Pericolul din banalul pelin. Cui este interzisă şi când devine toxică planta care vindecă arsurile

Pericolul din banalul pelin. Cui este interzisă şi când devine toxică planta care vindecă arsurile

Pelinul, un medicament natural periculos FOTO Shutterstock

Folosit pentru proprietăţile sale tămăduitoare încă din Evul Mediu, pelinul trebuie consumat cu mare atenţie, deoarece, în cantităţi mari, este toxic. Planta este interzisă cu desăvârşire gravidelor.Recunoscut pentru proprietăţile sale medicinale din vremuri străvechi, pelinul era folosit pentru ritualuri religioase greceşti şi romane, iar în Evul Mediu a devenit de fapt o plantă medicinală folosită în mănăstiri.


Planta nu este una pretenţiosă şi creşte pe terenurile necultivate, fiind uşor de recunoscut. Are miros înţepător, florile galben pal (în perioada iulie-septembrie) şi frunzele verzi pe faţă şi argintii pe dos.
Specialiştii spun că pelinul este folosit îndeosebi pentru purificarea organismului nostru.

“Pelinul tratează diverse afecţiuni ale tractului gastro-intestinal, ale vezicii, ale rinichilor, probleme ginecologice, dermatite. Se pot face astfel spălături vaginale cu pelin, spălături ale tractului urinar, de asemenea, se pot pune câte 10 picături de ceai de pelin în fiecare nară atunci când sunteţi foarte răciţi. Pelinul este un dezinfectant minunat şi se foloseşte mai ales pentru arsuri de orice tip. Opărelile cu lichide fierbinţi, arsurile, chiar şi plăgile pot fi tratate cu ceai de pelin. Acesta curăţă şi usucă rana. Afecţiuni ale ficatului şi rinichilor, de asemenea, se tratează cu ajutorul pelinului”, explică Marina Grigore, specialiat în apifitoterapie.

Te scapă de migrene

La nivel extern, pelinul tratează o serie de afecţiuni printre care insomniile şi migrenele, tratate foarte uşor cu ajutorul decoctului de pelin în care înmuiem un prosop şi înfăşurăm capul. De asemenea, rănile, tăieturile, traumele pielii, arsurile, plăgile, toate pot fi tratate cu ajutorul infuziei de pelin şi a pansamentelor cu pelin proaspăt.

Cum poate fi consumat

Pelinul poate fi consumat sub diverse forme: capsule, evitându-se astfel gustul amar, tinctură, suc, ceai, sirop şi ulei. Specialiştii atrag însă atenţia că este o plantă periculoasă, dacă este consumată o perioadă îndelungată.
“ Pelinul este o plantă toxică în cantităţi mari, aşadar trebuie să fie folosită cu atenţie. Preparatele de pelin folosite în mod abuziv pot duce la intoxicarea organismului şi pot apărea astfel halucinaţii, spasme musculare. Curele trebuie să aibă pauze de minimum două luni, iar femeilor însărcinate le este strict interzis consumul de pelin. Înainte de începerea unei cure, pacienţii trebuie să consulte un medic”, spune specialistul.

Vă recomandăm şi:

De ce sunt cojile mai bune decât fructele. Virtuţile uimitoare ale resturilor care se aruncă: previn cancerul şi omoară viruşi

Planta minune care ne scapă de otrăvurile zilnice. Brusturele, cel mai eficient remediu pentru detoxifiere

3 alimente-medicament care te scapă de oftalmolog. Ce minuni fac betacarotenul şi luteina din farfurie pentru ochi

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: