Peste 500 de angajaţi ai centrelor rezidenţiale, testaţi pentru COVID-19. Epidemiolog: Este de folos să ne amintim că fiecare îşi doreşte o viaţă lungă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul din Olteniţa tratează pacienţi cu COVID-19 FOTO Adevărul
Spitalul din Olteniţa tratează pacienţi cu COVID-19 FOTO Adevărul

Direcţia de Sănătate Publică(DSP) a judeţului Călăraşi a intensificat testarea personalului din toate centrele rezidenţiale, ca urmarea a creşterii numărului cazurilor cu infecţie COVID-19. În urmă cu o săptămână, la Centrul de Servicii Comunitare din Olteniţa 16 persoane au fost depistate cu noul coronavirus. În prezent, în judeţul Călăraşi se înregistrează 147 de cazuri şi 6 decese.

Autorităţile sanitare au anunţat că acest lucru s-a produs pe fondul ignorării oricăror măsuri, pornind de la purtarea corectă a măştii şi până la spălarea mâinilor.

„În prezent, 14 beneficiari ai Centrului se află internaţi în Spitalul Municipal Olteniţa, alături de o angajată a aceluiaşi Centru, alte două angajate sunt sub supraveghere medicală la Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti, iar prima pacientă depistată, a fost externată, fiind negativă la testările RT-PCR. Pacienţii au o stare medicală bună şi nu pun probleme deosebite la infecţia cu SARS – CoV – 2. Alte două suspiciuni de infecţie s-au infirmat”, a declarat Camelia Truică, medic primar epidemiolog în cadrul DSP Călăraşi.

Pentru a se evita astfel de situaţii, autorităţile au decis să testeze toţi angajaţii din aceste centre, peste 530 de persoane. 

Astfel, în ultimele două săptămâni au fost testaţi 41 de anagajaţi de la Complexul de Servicii Sociale pentru Copil şi Familie SERA şi 15 de la Centrul Maternal „Dumbrava”, 64 de la Complexul de Servicii Comunitare pentru Copilul cu Handicap Sever, 19 de la Centrul de Plasament în Regim de Urgenţă „Sfânta Maria”, 16 de la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sf. Antim Ivireanul”, 4 de la Adăpostul de urgenţă pe timp de noapte, 31 de la Centrul de Asistenţă Medico-Socială, toate din Călăraşi.

În Centrul de Servicii Comunitare Olteniţa au repetat testarea 62 de salariaţi şi 43 de beneficiari. Au mai fost testaţi 9 angajaţi de la Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfânta Maria” Unirea, 57 de angajaţi ai Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Ciocăneşti, 69 de salariaţi ai Centrului de Plasament „Sfântul Ştefan” Perişoru, 24 de la Centrul de Servicii Făurei şi 78 de persoane salariate ale Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuro-Psihiatrică de la Plătăreşti.

“În urma testării personalului Centrului de Îngrijire şi Asistenţă Ciocăneşti a fost depistat un angajat infectat COVID-19, angajat care în perioada 01-13 iunie 2020 s-a aflat în concediu de odihnă, perioadă în care a desfăşurat activităţi în afara judeţului, ocazie cu care considerăm că a fost expus la riscul de infecţie.

Menţionăm că activitatea pe care acesta o desfăşoară în centru nu presupune contact cu beneficiarii şi nici contact direct cu alţi salariaţi ai centrului. Persoana a fost spitalizată, conacţii lui familiali ca în cazul tuturor contacţilor direcţi au fost izolaţi la domiciliu, iar salariaţii centrului, ca şi în cazul salariaţilor Centrului de Servicii Comunitare Olteniţa, vor rămâne alternativ câte două săptămâni în izolare la locul de muncă, respectiv la domiciliu”, a explicat medicul.

În acest moment, conform DSP Călăraşi, la Spitalul Municipal Olteniţa sunt internaţi alţi 5 pacienţi din judeţ. Unitatea medicală este spital suport pentru afecţiunea COVID – 19, prin ordin al Ministrului Sănătăţii.

Suntem răspunzători de soarta celor de lângă noi

Specialiştii atrag atenţia că respectarea regulilor sanitare este vitală pentru a împiedica răspândirea noului coronavirus.

„Nu aşa revenim la normalitate, ignorând regulile, normele de igienă individuală şi colectivă. Epidemia există şi ne afectează pe toţi, mai mult, atitudinea fiecăruia dintre noi influenţează la un moment dat destinul celui de lângă noi.

Suntem o comunitate şi nu persoane izolate, chiar dacă distanţarea fizică ori socială este şi ea necesară. Suntem răspunzători, la nivel individual, de soarta rudelor, prietenilor, cunoştinţelor noastre care se află sau poate se vor afla la un moment dat pe patul de suferinţă. Nu toţi avem o stare de sănătate foarte bună, statisticile arată că bolile cardiovasculare şi respiratorii cronice ocupă locuri de frunte în ceea ce priveşte riscul unei evoluţii nefavorabile în cazul infecţiei cu SARS – CoV -2, la fel şi diabetul zaharat.

De asemenea, este de folos să ne amintim că fiecare dintre noi îşi doreşte o viaţă lungă, până la „adânci bătrâneţi”, o bătrâneţe fericită şi cu siguranţă toţi vom trece şi prin această perioadă a vieţii.

De aceea, portul corect al măştii faciale în spaţiile închise şi în mijloacele de transport, igiena riguroasă a mâinilor, cu apă şi săpun, evitarea zonelor supraaglomerate, respectarea etichetei tusei, respectarea distanţei sociale şi respectul pe care trebuie să-l arătăm celui de lângă noi trebuie să se transforme într-o conduită normală, conformă cu realitatea în care trăim şi nu cu gândirea magică, falsă, pe care mulţi o experimentează”, atrage atenţia dr. Camelia Truică. 

Pe aceeaşi temă: 

Grupul de Comunicare Strategică: 147 de cazuri cu COVID-19, în judeţul Călăraşi

Cum să nu aduci coronavirusul acasă. Opt reguli esenţiale pentru salvatori

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite