Peste 5.000 de ordine de protecţie provizorii, emise de poliţişti în perioada ianuarie-august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 5.000 de ordine de protecţie provizorii au fost emise de poliţişti în primele opt luni ale acestui an, iar dintre acestea 1.850 au fost transformate în ordine de protecţie. De la începutul anului, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite un ordin de protecţie provizoriu, astfel încât victima să nu mai fie nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

  În primele opt luni ale anului 2019, la nivel naţional, poliţiştii au emis 5.096 de ordine de protecţie provizorii, dintre care 1.850 au fost transformate în ordine de protecţie, se arată într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, de Poliţia Română. Cea mai parte a ordinelor de protecţie provizorii a fost emisă la solicitarea victimelor, 39 la solicitarea altor persoane şi 53 la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens. 

67% dintre ordinele de protecţie provizorii au fost emise pentru fapte comise în mediul urban.

"În primele 8 luni ale anului, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost înregistrate scăderi cu peste 30% la sesizările de vătămare corporală, cu peste 5% la infracţiunile de omor şi cu aproape 10% la tentativă de omor. De asemenea, sunt în scădere faptele de şantaj (cu 20%) şi abandonul de familie (cu 5,6%)", se arată în comunicatul Poliţiei Române.

Din punctul de vedere al locului comiterii faptelor, cele mai multe infracţiuni (77%) s-au comis la domiciliul subiecţilor.

De la începutul acestui an, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.

Poliţiştii emit ordine de protecţie provizorii, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, când constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite