Muzicianul care a cucerit lumea cu naiul: „Ciocârlia lui Enescu este punctul nostru forte în străinătate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un călărăşean i-a cucerit pe străini cu melodii româneşti interpretate la nai. Îndrăgostit de folclor, născut şi crescut într-o familie care a pus preţ pe dans şi pe muzica populară, Marian Mailat a ajuns la 30 de ani un brand al oraşului din inima Bărăganului.

Este singurul instrumentist din judeţ care cântă la nai, iar pasiunea şi ambiţia de a-şi desăvârşi stilul l-au transformat într-un adevărat artist. Începutul timid când a păşit sub lumina reflectoarelor şi-l aminteşte şi astăzi. Tatăl tău, unul dintre cei mai apreciaţi coregrafi, Aurel Mailat, cel care conduce Ansamblul “Brâuleţul Dunării” din comuna Grădiştea, nu putea să nu transmită şi fiul său dragostea pentru folclor.

“Am început cu dansuri populare, la vârsta de 7 ani. Era inevitabil, pentru că la noi în casă era mereu bună-dispoziţie, muzică şi tradiţii. Tatălui meu îi datorez tot ce am realizat, în special încrederii pe care mi-a acordat-o. Dacă ai făcut primul pas pe scenă, nu te mai poţi întoarce. Muzica, dansul, instrumentele te copleşesc. Îţi doreşti să fii cel mai bun, să aduci bucurie în sufletul publicului, să trăieşti o dată cu el emoţia cântecului. Nu te mai poţi desprinde de acest stări. Cred că am reuşit într-o oarecare măsură să aduc fericirea pe chipurile oamenilor, iar acest lucru îmi dă energia de a merge mai departe, de a încerca să fiu cel mai bun”, povesteşte Marian Mailat.

image

Mai întâi dansator

Norocul tânărului, în vârstă de 30 de ani, a fost… urechea muzicală, deşi, la fel de bine ar fi putut face carieră, devenind un dansator desăvârşit. “Tot tata m-a îndrumat către nai. La un spectacol un Franţa, în 1999, cu ansamblul focloric “Brâuleţul Dunării” a mers cu noi şi un naist din Fărăgaş. Tata i-a propus să mă testeze, să vadă dacă am aplecare către acest instrument. Am simţit imediat legătura dintre noi şi mi-am dat seama că este drumul pe care trebuie să-l urmez. Dacă nu cânţi cu sufletul, nu-ţi este de ajutor niciun instrument. Încet, încet, am început să iau lecţii pentru a pătrunde în tainele naiului. E multă muncă, trebuie să perseverezi tot timpul, să faci sacrificii”, spune tânărul căruia i s-a dus vestea peste mări şi ţări. De la vârsta de 13 ani, naiul i-a devenit prietenul care îi cântă dorurile, necazurile, dar, mai ales bucuria din sulfet.

A avut cei mai buni profesori

Arta de a cânta o stăpâneşte datorită unui virtuoz al acestui instrument, naistul Radu Simion, care era fost elev şi ginerele faimosului Fănică Luca, unul dintre cei mai talentaţi instrumentişti români, profesorul celebrului Gheorghe Zamfir. Pentru că pasiunea pentru nai şi dorinţa de a descoperi i-au pătruns în suflet, nimic nu i se părea dificil. A luat lecţii la Bucureşti şi făcea naveta vara pentru a ajunge la meditaţii.

image

Pentru a acumula tot mai multe cunoştinţe, ca să devină un adevărat profesionist, Marian Mailat a ajuns elevul unui profesor de la Conservator.

“Aveam noţiuni suficiente, studiam ore întregi şi cu instrumentiştii de la ansamblul „Brâuleţul Dunării” , dar şi de la Bărăganul, însă simţeam că nu am descoperit toate misterele. Naiul nu se poate învaţa câteva ore pe zi, e nevoie de muncă asiduă, de efort, de dorinţă de cunoaştere. Este un instrument delicat, special…Aşa am ajuns la Ioan Negură, profesor de flaut, de nai şi multe alte instrumente de suflat. El este omul care mi-a perfecţionat tehnicile de suflat şi de cântat, dar din păcate tot timp de o vară am reuşit să studiez cu dumnealui. Este o muncă nesfârşită, nu ai cum să încetezi să înveţi, ai nevoie de repetiţii zilnice pentru a face performanţă”, spune tânărul intrumentist.

image

Studiile muzicale le-a definitivat în 2012, atunci când a absolvit Facultatea de Pedagogie Muzicală la Universitatea Spiru Haret din Bucureşti.

Spectacole şi apariţii TV

Dovada talentului său sunt festivalurile şi spectacolele pe care le-a susţinut peste graniţe, dar şi invitaţiile din ţară la diverse manifestări folclorice, apariţii TV şi solicitări la petreceri private. “E o mare satisfacţie să fii dorit de public, să-i vezi pe oameni, uneori, cu lacrimi în ochi, atunci când interpretezi o melodie. Ciocârlia lui George Enescu este punctul nostru forte în străinătate, e cartea noastră de vizită, ne defineşte pe deplin.

image

Suntem inconfundabili când interpretăm un astfel de cântec, iar străinii sunt fascinaţi. Poţi să cânţi orice, dacă nu interpretezi şi Ciocârlia, degeaba. Este cea mai cunoscută piesă românească la nivel internaţional, o piesă de virtuozitate”, spune Marian Mailat. Franţa, Grecia, Bulgaria, Republica Moldova, Sri Lanka, Turcia, Serbia, Belgia, Olanda, Germania, Italia şi Ungaria sunt doar câteva dintre locurile unde au răsunat melodiile ansamblurilor româneşti.

Muzică autentică

De asemenea, Marian a fost invitat alături de orchestra “Doina Bărăganului “ din Ialomiţa la emisiunea “O dată-n viaţă”, dar şi la posturi de folclor. Marian Mailat spune că astfel de lucru îi aduc adevărata fericire. “Împlinirea în profesie, bineînţeles, după realizarea unei familii frumoase, aşa cum cred că am reuşit eu să am, te defineşte ca individ. Faptul că poţi să transmiţi emoţie, sentimente care umplu de bucurie sufletul, este o satisfacţie imensă”, povesteşte Marian Mailat. În prezent, el activează în ansamblul “Bărăganul” din Călăraşi, iar din 2004 colaborează şi cu ansamblul “Doina Bărăganului” din Slobozia.

image

De asemenea, alături de Taraful Cristal din Slobozia merge la petrecerei private. A colindat toată România: Bucureşti, Râmnicu Sărat, Buzău, Olteniţa, Târgovişte, Constanţa, Tg. Joi, Timişoara, Botoşani. “Suntem prezenţi acolo unde ni se cere, iar acest lucru ne motivează şi ne dă satisfacţii uriaşe. E plăcut să fii apreciat, să te asculte lumea cu drag. Muzica noastră este autentic românească, nu lucrăm cu improvizaţii şi cred că astfel ne-am câştigat prestigiul. Dacă te văd serios, că îşi faci meseria cu drag şi pasiune, atunci oamenii contează pe tine”, spune tânărul.

Datoria morală faţă de public

Chiar şi acum, când valoarea îi este recunoscută, tânărul, îndrăgostit de foclorul românesc, nu se lasă purtat de dulcele val al succesului. Consideră că are o datorie morală faţă de public pentru a nu-l dezamăgi.

“Ar fi un gest imoral, aşa consider eu. Interpretul sau instrumentistul sunt una şi aceeaşi persoană cu omul din sală. Dacă ceva funcţionează greşit, totul se prăbuşeşete. Publicul este cel mai fin observator al nostru, nu-ţi permiţi să-l înşeli”, spune tânărul.

image

Pentru că nu se poate defini altfel decât prin folclor, Marian Mailat lucrează în parallel, alături de tatăl şi fratele său, la instruirea tinerelor talente. Are repetiţii aproape zilnic în mai multe localităţi din judeţ unde ca şi coregraf, a obţinut atestatul, lucrează cu tinerii care doresc să devină dansatori. “ Într-adevăr, este o muncă solicitantă, dar fac totul cu drag şi parcă nu sunt eu dacă nu muncesc. Mă dedic folclorului pentru că îmi place, cred că am o moştenire genetic de care nu mă pot lipsi. Învăţ în fiecare zi alături de copii şi am satisfacţia lucrului bine făcut”, povesteşte Marian Mailat.
 

Vă recomandăm şi:

FOTO Povestea tânărului din Olteniţa care face clădirile „să zâmbească”, după ce a renunţat la Politehnică pentru desen

Studenta la Arhitectură care cântă sâmbăta la nunţi. Reţeta de succes: „Ştiam că nu pot rata, indiferent care ar fi fost condiţiile“

Fata care a dat cluburile de fiţe din Bucureşti pe munca la ogor: „Am învăţat de la bunicul că-i mare lucru să fii om“

Femeia paralizată care s-a născut cu acul în mână. Cum arată cusăturile minunate pe etamină care au ajutat o româncă grav bolnavă să răzbească în viaţă

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite