Părintele celui mai puternic protest faţă de păcat. Andrei Criteanul, sfântul care nu a vorbit până la 7 ani, sărbătorit de ortodocşi pe 4 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canonul cel mare se citeşte la slujbă, în Postul Paştelui Foto:ESC
Canonul cel mare se citeşte la slujbă, în Postul Paştelui Foto:ESC

Unul dintre cei mai importanţi sfinţi ai ortodoxiei, celebrat pe 4 iulie, este Andrei Criteanul, teologul care a lăsat moştenire creştinătăţii cea mai completă operă de cântări şi imnuri bisericeşti. Despre Andrei Criteanul se spune că nu a vorbit până la 7 ani, când a fost împărtăşit într-o biserică din Ierusalim.


În postul Paştelui, în fiecare biserică ortodoxă, se spun câteva rugăciuni deosebite, cu mare putere pentru sănătate, dar şi pentru pocăinţa oamenilor. Este vorba despre Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul.

Conform teme biblice.
Dimpotrivă, în acest Canon toate faptele scripturistice la care s-a făcut părtaş omul - crearea, căderea, alungarea din Rai, întoarcerea, aşteptarea, răscumpărarea - sunt personalizate.

Ele se transformă în faptele fiecăruia dintre noi: crearea mea, căderea mea, răscumpararea mea. Istoria personajelor devine istoria mea, iar eu devin conştient de profunzimea ei: „De unde voi începe să plâng faptele vieţii mele celei ticăloase?“. Canonul ne introduce pe fiecare dintre noi în istoria Sfintei Scripturi şi ne determină să conştientizăm, prin intermediul modelelor de pocăinţă, amplitudinea păcatelor noastre şi instrăinarea faţă de Dumnezeu.

Părinte pentru orfani şi săraci

Despre autorul Canonului cel Mare, Sf. Andrei Criteanul, teologii spun că nu se cunosc foarte multe amănunte. Se crede că s-a născut în Siria, în oraşul Damasc, în jurul anului 660. Legendele spun că Andrei nu a putut vorbi până la vârsta de 7 ani, când a primit Sfânta Împărtăşanie într-o biserică din Ierusalim.

Din acest motiv, părinţii l-au închinat lui Dumnezeu. De-a lungul vieţii sale şi-a însuşit o bogată învăţătură teologică şi s-a remarcat prin milostenie. Era părinte pentru orfani, arăta compasiune faţă de săraci şi a fost un fervent apărător al cauzei dreptăţii şi refugiu pentru cei persecutaţi. În jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceza a Mitropoliei Cretei. Aici binefacerile sale s-au înmulţit şi s-au extins, concretizându-se prin ridicarea mai multor aşezăminte filantropice, între care şi un spital pentru săraci. Moare în insula Lebos, în jurul anului 740. Biserica îl cinsteşte în data de 4 iulie.

Scrieri cu caracter profund

De numele său se leagă mai multe scrieri bisericeşti aproximativ 60 de cuvântări, 59 de canoane, 66 de irmoase (troparele de la începutul canoanelor), 34 de stihiri şi 47 de idiomele (tropare cu melodie şi ritm propriu), ceea ce indică o activitate prolifică pentru epoca sa. Canonul de pocăinţă este cunoscut şi sub numele de Canonul cel Mare, nu numai datorita lungimii sale (266 de strofe faţă de cele 30 ale unui canon obişnuit), ci si profunzimii conţinutului său.

Conform creştinortodox.ro, prin Canonul de pocăinţă, Sfântul Andrei a înaintat un puternic protest împotriva păcatului. Ca principiu de viaţă, el promovează permanenta pocăinţă pentru păcatele pe care le săvârşim clipă de clipă, precum şi dorinţa continuă de a urma lui Hristos şi celor care s-au apropiat de el prin curăţirea de păcate. Andrei Criteanul este cunoscut ca unul dintre cei mai de seama şi mai prolifici creatori de canoane şi imne, deosebite prin frumuseţea formei şi profunzimea gândirii.


Vă recomandăm şi:

Învăţăturile duhovnicilor despre rugăciunea corectă –  cât să cerem de la Dumnezeu şi cum trebuie să mulţumim pentru ceea ce primim

Cea mai puternică rugăciune pentru sănătate. Cum să te rogi cu adevărat ca să scapi de griji şi să îţi vindeci dureri crunte

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

„Tatăl Nostru”, înţelesurile ascunse ale rugăciunii. Ce înseamnă „Vie împărăţia Ta”, de ce Îi cerem Domnului pâine şi de ce spunem „Amin” - explicaţiile preoţilor

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite