Pesta porcină a lovit în ferma preşedintelui Consiliului Judeţean. 5.000 de animale de reproducţie vor fi ucise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Animalele vor fi ucise preventiv
Animalele vor fi ucise preventiv

Pesta porcină face ravagii la Călăraşi. Aproximativ 5.000 de suine dintr-o fermă de reproducţie, creştere şi îngrăşare vor fi ucise controlat, după ce s-a confirmat prezenţa virusului mortal. Exploataţia comercială din localitatea Floroaica aparţine familiei lui Vasile Iliuţă, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, unul dintre cei mai bogaţi fermieri din Bărăgan.

Fost primar al comunei Vâlcelele timp de 12 ani, ex-deputat în Parlamentul României, Iliuţă este unul dintre cei mai înstăriţi aleşi din judeţul Călăraşi. Doi preşedinţi, susţinuţi de actualul şef al Consiliului Judeţean Călăraşi, au trecut pe la ferma lui Iliuţă de la Vâlcelele.

În noiembrie 2014, Klaus Johannis, a ajuns în Bărăgan, cu câteva zile înainte de alegeri. "În 2009, Băsescu a venit la Vâlcelele şi a câştigat. În 2014, Iohannis a venit la Vâlcelele şi a câştigat. Vâlcelele e un centru energetic care generează preşedinţi. Candidatul care vine la Vâlcelele în vizită iese preşedinte", spunea Iliuţă.

Fermă cu fonduri europene

La cei 49 de ani, politicianul este acţionar la 7 companii, la una dintre ele fiind asociat unic, şi are în proprietate 450 de hectare de teren agricol, exploatând în total o suprafaţă de 3.000 de hectare de pământ. Iliută este absolvent al Facultăţii de Economie Agrară , din cadrul A.S.E. şi are un certitificat de agricultor în culturi vegetale şi crescător de animale în buzunar.

Accesând mai multe fonduri europene destinate domeniului agricol şi zootehniei, Vasile Iuliţă a reuşit să pună pe picioare o fermă ultramodernă de vaci şi de porci în comuna Vâlcelele, dar şi un siloz şi să achiziţioneze mai multe utilaje agricole. După ce a mers în Franţa, Olanda şi Italia, fermierul de la Vâlcelele a făcut demersurile necesare pentru accesarea unui program european cu fonduri nerambursabile în valoare de 2,8 milioane de euro. În 2010 a început la Vâlcelele construirea uneia dintre cele mai moderne ferme zootehnice din judeţ, populată iniţial cu peste 500 de vaci din rasa Holstein

Ce restricţii au fost impuse

„Până la stingerea oficială a  bolii, pe teritoriul localităţilor Floroaica, Vâlcelele, Dragoş Vodă, Bogdan, Socoalele, Vlad Ţepes, Mihai Viteazul, Independenţa, Visini este interzisă mişcarea suinelor, produselor şi subproduselor provenite de la acestea, a gunoiului de grajd. Mişcarea animalelor din celelate specii va fi efectuată doar cu acordul DSVSA Călăraşi, în baza notificării medicului veterinar de liberă practică de la nivelul localităţii”, a aprecizat dr. Viorel Bucur, directorul DSVSA Călăraşi.

Conform autorităţilor, pe 5 septembrie a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la porcii din exploataţia comercială deţinută de SC Ilya Agro SRL din localitatea Floroaica, comuna Vâlcelele. Exploataţia de porci este o fermă comercială de reproducţie, creştere şi îngrăşare suine, în care sunt deţinuţi până la 5.000 capete porci.

„DSVSA Călăraşi, prin serviciile de specialitate, a intervenit în regim de urgenţă de la data când s-a suspicionat boala pe cazurile notificate de administratorul complexului de porci şi au fost recoltate probe sub control oficial, cu rezultat pozitiv pentru pesta porcină africană.

Până la confirmarea bolii,  exploataţia a fost plasată sub supraveghere oficială şi aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport.

Pe 6 septembrie, Centrul Local de Combatere a Bolilor Judeţean Călăraşi s-a reunit în şedinţă extraordinară  şi, în urma dezbaterilor, prin majoritate de voturi,  a fost planul de măsuri pentru combaterea pestei în exploataţia de suine administrată de SC  Ilya Agro SRL. Controlul şi combaterea bolii, inclusiv măsura de ucidere şi ecarisare prin metoda alternativă de îngropare, vor fi efectuate zilnic sub supraveghere sanitar-veterinară”, a precizat Bucur.

O altă fermă a fost afectată

La sfârşitul lunii august, 6.000 de animale, fiecare cu o greutate de 60-70 de kilograme, au fost ucise pentru a împiedica răspândirea bolii, după ce probele de laborator au confirmat virusul într-o fermă de pe malul Borcei.

Autorităţile din Călăraşi au convocat imediat Consiliul Local pentru Combaterea Bolii şi au luat decizia unanimă de a sacrifica preventiv toate animalele. „Este vorba despre o exploataţie profesională, SC Albatros SRL, cu un efectiv de 6.000 de capete. Sunt animale crescute pentru îngrăşăre, iar prima măsura pe care o luăm este de ucidere preventivă. Nu ştim câteva zile va dura această operaţiune. De asemenea, complexul a fost pus sub supraveghere şi s-au impus restricţii: nu va intra şi nu va ieşi niciun animal”, a explicat dr. Viorel Bucur.

Conform lui George Iacob, prefectul judeţului Călăraşi, animalele ucise vor fi îngropate într-o zonă sigură, în apropiere de fermă, loc special amenajat, deoarece nu se dispune de un incinerator de mare capacitate. Apariţia unui nou focar agresiv de pestă porcină a pus autorităţile pe jar şi s-au luat măsuri în regim de urgenţă. Administratorul complexului de porci a fost notificat în legătură cu acest lucru şi imediat au fost instituite restricţii: nici animale, dar nici produse din carne de porc nu vor mai părăsi incinta unităţii.

La nivelul oraşului, preşedintele Unităţii Locale de Sprijin Călăraşi, primarul Daniel Ştefan Drăgulin, a convocat o şedinţă pentru aprobarea unui plan de măsuri în vederea prevenirii răspândirii virusului pestei porcine africane. Astfel, se interzicere circulaţia animalelor pe raza municipiului Călăraşi(interzicerea păşunatului, monitorizarea intrărilor şi ieşirilor în şi din oraş), se instalează filtre dezinfectoare la intrările şi ieşirile din pieţe, târguri şi oboare şi se catagrafiază exploataţiile de suine pe cartiere. Anul trecut, în luna octombrie la Dragalina, la complexul de porci aparţinând SC Nutricom SA, au fost ucise controlat un număr de  21.313 capete suine, după ce virusul a apărut în fermă.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite