Omul care şi-a dedicat viaţa matematicii. Prof. Gheorghe Stoianovici, magicianul cifrelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prof.Gheorghe Stoianovici a făcut carieră la Călăraşi FOTO Arh.pers.Ghe.S.
Prof.Gheorghe Stoianovici a făcut carieră la Călăraşi FOTO Arh.pers.Ghe.S.

Cu o carieră didactică de aproape 4 decenii, prof. Gheorghe Stoianovici este unul dintre dascălii de elită din Călăraşi. Ca o recunoaştere a meritelor sale pentru o carieră dedicată matematicii, a primit titlulul de cetăţean de onoare.

Modest din fire, organizat şi dedicat meseriei pe care şi-a ales-o, profesorul de matematică a reuşit să obţină succes după succes. Generaţiile de elevi pe care le-a instruit, alături de rezultatele remarcabile ale acestora, au făcut din profesorul Stoianovici un reper al profesionalismului. Dragostea pentru matematică, seriozitatea, perseverenţa şi ambiţia sunt valori pe care le-a insuflat copiilor.

Toată cariera sa didactică s-a derulat în oraşul Călăraşi. În anul 1984 a fost repartizat, pentru efectuarea stagiului, la Liceul Industrial nr. 1. A optat să rămână în învăţământul preuniversitar şi este profesor titular, începând cu anul 1990, la Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu,, din Călăraşi. Majoritatea elevilor pregătiţi de profesorul Gheorghe Stoianovici au realizat cariere de succes în România şi în străinătate. În timpul liceului o parte dintre ei s-au remarcat prin rezultatele foarte bune obţinute la concursurile şcolare de matematică.

Amintim doar cele opt premii şi menţiuni dobândite la etapa finală a Olimpiadei Naţionale de Matematică şi acestea reprezintă mai mult de jumătate din premiile obţinute de elevi în întreaga istorie a judeţului Călăraşi.

Partea frumoasă a cifrelor

Deşi este o materie care, de multe ori, pune probleme elevilor, matematica predată de prof. Stoianovici devine dintr-odată prietenoasă. Bun comunicator, dascălul a reuşit să lege legături trainice cu elevii săi, le-a câştigat încrederea şi le-a arătat partea frumoasă a cifrelor. 

Profesorul povesteşte că face totul cu pasiune pentru ca elevii să fie fericiţi şi, de fiecare dată a încercat să le arate acestora că fără matematica nu este nimic posibil. I-a învăţat pe copii că matematica e peste tot în jurul nostru, de aceea a introdus diferite proiecte pentru a le oferi posibilitatea de a lucra în echipă, de a investiga, de a colabora. Este de părere că atunci când elevul participă cu drag la ore, rezultatele sunt mult mai bune, iar cunoştinţele se deprind şi se fixează foarte uşor. 

Chiar dacă şi-a dorit întotdeauna ca elevii săi să fie cei mai buni, profesorul nu a renunţat niciodată la a se perfecţiona, iar experienţa sa vastă a transpus-o în cărţi, pentru a fi de ajutor generaţiilor de elevi.  Dacă vrei să realizezei ceva în viaţa, nu trebuie să te simţi împliniti niciodată. Cred că am fost insoirat când am ales această carieră, iar matematica m-a ales pe mine, nu eu pe ea, spune prof. Stoianovici.

Este autor şi coautor la peste o sută de cărţi adresate elevilor din ciclul gimnazial şi liceal. Dintre acestea cele mai reprezentative sunt: MATEMATICĂ  (manual pentru clasa a Xl-a), M1 (editura SIGMA, 2001), Concursul Internaţional Ion Barbu – Dan Barbilian (editura AGORA, 2010, Trepte spre matematică (editura PARALELA 45, 2016),  Un nou început (editura METAMORFOZI, 2017), Încă 10 ani de matematică la malul Dunării (editura AGORA, 2019). 

A iniţiat şi organizat concursuri

În perioada 2001 – 2020 a deţinut funcţia de inspector de matematică pentru judeţul Călăraşi. În aceea perioadă a iniţiat şi organizat concursurile de matematică:

1. Concursul naţional cu participare Internaţională  „Iion Barbu – Dan Barbilian”. La acest concurs a participat cei mai performanţi elevi din clasele V-Vlll.

2. Mathematical Danube Competition (juniori şi seniori) – Mathematical Danube este un concurs de pregătire pentru Olimpiada Internaţională de Matematică şi Balcaniadă. La concurs au participat: elevii care au făcut parte din loturile lărgite de juniori şi seniori ale României; loturile reprezentative din Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova.

3. Călăraşi – Silistra, concursul este adresat elevilor înscrişi la specializarea matematică informatică în liceele din judeţul Călăraşi şi elevilor din oraşul Silistra, Bulgaria.

În paralel cu aceste competiţii, s-au desfăşurat conferinţe care s-au bucurat de prezenţa unor nume mari ale culturii noastre, cum ar fi academicienii Eugen Simion şi Solomon Marcus, profesorii  universitari Silviu Angelescu, Radu Gologan (preşedinţii concursului), poetul Adam Puslojici, membru de onoare al Academiei Române. 

A organizat la Călăraşi, în anul 2015, a XlX - a Conferinţă Anuală a Societăţii de Ştiinţe Matematice din România şi Şedinţa festivă dedicată celor 120 de apariţie a Gazetei Matematice. A organizat la Călăraşi, în anul 2010, etapa finală a Olimpiadei Naţionale de Matematică. Aceste evenimente au făcut din oraşul Călăraşi un pol al matematicii din România şi l-au impus ca un colţ de ţară interesant cu oameni deosebiţi.

Elaborează subiecte pentru Bacalaureat

A organizat  şi coordonat Centrul de Excelenţă pentru studiul matematicii din Călăraşi. Numărul mare de elevi şi profesori implicaţi, timp de două decenii, în acest demers demonstrează succesul activităţii desfăşurate. Prof. Stoianovici este un nume de referinţă în domeniul matematicii din România. Este foarte apreciat pentru activitatea sa, fiind autor şi coautor la cărţi de specialitate, manuale, articole, compune probleme de matematică originale pentru etapele Olimpiadei Naţionale de Matematică , Concursul Naţional cu participare internaţională „Ion Barbu – Dan Barbilian”, Concursul „Ion Cheşcă”, Concursul „Ion Onuţă” etc.

Prof.Gheorghe Stoianovici este preşedintele filialei Călăraşi şi membru în Consiliul Naţional al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, membru în comisia centrală a Olimpiadei Naţionale de matematică (1993 – 2016), membru în grupurile de lucru ale ministerului pentru elaborarea subiectelor pentru examenul de Bacalaureat şi Evaluare naţională etc.

Pentru activităţile desfăşurate şi pentru munca depusă a fost recompensat cu Diploma Jubiliară “Centenarul Societăţii de Ştiinţe Matematica din România”, şi i s-au conferit Ordinul „Meritul pentru învăţământ” în gradul de Cavaler şi distincţia „Gheorghe Lazăr”  clasa I, ca semn al aprecierii activităţii sale, cu merite deosebite în dezvoltarea învăţământului românesc.

Copiii nu i-au călcat pe urme

Prof. Gheorghe Stoinovici s-a născut pe 15 februarie 1958, la Brăila. În perioada 1966-1973 a urmat cursurile Şcolii generale nr. 24 din Brăila şi între anii 1973-1978 a fost elev la Liceul Industrial nr. 1 Galaţi. A absolvit în anul 1983, cu diplomă de merit în calitate de şef de promoţie, Facultatea de Matematică din Braşov şi în anul 1984 cursul postuniversitar de specializare în Analiză Matematică la Facultatea de Matematică din Bucureşti, în urma căruia a obţinut repartizare în cercetare şi recomandare pentru învăţământul superior.

Este căsătorit, soţia este profesoară de matematică şi au împreună trei copii: două fete şi un băiat, însă niciunul nu a ales matematică. Le-am dat copiilor mei libertatea de a face ceea ce le place şi s-au îndreptat către Athitectură, UNATC. Băiatul este un programator strălucit cu un job de peste 10.000 de euro pe lună, în străinătate. Fiecare a mers pe drumul pe care şi l-a dorit, noi ca părinţi am făcut foarte puţin, este dor meritul lor pentru ceea ce sunt astăzi şi acest lucru nu poate decât să ne bucure, a precizat dascălul din Călăraşi.

Vă mai recomandăm şi:

Pentagonul ar trebui să retragă militarii din Icirlik-Turcia. Mihail Kogălniceanu, potenţial înlocuitor

Forţele Speciale ale Armatei Române pleacă în Sahel după ISIS şi Al-Qaida. Generalii Petrescu şi Burkhard au discutat detaliile misiunii antiteroriste

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite