Peste  1.300 de arme letale, confiscate de poliţişti de la începutul anului

Peste  1.300 de arme letale, confiscate de poliţişti de la începutul anului

Oamenii legii au confiscat mii de arme în timpul mai multor percheziţii FOTO Poliţia Română

Poliţiştii structurilor Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au desfăşurat, în primele 8 luni ale anului, o acţiune pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor cu arme şi muniţii. Au fost efectuate aproape 5.000 de controale pentru verificarea modului de păstrare şi asigurare a securităţii armelor la persoanele fizice şi au fost indisponibilizate peste 3.400 de arme.

 
Timp de 8 luni, poliţiştii au intensificat verificările în teren, fiind efectuate 4.796 de controale şi 306 percheziţii domiciliare, atât pentru depistarea persoanelor care încalcă normele legale referitoare la arme, explozivi şi substanţe periculoase, cât şi pentru protejarea cetăţenilor. În urma percheziţiilor, au fost indisponibilizate 3.448 de arme. Dintre cele 1.306 de arme letale, se aflau 139, deţinute ilegal (20 provenite din contrabandă şi 37 de arme confecţionate artizanal).
 
Totodată, au mai fost ridicate 2.035 de arme neletale supuse autorizării, dintre care 266 deţinute ilegal (123 provenite din contrabandă şi 6 arme confecţionate artizanal) şi 107 arme neletale supuse notificării, dintre care 65, deţinute ilegal (26 provenite din contrabandă). Astfel, pe durata acţiunii, poliţiştii au confiscat 470 de arme deţinute ilegal.
 
Pentru 9.200 de arme s-a prelungit valabilitatea permisului
 
De asemenea, din armele indisponibilizate, 1.238 au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor (499 de arme letale şi 739 de arme neletale supuse autorizării)ca urmare a săvârşirii infracţiunii de Nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă, art. 342 alin. (6) din Codul penal. În aceeaşi perioadă a anului 2019, s-au efectuat activităţi specifice în vederea prelungirii valabilităţii pentru 9.218 permise de armă şi au fost eliberate, de asemenea, 3.773 de noi permise de armă.
 
Totodată, dintre cele 4.044 de măsuri administrative dispuse faţă de titularii drepturilor de deţinere, port şi folosire ale armelor şi muniţiilor, în 3.955 de cazuri a fost luată masura anulării drepturilor de deţinere, port şi folosire ale armelor şi muniţiilor, pentru 2 ani, precum şi suspendarea drepturilor de deţinere, port şi folosire ale armelor şi muniţiilor în 89 de cazuri.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: