Noul videoclip al lui Keo, realizat la Călăraşi. Unde a filmat artistul şi cui îi este dedicată melodia „Când tu nu eşti...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fascinat de monumentul istoric „Casa Ana şi Marinache Popescu“ - actualul sediu al Direcţiei pentru Cultură, Keo a decis să filmeze următorul videoclip la Călăraşi. După ce a vizitat clădirea, cu ocazia Festivalului „Flori de Mai 2015”, artistul s-a mutat pentru o zi pe malul Borcei, alături de o întreagă echipă de tehnicieni şi instrumentişti.


„În această săptămână, Keo,  împreună cu band-ul său şi cu o echipă de filmare a venit, special, la Călăraşi, pentru noul videoclip - "Când tu nu eşti !". Melodia este dedicată tuturor tragediilor care au avut loc în ultimul timp, de la Colectiv la... Paris !. Am fost de acord pentru filmarea acestui videoclip. M-am gândit că probabil că este un semn, de acolo, din ceruri, al lui Leon Popescu, producătorul primului film românesc “Războiul pentru Independenţă” (1912). Leon Popescu a copilărit în această casă şi, probabil, vrea s-o readucă în actualitate !”, explică prof. Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi.

image

O zi în casa "Ana şi Marinache Popescu"

S-a filmat non-stop, într-un ritm excepţional, la capătul căruia, în două-trei săptămâni videoclipul va fi lansat. "Mi-am dorit foarte mult să filmez în acest spaţiu extraordinar de la Călăraşi, este o clădire superbă ! În ultimul timp s-au petrecut multe drame, de care pot să spun că am fost întristat, chiar dărâmat. Acest proiect al piesei „Când tu nu eşti” îmi este foarte aproape de suflet şi ţin foarte mult la el. Piesa este o dedicaţie pentru toţi cei care în acest moment suferă pierderea unei persoane dragi şi pentru victime, toţi acei oameni nevinovaţi care au pierit absurd. În două-trei săptămâni sperăm să fie gata. Mai sunt de filamt câteva cadre în exterior, dar aşteptăm o zi cu vreme frumoasă”, a declarat artistul.



Filmul "Independenţa României", apreciat şi în străinătate

image

Clădirea emblematică pentru Bărăgan se află situată pe strada 13 Decembrie şi a fost construită înainte de anul 1880. În prezent, aici are sediul Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Călăraşi.
Bijuteria arhitectonică a aparţinut unei familii înstărite. Este vorba despre Ana şi Marinache Popescu, negustori de cereale, care au avut un sigur fiu, Leon. Acesta a scris istoria cinematografiei româneşti, el fiind primul realizator de film din ţară.
„Pur şi simplu întâmplător am descoperit faptul că Leon Popescu, realizatorul primului film românesc, s-a născut la Călăraşi, şi a fost fiul Anei şi al lui Marinache Popescu. Casa în care acesta a locuit este actualul sediu al Direcţiei de Cultură. În timpul lucrărilor de modernizare am descoperit faptul că există picturi din momentul construcţiei “, a spus Sorin Danciu, directorul Direcţiei de Cultură.

image

Filmul „Independenţa României“ a fost realizat în anii 1911-1912, şi avea ca subiect ilustrarea Războiului de Indepenţă al României. Premiera filmului a avut loc la cinematografiul „Eforie“ din Bucureşti. Filmul a fost apreciat în străinătate, fiind difuzat la Budapesta, Viena şi Paris. Leon Popescu a relizat o mare publicitate a filmului şi în Anglia.   

Restaurare de 2,3 milioane de lei

Renovată în urmă cu patru ani, clădirea a “înghiţit” 2,3 milioane lei, refăcerea făcând parte dintr-un program al Ministerului Culturii prin care au fost modernizate  Teatrele din Iaşi, Cluj şi Bucureşti, dar şi muzeul Antipa“. Lucrările au constat în modernizarea şi consolidarea sălilor, dar şi a picturilor de pe pereţi, descoperite între timp. Pe complexul cultural a fost montată, în luna mai 2011, o placă ce aminteşte de faptul că aici au poposit trei regi: Regele Mihai, Regele Carol I si Regele Ferdinand.

Clădirea a fost donată

Leon Popescu s-a născut la 1864, şi a fost fiul Anei şi a lui Marinache Popescu. Acesta a murit 53 de ani mai târziu, în 1918. Marinache Popescu, tatăl acestuia, un cunoscut negustor de cereale din secolul al XIX-lea a construit casa în care funcţionează sediul Direcţiei pentru Cultură. Clădirea a fost donată în anul 1927 pentru a servi învăţământului şi culturii. Clădirea a fost, de-a lungul timpului şcoală de fete, bibliotecă, şi sediul culturii.


Vă recomandăm şi:

Valorile culturale, premiate. Spectacolul "10 pentru Călăraşi" va fi organizat în luna decembrie

Cultura călărăşeană, invitată la Barcelona

FOTO Omul care a emancipat Călăraşiul în perioada interbelică

FOTO Brâncuşi din Bărăgan. Ion Vlad, sculptorul care le-a dat lecţii francezilor la Sorbona

Cariera excepţională i-a adus celebritatea. Maria Cuţarida-Crătunescu, prima femeie medic din România, şcolită la Paris

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite