile au un conţinut mare de vitamina C şi provitamina A, vitaminele B3, B5 si E. Acestea mai au în componenţa lor fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu şi seleniu. Conţin, de asemenea, cantităţi deloc neglijabile de fitonutrienţi, antioxidanţi şi carotenoizi, fibre.

„Consumul de piersici stimulează apetitul şi secreţia sucurilor gastrice şi biliare, ajută la echilibrarea sistemului nervos şi întărirea imunităţii organismului. Datorită vitaminelor şi mineralelor, piersica poate fi de ajutor persoanelor slăbite, astenice, fără poftă de mâncare, a celor aflate în convalescenţă sau care prezintă stări depresive”, spune dr. Daniela Stan, medic de familie.

Risc ridicat de alergie

Ca şi în cazul altor fructe (căpşuni, zmeură, caise), şi piersica are un potenţial alergen ridicat. Specialiştii spun că unele persoane, alergene la polen, pot prezenta urticarie de contact, atunci când consumă piersici.

„Aceasta se manifestă prin mâncărimi ale nasului, ale buzelor, edem la nivelul buzei şi a limbii. În cazurile severe poate apărea şi umflarea glotei, ceea ce duce la dificultăţi în respiraţie. De exemplu, persoanele sensibile la polenul de arbori (în special mesteacăn) pot fi alergice şi la mere, pere, caise, piersici, cartofi noi, ţelina, morcovi, tomate. De asemenea, pacienţii alergici la graminee şi cereale pot fi sensibili şi la leguminoase, piersici, pere, pepene, tomate, cereale integrale, inclusiv la pâinea integrală”, explică specialiştii.



Persoanele alergice la fructe şi legume trebuie să urmeze o dietă restrictivă, eliminând din alimentaţie acele produse care le fac rău. Vizita la medic este obligatorie pentru instituirea unui tratament de specialitate.

Previne cancerul

Antioxidanţii conţinuţi în piersică inactivează radicalii liberi şi menţin integritatea celulei. De aceea, piersica este un aliat în lupta pentru prevenirea cancerului şi a unor afecţiuni cardiovasculare. Datorită proprietăţilor sale antioxidante, piersica întârzie procesul de îmbătrânire şi ajută la menţinerea strălucirii şi tinereţii tenului.

Frunzele şi florile de piersic se pot folosi sub formă de ceai, pentru acţiunea lor antiseptică, depurativă şi de combatere a infecţiilor parazitare. Se pun două linguriţe de plantă la infuzat în 300 de mililitri de apă fiartă, se lasă 10 minute, apoi se bea câte o ceaşcă de ceai după fiecare masă.

Vă recomandăm şi:

Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

De ce planta preferată a lui Popeye-Marinarul este numită „mătura intestinului“. Spanacul, iarbă de leac pentru zeci de afecţiuni

De ce se spune că urzica „schimbă” sângele şi te scapă de anemie. 10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările