Peste 21.000 de porci, ucişi la complexul Nutricom din Dragalina, afectat de pestă. Ferma a intrat în etapa de dezinfecţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din judeţul Călăraşi au încheiat uciderea preventivă a tuturor animalelor din  complexul de porci de la Dragalina, unul dintre cele mai mari din judeţ, unde fusese confirmat focar de pestă. 21.313 animale, aparţinând companiei Nutricom, au fost neutralizate şi îngropate în curtea fermei, deşi localnicii s-au opus.

Aceştia cereau incinerarea porcilor afectaţi de virusul pestei porcine deoarece pe teritoriul localităţii pânza freatică se află la suprafaţa solului şi astfel s-ar putea contamina apa. Gabriel Stanciu, primarul din Dragalina, spune că oamenii nu doresc sub nicio formă îngroparea animalelor, ci incinerarea acestora. La rândul său, subprefectul judeţului Călăraşi, Mihai Beştea, a precizat că incinerarea durează prea mult şi că s-a căutat cea mai puţin riscantă variantă.

“Am făcut solicitări către toate instituţiile, Garda de Mediu, Apele Române, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, DSVSA şi, în urma dezbaterii din Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor, s-a luat decizia de a îngropa animalele în curtea complexului, soluţie care nu afectează în niciun fel sănătatea oamenilor. De la început noi au luat în calcul varianta care implică cel mai mic risc pentru sănătatea oamenilor. Le înţeleg nemulţumirea, acolo pânza freatică este foarte sus şi astfel s-ar contamina solul, iar ei ar rămâne fără apă. Animalele vor fi îngropate în curtea complexului, pe o suprafaţă de un hectar, iar în urma avizului obţinut de la Apele Române se va executa operaţiunea. Leşurile vor fi dezinfectate şi nu există nici cel mai mic indiciu că pânza freatica va fi infestată. Totul se face sub supraveghere veterinară, iar groapa se va impermeabiliza. Complexul este situate la marginea localităţii, în apropiere de A2 şi Drajna”, a explicat Mihai Beştea.  Marţi, 18 septembrie, a început neutralizarea suinelor prin asomare. 

“Pierderea economică este uriaşă, este o firmă cu tradiţie la noi în judeţ, deocamdată nu s-a realizat o evaluare a pagubelor. Cu siguranţă, dacă se vor respecta normele de biosecuritate, din experienţa altor state, zcomplextul va putea fi repopulat. Deci, în continuare se vor putea creşte porci, însă este o procedură îndelungată. După stingerea tuturor focarelor, la complex  începe dezinfecţia în 3 etape”, a explicat subprefectul.

Una dintre cele mai mari ferme din judeţ

Ferma de la Dragalina aparţine SC Nutricom SA şi este o exploataţie modernă, cu o capacitate de 25.000 de capete, cu o linie de reproducţie PIC (2.200 de scroafe F1 şi 300 de scroafe bunici - GP) cu un laborator propriu, dotat cu cele mai noi tehnologii de recoltare şi însămânţare artificială. Din efectivul de capete, lunar se asigura 3.000 de porci în vederea abatorizării. Nutricom SA deţine în acest moment 4 ferme de porci, dar şi de pui, cu o capacitate totală de peste 60.000 capete în Sohatu, Chirnogi, Dragalina şi Mănăstirea.

Producţia de carne de porc şi de pui este distribuită la nivel naţional, prin marile reţele de magazine (Cora, Carrefour, Selgros etc.) precum şi internaţional în ţări ca Anglia, Germania. Nutricom SA, cu sediul în orasul Olteniţa, judetul Calarasi, la doar 60 km de Capitală, este unul dintre cei mai importanţi producători de nutreţuri combinate din România. 

Despăgubiri de peste 160.000 de lei

Până pe 10 octombrie, conform informaţiilor furnizate de DSVS, în judeţul Călăraşi au fost plătite despăgubiri în valoare de 164.220 de lei pentru 28 de exploataţii, dintr-un total de 193 de exploataţii. 

Pesta porcină se extinde rapid şi pe malul Borcei: au fost confirmate 70 de focare de pestă porcină africană, iar alte trei suspiciuni se află în lucru la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală.. Cele 70 de focare de PPA au fost înregistrate în următoarele localităţi: Borcea (zece focare); Perişoru (29 de focare); Călăraşi (şase focare); Constantin Brîncoveanu (un focar); Călăraşii Vechi (un focar); Unirea (un focar); Ştefan cel Mare (opt focare); Dragalina (un focar); Ciocăneşti (şapte focare); Roseţi (un focar); Grădiştea (un focar); Gâldău, Jegalia (un focar) şi Cuneşti (trei focare). Totodată, cele trei suspiciuni, care se află în lucru la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, sunt în următoarele localităţi: Ciocăneşti, Grădiştea şi Ştefan cel Mare.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite