Peste 10.000 de sticle cu apă sfinţită, pregătite pentru credincioşi de Bobotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Credincioşi din toată ţara vor primi agheasmă FOTO Adevărul
Credincioşi din toată ţara vor primi agheasmă FOTO Adevărul

Protoieria Călăraşi a pregătit pentru credincioşi 10.000 de sticle cu apă sfinţită ce vor fi distribuite în Parcul Central, iar alte 10.000 de sticle vor fi împărţite bisericilor din oraş duminică, de sărbătorea Bobotezei.

Agheasma pe care preoţii o împart credincioşilor înseamnă în limba greacă „apă sfinţită”. Ca element fundamental al Creaţiei, apa se foloseşte la spălarea fizică, dar este asociată şi lucrării de curăţire spirituală, de îndepărtare a urmelor păcatului, spun preoţii.

Credinţa preotului care o sfinţeşte, dar şi credinţa omului care o primeşte fac minuni. Aşa spune părintele Paul Tudorache, din parohia “Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Călăraşi. Preotul a explicat pentru “Adevărul” de ce agheasma are puteri tămăduitoare.

“ Apa sfinţită curăţă şi vindecă trupul credinciosului. Aşadar, te protejează atâta timp cât ai credinţa în suflet, altfel nu are niciun efect. Cu ea se sfinţesc locuinţele, se alungă duhurile rele, iar la sate oamenii stropesc grajdurile animalelor şi ogoarele pentru a fi protejaţi de boli şi ca să aibă recolte bogate. Slujba specială pentru Agheasma mică se săvârşeşte în cursul anului, iar la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, atunci când se sfinţesc apele, rânduiala se uneşte cu cântările Învierii. În mănăstiri, de exemplu, pe data de 1 a fiecărei luni se sfinţeşte apa pentru nevoile credincioşilor. Apa sfinţită de Bobotează sau Agheasma Mare are o putere deosebită de binecuvântare şi de vindecare”, spune părintele Tudorache.

Tradiţie veche a Bisericii

Slujba Agheasmei Mari se săvârşeşte atât în ajunul Bobotezei, când se sfinţeşte apa cu care preoţii binecuvintează apoi casele credincioşilor, cât şi în însăşi ziua Bobotezei, când se sfinţeşte Agheasma pe care credincioşii o iau la casele lor, pentru tot anul.

Sfinţirea apei sau Agheasma are o veche tradiţie în Biserica creştină, iar în Constituţiile Apostolice sfinţirea apei este atribuită Sf. Ap. Matia: „Despre apă şi untdelemn hotărăsc eu, Matia, ca să binecuvânteze episcopul apa şi untdelemnul, iar dacă lipseşte episcopul, atunci s-o binecuvânteze preotul dimpreună cu diaconul”.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite