O piesă de tezaur, exponatul lunii noiembrie la Muzeul Dunării de Jos. Cupa rituală este datată din neolitic

O piesă de tezaur, exponatul lunii noiembrie la Muzeul Dunării de Jos. Cupa rituală este datată din neolitic

Piesa de tezaur poate fi admirată la Muzeul Dunării de Jos FOTO MDJ

În patrimoniul Muzeului Dunării de Jos Călăraşi se află unul din cele mai valoroase obiecte istorice din ţară: o cupă rituală, bogat ornamentată, datând din mileniul al V- lea, a. Ch., atribuită comunităţilor Boian-Giuleşti. Preţiosul obiect a fost declarat exponatul lunii şi va fi expus până pe 30 noiembrie la muzeu.

Descoperită în anul 1981, în situl arheologic de la Gălăţui-Movila Berzei, într-o locuinţă sanctuar datată din neoliticul final, piesa reprezintă prin maniera de ornamentare şi semne, una din cele mai importante descoperiri ale neoliticului european.
 
Conform muzeografilor, vasul are piciorul cilindric, este gol şi netezit la interior, având corpul tronconic, modelat din pastă cărămizie, cu decor excizat şi încrustat cu alb în două registre. Sub buză se află un şir de triunghiuri excizate şi regulate. Registrul superior este reprezentat de spirale meandrate despărţite de registrul inferior de o bandă în relief, iar cel inferior conţine benzi spiralate ce continuă vectorial motivele din primul registru. Două benzi în relief marchează buza şi partea mediană a vasului. 
 
Evoluţia motivelor prezente în cele două registre creează iluzia unei comunicări în plan orizontal cât şi vertical.
Toate piesele descoperite în sanctuar alături de această cupă, inclusiv statuetele, poartă semnul spiralei sau al meandrului, acestea simbolizând încă din preistorie naşterea noii vieţi. Piesa este clasată în patrimoniul cultural naţional mobil, în categoria Tezaur, prin ordinul 2110/2.03.2007, având nr. de inv. 26970 şi urmatoarele dimensiuni: diametrul gurii=252 mm, H=300 mm.
 
Această cupă alături de alte piese din colecţia de Artă preistorică a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi a făcut parte din numeroase expoziţii internaţionale în America, China, Elveţia, Anglia şi Grecia. Piesa este expusă la Secţia Arheologie a muzeului, în Sala Tezaur şi poate fi admirată zilnic, între orele 09.00-16.00.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: