Obiceiuri. Lăsatul Secului în Bărăgăn, întâmpinat cu focuri uriaşe pentru alungarea duhurilor rele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătoarea Lăsatul Secului, sărbătorită pe 2 martie, declanşează ciclul de manifestări tradiţionale care marchează începutul postului mare pentru Sfintele Paşti, iar pe de altă parte pregătirea oamenilor pentru începerea muncilor de primăvară.



În Bărăgan, de Lăsatul Secului, sau de Iertăciune, finii vin la naşi fără a fi chemaţi, cu plocon: o găină friptă, un colac mare uns cu miere sau turtă în foi şi o sticlă cu vin. Ei îşi cer iertare pentru greşelile de peste an, iar naşul după ce îi iartă întinde masă bogată unde se cântă şi se petrece până spre ziuă. Obiceiul este ca a doua zi, după Iertăciune , ginerii să meargă la socrii cu o sticlă de vin şi să spună ,, tată socrule am venit să mă ierţi dacă ţi-am greşit. Tot în seara de Lăsatul Secului are loc Urlalia", spune Alina Paul, şef Secţie Etnografie din cadrul Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi.  

După Lăsatul Secului, conform calendarului creştin ortodox, începe Postul Sfintelor Paşti. În acest an va fi între 3 martie şi 19 aprilie. Învierea Domnului va fi prăznuită în 20 aprilie. Postul Paştelui, perioadă dina­intea Învierii Domnului, este cel mai lung şi mai aspru dintre cele pa­tru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe, fiind numit şi Postul Mare.

Urlalia

Obiceiul este păstrat la oraş, dar mai ales la ţară, în satele şi comunele din Bărăgan. În dreptul fiecărei gospodării,  copii şi tineri aprind focuri mari din cauciuc, în faţa caselor şi spun următorul text :  „Urlalia pe cuptor/A murit nenea Anton”. Femeile aduc celor din preajma focului gogoşi, colăcei şi ouă fierte în ideea ca în anul acela să aibă parte de pui. Se crede că prin aceste practici, oamenii se curăţă de duhurile rele.

Este o traditie care se practică în ziua de Lăsata Secului. În timp ce în această seară în case se petrece, pe străzi, copiii  tinerii si batranii aprind focuri mari, în jurul cărora se strâng .Se spune ca prinde ardere acestui foc se curata de duhurile rele.
Read more at http://www.4help.ro/religie/ce-este-urlalia-.html#m2vAxzyH5BY6VxFb.9În dreptul fiecărei gospodării,  copii şi tineri aprind focuri mari din cauciuc şi spun următorul text :  „Urlalia pe cuptor/A murit nenea Anton”. Femeile aduc celor din preajma focului gogoşi, colăcei şi ouă fierte în ideea ca în anul acela să aibă parte de pui.    

         
Măşti de carton pentru cuci

După Lăsatul Secului, a doua zi, este un obicei cunoscut sub denumirea de Cuci, specific judeţului nostru. Oameni din sat, care se fac cuci îşi confecţionează nişte măşti din carton de formă ţuguiată prinse cu ajutorul unor basmale, se îmbracă cu rochii, chiar şi rochii de mireasă şi iau în mână câte o bucată de cauciuc şi lovesc pe spate pe toţi cei pe care îi întâlnesc, spunându-le: ,,nu-ţi dau decât o opincă să nu te mai prindă frigurile”. Textul provine de la obiceiul vechi, când în loc de cauciuc cucii purtau o funie la capătul căreia era legată o opincă şi la brâu un săculeţ cu cenuşă ce o aruncau peste tinerele fete. Spun bătrânii că dacă ai apucat să te faci cuc un an, e musai să te faci încă doi ani, în total deci trei, ca să nu devii drac.
 

Vă recomandăm şi:

Superstiţii la început de primăvară. Vremea Dochiei, baba înzestrată cu puteri magice, care se dezbracă de cojoace

Credinţe populare. Ce este interzis să faci de Dragobete, patronul iubirii

VIDEO Cum facem Dragobetele cool? Să-l scoatem din opinci şi să-l transformăm din ruda săracă a Valentine’s Day într-un Cupidon cu priză la oraş

Tradiţii păstrate cu sfinţenie. Moşii de iarnă, sărbătoarea la care se împart plăcinte

Naşterea Maicii Domnului, sărbătoarea care le ajută pe femei să aibă prunci

Sfântul Ilie, făcătorul de minuni şi aducătorul de ploi, sărbătorit de ortodocşi pe 20 iulie

Sfânta Marie Mică sau Naşterea Maicii Domnului, a doua mare sărbătoare pentru peste 2,2 milioane de români

Braşovul o celebrează pe Fecioara Maria, patronul spiritual al oraşului

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite