Oraşul de altădată. Palatul Comunal, clădirea de 100.000 de lei, construită cu bani împrumutaţi în urmă cu 130 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Neavând un local propriu, Primăria Călăraşi a funcţionat, până la ianuarie 1888, în diferite clădiri particulare închiriate, dată la care se va muta în localul Palatului comunal, construit în anii 1886-1887, după planurile vestitului arhitect prahovean Ion N. Socolescu, dintr-un împrumut de 100.000 lei contractat de primărie de la Casa de Economii şi Consemnaţiuni.

Amplasat în apropierea Bisericii Sf. Nicolae, pe locul fostului Han Central al oraşului, Palatul comunal este o construcţie realizată în stil neoclasic, povesteşte pe blogul său, prof. Constantin Tudor, din Călăraşi, istoric. La intrare, patru coloane dorice sprijină un balcon stil, pe fundalul căruia distingem alte patru coloane dorice realizate în relief. Interiorul localului impresionează prin luminozitatea pe care o oferă cele două holuri largi, precum şi prin masivitatea uşilor şi ferestrelor.

Imagine indisponibilă

Carte poştală din 1901, tipărită la Viena, în care apare pentru prima dată imaginea Palatului comunal, alături de Palatul administrativ judeţean, Gimnaziul Ştirbei Vodă, fostul Spital judeţean, Biserica Alexe şi o imagine reprezentativă de pe strada Ştirbei Vodă la început de secol XX.

În această locaţie Primăria Călăraşi a funcţionat   până în anul  1948, când, urmare a aplicării primelor Constituţii comuniste din anii 1948 şi 1952 devine Sfat popular până în 1965, dată de la care, conform Constituţiei adoptate în august 1965, îşi schimbă numele în Consiliu popular orăşenesc.

Imagine indisponibilă

O imagine din anul 1906  realizată de Atelierul fotografic Rose şi Boni din localitate. De remarcat lângă localul Primăriei Cazinoul lui Tiliucă, proprietar al unui Depozit de tutun, el însuşi editor al mai multor cărţi poştale cu imagini din Călăraşi

Din aprilie 1968, consecinţă a noii împărţiri administrativ-teritoriale care readuce judeţele în România, Călăraşiul devine municipiu iar noul Consiliu local municipal îşi va muta sediul în Palatul administrativ şi de justiţie(actuala Prefectură), în locul Sfatului popular raional care se desfiinţase. De menţionat că în perioada 1952-aprilie 1968, localul Palatului comunal a funcţionat şi Comitetul orăşenesc PMR(PCR, din august 1965).

Imagine indisponibilă

 O carte poştală realizată de Librăria Socec&comp. SA Călăraşi şi pusă în circulaţie în anul 1929

După mutarea Consiliului local municipal în Palatul administrativ judeţean în localul din fosta str. Gheorghe Gheorgiu Dej a funcţionat, până în ianuarie 1981, Biblioteca municipală. Odată cu înfiinţarea judeţului Călăraşi, la 23 ianuarie 1981, Consiliul local municipal va reveni în localul Palatului comunal.

Imagine indisponibilă

Sediu al Sfatului popular orăşenesc(a se vedea fosta stemă a României de pe frontispiciu)

Rebotezată Primărie, după evenimentele din Decembrie 1989, instituţia reprezentativă a municipiului Călăraşi va funcţiona în localul propriu construit în anii 1886-1887 până la 19 aprilie 2013, când se mută în noul local din Palatul administrativ şi de cultură Barbu Ştirbei.

Imagine indisponibilă

Fotografie din 1982 – Sediu Comitetului municipal PCR şi al Consiliului local municipal

În baza unei hotărâri a Consiliului local din mai 2013, în fostul local al Palatului comunal se înfiinţa Muzeul municipal Călăraşi, instituţie care-şi deschidea porţile la 19 septembrie 2014.

Imagine indisponibilă

Înainte de mutarea în noul sediu

Imagine indisponibilă

În prezent, în clădirea de peste 100 de ani funcţionează Muzeul Municipal Călăraşi

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite