Picnic în livada de la Sultana. Fermierii care au dat lovitura cu fructe ecologice invită clienţii să mănânce la iarbă verde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După atragerea clienţilor prin conceptul “Culege singur”, o familie din judeţul Călăraşi care a pus pe picioare o afacere cu fructe şi legume, a adus în prim-plan ideea de picnic în livadă.

“Conceptul "Picnic în livadă" a fost gândit de către firma de organizare de evenimente Happenings cu care noi am început colaborarea anul acesta.  Cei de la Happenings au gândit mai multe evenimente. Întâlnirile au fost concepute pentru a oferi  linişte la umbra pomilor cu rod bun, un picnic cu gustări pregătite în casă de mâini pricepute şi bine intenţionate, joacă si voie bună.  Pentru fiecare eveniment sunt concepute activităţi si jocuri în functie de tematica întâlnirii şi de vârsta participanţilor.  La picnicul care a avut loc în luna iunie, oamenii au venit, au socializat, au cules cireşe şi visine, s-au jucat prin livadă apoi au mâncat”, a explicat Adina Popa, fiica inginerului care deţine ferma de la Sultana. 

La picnic s-au servit plăcinte şi sandwichuri pregătite în casă, precum şi prăjituri făcute în casă cu vişine şi cireşe. “ Credem că aceste întâlniri reprezintă un prilej de a aduna oameni laolaltă şi de a ne bucura împreună de câteva ore în mijlocul naturii.  Avem astfel oportunitatea de a ne cunoaşte mai bine clienţii, iar ei cunosc mai bine locul de unde se aprovizionează cu fructe şi legume proaspete”, spune Adina Popa. 

Conceptul "Culege singur!"

Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, familia Popa s-a gândit la tóate. În urmă cu doi ani, la începutul afacerii, pentru a atrage tot mai mulţi clienţi, proprietarii livezii au promovat conceptul “Culege singur”, foarte apreciat în străinătate. “Am amenajat un spaţiu de recreere, unde familiile care vin să îşi culeagă singure fructele să poată petrece mai mult timp împreună. Livada este situată în apropierea lacului Mostiştea, la aproximativ un kilometru distanţă, deci alte activităţi posible.  De asemenea, pe malul lacului există un sit arheologic aparţinând culturii Gumelniţa, foarte interesant de văzut. Posibilităţile de recreere sunt numeroase”, explică Adina Popa, fiica inginerului care a pus pe picioare această afacere.

“Conceptul „Culege singur” este în continuare valabil. Cireşele sunt fructele preferate pentru aceasta activitate. Ne bucurăm că avem clienţi care au revenit în fiecare an la cules de fructe şi sunt clienţii noştri şi pentru livrări la domiciliu”, spun antreprenorii. 

Afacere de familie

Inginerul Constantin Popa, cu vechi state în agricultură, a pus bazele unei afaceri în localitatea natală, Sultana, pe malul Mostiştei. La 30 decembrie 2009, familia Popa a demarat afacerea, iar valoarea eligibilă a proiectului a fost de 427.396 euro, din care finanţare publică (fonduri nerambursabile) 213.698 euro şi cofinanţare privată 213.698 euro. Alte investiţii, care nu au fost incluse în proiect, sunt reprezentate de amenajarea terasei cu grătar şi cuptor, dar şi a bucătăriei, costurile fiind de aproximativ 12.000 euro.

calarasi sultana

Valea Mostiştei, un loc idela de relaxare

Livada care i-a cucerit pe românii din toate colţurile ţării cuprinde mii de pomi pe aproximativ 4 hectare: 6.000 de peri, 1.200 de nectarini, 1.200 de cireşi, 800 de pruni, dar şi 240 de caişi pentru care au fost obţinute certificate ecologice. Fiecare din ei a costat între 4 şi 8 euro bucata, în funcţie de soi. “De 6 ani investim pentru a crea o adevărată livadă cu fructe ecologice. Am constuit şi o făbricuţă pentru gemuri şi dulceţuri tradiţionale, cu reţete ca pe vremea bunicii care sunt pe placul clienţilor noştri”, spune Adina Popa, fiica inginerului, cea care a făcut strategia de promovare a afacerii.

Trei ani de teste

Investitorii de la Sultana se laudă cu fructe gustoase şi foarte sănătoase şi nu se sperie de concurenţă.

“Încercăm să ne extindem şi dorim să aducem fructe proaspete şi “adevărate” pe masa consumatorului. Munca este infernală. În ultimii patru ani am fost în perioada de teste pentru a obţine certificatul ecologic pentru caise. S-au luat mostre de pământ din livadă, de fructe, pentru a se stabili dacă marfa este eco”, spun investitorii. Familia Popa se gândeşte déjà să fructifice la maximum zona în care s-au dezvoltat.

image

Pe lângă linia de producţie, antreprenorii au atras direct şi consumatorul. Vara, oricine doreşte, aşteptat aşteptat la livada de la Sultana să-şi culeagă singur fructele. Ne-am gândit că e mai bine ca omul să vină şi să-şi culeagă singur fructele pe care le doreşte, decât să le cumpere din hypermarket. În acest fel se şi relaxează, petrecând în natură câteva momente plăcute”, povesteşte Adina Popa.

7.000 de euro, costul anual de întreţinere

Ca să facă faţă oricăror provocări, ca să poată, într-adevăr, să se “bată” cu fructele de pe piaţă, Constantin Popa, din primăvară şi până în luna noiembrie, nu stă decât în livadă.
“Este imposibil să realizezi un lucru de bună calitate, dacă nu i te dedici în totalitate. Zilnic, fac naveta între Bucureşti, acolo unde locuim, şi Sultana. Pomicultura nu se face stând în faţa televizorului. Trebuie să pui multă muncă şi pasiune, să ai grijă de fiecare pom în parte, să-l ajuţi să crească, să se dezvolte armonios”, e de părere Constantin Popa.

Costurile de întreţinere pentru livadă se ridică la aproximativ 7.000 de euro pe an, în condiţiile în care se folosesc produse ecologice pentru stropirea pomilor, dar se fac şi multe lucrări manuale (tăiat, săpat) pentru ca fructele să fie cât mai naturale. “În această sumă intră şi costurile de irigare, acestea fiind destule de scăzute deoarece avem puţ forat”, precizează investitorul.

image

Cămăra cu bunătăţi a domniţei

Iarna, familia Popa un stă degeaba. Vinde bunătăţile din cămară, pregătite ca la mama acasă. Pe masa celor mai pretenţioşi clienţi din inima Bucureştiului ajung produse ecologice din Bărăgan. Nectarul de fructe de la Sultana se află în meniurile unor restaurante de lux din Capitală. Este vorba despre Trattoria, City Grill sau Caru cu bere.

Nectarul, cel mai căutat produs, dar şi gemurile şi dulceţurile pregătite după reţetele bunicii, fac furori pe cele mai exclusiviste mese. Clienţii de la Caru cu bere, Trattoria şi City Grill sunt încântaţi de sucurile ecologice pe care le servesc.
“Le oferim clienţilor noştri, persoane particulare, dar şi diverse firme, nectar de caise, de piersici şi de nectarine, toate în varianta cu zahăr sau fară, îndulcite cu suc concentrat de mere. De asemenea, celor care doresc le livrăm gem de nectarine, dulceaţă de dovleac cu scorţişoară, dar şi suc de roşii, obţinut din roşii proaspete cultivate de noi, sare şi miere. Atât gemul cât şi nectarul sunt naturale, nu conţin conservanţi sau coloranţi. Folosim doar fructe din livada noastră şi, în funcţie de reţetă, adăugăm zahăr sau suc concentrat de mere şi apă. Pretul nectarului diferă în funcţie de sortiment. Orientativ, variază între 13-20 lei/ sticla de 750 ml”, explică Adina Popa.

image

Cei care doresc produse de la Sultana trebuie să facă o comandă online de minimum 40 de lei şi în câteva zile coletul le este livrat prin firmă de curierat. Ca să facă faţă comenzilor, Adina Popa, alături de alţi doi angajaţi, a pregătit în toamna anului 2015, aproximativ 12.000 sticle de nectar, 500 sticle suc de roşii şi 4.000 borcane de gem de nectarine.


Vă recomandăm şi:

O afacere de familie genială, pusă pe picioare de o tânără din Ialomiţa: face bani din castravetele amar, „ciudăţenia” pe care se bat firmele de medicamente

De ce nu mai au gust aşa-zisele legume româneşti. Specialist: „Legumele de la noi din supermarket sunt legume pe care alţii le aruncă şi le cumpărăm noi“

Studiu: Agricultura românească ar putea înregistra anul acesta cele mai bune rezultate din ultimul deceniu

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite