Pericolul ascuns din căpşuni, cele mai bogate fructe în vitamina C. De ce sunt interzise copiilor - explicaţii medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primele fructe ale primăvarii. Foto: Arhivă
Primele fructe ale primăvarii. Foto: Arhivă

Asociate încă din antichitate cu primăvăra, dragostea şi renaşterea, datorită faptului că acestea erau primele fructe recoltate în noul an, căpşunele se regăsesc în topul celor mai bogate fructe în antioxidanţi. Pe cât sunt de apetisante şi gustoase, pe atât sunt de periculoase.


Medicii nu recomandă căpşuna în alimentaţia copilului mai mic de un an, deoarece este un fruct cu un ridicat potenţial alergen. Alergiile la fructe sunt în mare parte ereditare, spun medicii.

“Pentru a-ţi da seama la care fructe este alergic copilul tău trebuie să stii la ce fructe manifeşti tu şi partenerul tău reacţii alergice. Însă orice fruct poate cauza alergia la copii. Fructele cu grad alergenic crescut în rândul copiilor sunt căpşunele, kiwi, mure, zmeură, caisele, piersicile, dar si cele din categoria citricelor. Trebuie manifestată prudenţă la copiii mai mici de un an. Aceste fructe nu trebuie introduce în alimentaţia copilului mai devreme de un an, deoarece sistemul imunitar si cel digestiv nu sunt complet dezvoltate”, spune dr. Daniela Cantaragiu.

Cum se produce alergia

Căpşunele sunt cele mai periculoase din acest punct de vedere. Partea din fructe care determina apariţia alergiei este cel mai adesea coaja. Alergia alimentară este un răspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. În mod obisnuit, sistemul imun contribuie la menţinerea sănătăţii prin apărarea organismului împotriva atacului dăunător al bacteriilor şi viruşilor. În cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifică anumite alimente ca fiind dăunătoare şi produce o reacţie alergică în momentul ingestiei lor.

Alergiile alimentare apar în special la persoanele cu teren atopic, ceea ce înseamnă că au o tendinţă moştenită de a dezvolta reacţii alergice. Aceste persoane sunt predispuse să facă astm bronşic, diferite alergii şi o afecţiune a pielii, numită dermatită atopică.

“Când un aliment care generează o reacţie alergică este ingerat pentru prima dată, sistemul imun nu recunoaşte substanţa respectivă şi o consideră străină(alergen). Organismul reacţionează prin formarea de anticorpi specifici împotriva alimentului respectiv. În momentul în care acel aliment este din nou consumat, anticorpii atacă alergenul, eliberând histamine şi alte substanţe chimice care provoacă simptomele unei reacţii alergice”, spun medicii.

Care sunt simptomele

Manifestările alergiei la fructe apar aproape imediat după ce copilul a mâncat respectivul aliment. Simptomele variază de la reacţii uşoare ca iritaţii locale (pustule) în zona pe care a atins-o fructul (în zona gurii) până la reacţii moderate ca: urticarie, iritaţii ale pielii, diaree, greaţă, vărsături, rinită alergică,conjunctivită alergică, crampe abdominale sau stomacale.

calarasi capsune

Fructe apetisante Foto:publika.md

În cazuri foarte severe copilul poate intra în şoc anafilactic. Aceasta este o reacţie gravă a organismului la factorul alergenic care implică: umflarea gâtului sau limbii, dificultati de respiratie (gâfăială, imposibilitatea de a respira - hipoxie), scăderea tensiunii arteriale etc. Riscul este foarte mare dacă nu se actionează la timp.

"Tratamentul constă în administrarea de antialergice şi antihistaminice, medicamente ce pot fi prescrise numai de medic. Este foarte important un consult de specialitate, pentru ca altfel se pot masca anumite simptome de debut ale unei alergii severe, care poate avea ulterior consecinţe grave. Bineînţeles că persoanele alergice la fructe şi legume trebuie să urmeze o dieta restrictivă, adică sa nu mai consume acele produse care le fac rău”, spune Daniela Cantaragiu.

Bogate în calciu, magneziu şi potasiu

Beneficiile asupra sănătăţii ale fructelor roşii deosebit de gustoase sunt numeroase. Conform specialiştilor, capşunele sunt printre cele mai bogate fructe în vitamina C, conţinând 60mg de vitamina C în 100g de fruct (5-6 căpşune).


Desert apetisant cu căpşune Foto:Arhivă Adevărul

image

De asemenea, conţin antioxidanţi puternici în lupta cu radicalii liberi, sunt bogate în calciu, magneziu, potasiu şi fier, dar şi minerale mai rare, de care organismul are nevoie: mangan, zinc, fluor, fosfor, cupru.
“În afara de vitamina C, căpşunele sunt o sursă bogată de vitamine din complexul B, îndeosebi de acid folic si vitamina B6, precum si vitamina K”, explică dr. Daniela Cantaragiu, medic de familie din Călăraşi.

Cinci virtuţi ale căpşunelor

Scad colesterolul şi trigliceridele. Fibrele pe care căpşunele le conţin ajută la reducerea nivelului de colesterol şi de trigliceride din organism, prevenind astfel şi bolile de inimă şi acţionând ca adjuvant în hipertensiune.

Tratează anemia, astenia şi insomnia. Fructele asigură o bună funcţionare a organismului, îl tonifică şi îl vitaminizează, fiind un bun tratament în lupta împotriva anemiei, asteniei şi a insomniei.


Căpşunele ajută la tratatarea mai multor afecţiuni Foto:Arhivă Adevărul
 

calarasi capsune

Previn malformaţiile fătului. Căpşunele conţin acid folic, o substanţă care previne apariţia malformaţiilor fătului şi care contribuie la dezvoltarea sănătoasă a acestuia.

Indice glicemic scăzut. Polifenolii pe care îi conţin ajută la echilibrarea zahărului din sânge, un element foarte important pentru cei care suferă de diabet, mai ales în cazul celor care sunt dependenţi de insulină. În plus, căpşunele proaspete au un indice glicemic foarte mic: 25.

Ajută în afecţiunile bilei. Datorită conţinutului lor de vitamina K, fructele au un efect benefic asupra ficatului, ajutând în insuficienţa hepatică şi la afecţiunile bilei.
 

Vă recomandăm şi:

Alimentul-minune care prelungeşte viaţa şi nu cade greu la stomac. Cinci motive să consumi ciuperci, înlocuitorul cărnii

Sfecla roşie, cel mai puternic purificator al sângelui. E alimentul care are cea mai mare forţă în lupta cu tumorile

De ce planta preferată a lui Popeye-Marinarul este numită „mătura intestinului“. Spanacul, iarbă de leac pentru zeci de afecţiuni

De ce se spune că urzica „schimbă” sângele şi te scapă de anemie. 10 motive pentru care să profiţi de beneficiile primei plante din luna martie

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite