Monument istoric, restaurat cu 2,57 milioane de euro. Lucrările la Poşta Veche, o clădire construită acum 125 de ani, aproape de final

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările executate pe parcursul lunii iunie apropie Poşta veche de prevederile finale ale proiectului de restaurare. Clădirea monument istoric, una dintre cele mai vechi de pe malul Borcei, va fi transformată în centrul cultural.

În ultimele săptămâni, lucrările de la Poşta Veche au continuat conform graficului, astfel încât această bijuterie arhitecturală sa fie redată călăraşenilor cât mai curând.

„Au fost executate în proporţie de 100% lucrările de consolidare a structurii şi au fost refăcute în proporţie de 100% şarpantele şi învelitorile la corpul principal şi cel secundar.

Clădirea a fost utilată cu tămplăria exterioară, iar tencuielile interioare şi exterioare sunt executate în proporţie de 50%. Au fost montate în cele 10 foraje geotermice cu buclă închisă la o adâncime de 124 de metri conductele care fac legătura cu pompele de căldură. Au mai fost montate traseele de curenţi tari şi slabi în procent de 100 %, a explicat Elena Rogoz, consilier la Primăria Călăraşi.

Imagine indisponibilă

Restaurarea clădirii Poştei Vechi din municipiul Călăraşi se realizează cu ajutorul fondurilor europene de pe Axa prioritara 5 "Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului natural şi cultural", Programul Operaţional Regional 2014-2020. Valoarea totală a proiectului este de circa 2,57 milioane euro, iar reabilitarea va fi gata în 2 ani. Banii provin din finanţare europeană. “Sperăm ca toate obiectivele noastre de atragere de bani europeni, pe cât mai multe  Programe Operaţionale şi Axe, să se concretizeze cu succes. Suntem primul municipiu reşedinţă de judeţ din regiune care depune proiect pe 4.1, aşa cum am fost şi prima Primărie din regiune care am depus proiect pe actualul POR”,  a precizat Valentin Deculescu, administrator public. 

În iulie 2018 s-a semnat contractul de modernizare

În luna iulie 2018, Primăria a semnat contractul privind execuţia de lucrări a monumentului istoric Poşta Veche din municipiul Călăraşi, firmele câştigătoare fiind SC AlexCor Trading SRL Bucureşti, SC Rasub Construct SRL Slatina şi SC R.C.M. Costruzioni Italia. Contractul a fost atribuit în cadrul proiectului finanţat din Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa Prioritara 5 - „Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului natural şi cultural”, un proiect ce vizează redarea în circuitul turistic al patrimoniului cultural restaurat, precum şi obiectivului specific al Priorităţii de investiţii - 5.1. „Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural”.

Imagine indisponibilă

Contractul de lucrări are valoarea de 6.030.344,75 lei plus TVA, durată de execuţie fiind de 24 de luni, iar perioada de garanţie de 36 de luni.  Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 2,57 milioane euro din care Municipiul Călăraşi va asigura o cofinanţare de 2%.

”Proiectul privind restaurarea monumentului istoric Poşta Veche este primul contract cu finanţare europeană pe care îl semnăm pe actualul Program Operaţional Regional, după o evaluare a proiectului de peste un an. Am solicitat reprezentantului celor trei firme care execută lucrările respectarea cu rigurozitate a termenelor din contractul semnat şi îndeplinirea cu exactitate a obligaţiilor. Voi urmări îndeaproape execuţia lucrărilor şi nu voi accepta nicio abatere de la graficul de lucrări. Semnarea acestui contract este un alt pas pe care noi, echipa din conducerea Primăriei Călăraşi, îl facem în ceea ce priveşte angajamentele pe care ni le-am luat de a atrage cât mai mulţi bani europeni în municipiul Călăraşi”, a explicat primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin.

Tribunal şi Casa Căsătoriilor

Clădirea a fost construită înainte de anul 1894, iar în fişa de evidenţă apar informaţii că a funcţionat ca Poştă.  În perioada comunistă a fost Tribunal, iar după aceea a fost sediul Casei Căsătoriilor. După anul 1990 a fost închiriată ca sediu pentru firme, iar la scurt timp s-a acordat ca locuinţă rromilor, care au adus-o într-un stadiu degradabil. În perioada 2000-2004 s-a încercat declasarea clădirii ca să poată fi dărâmată, dar nu s-a putut deoarece a fost chemată Comisia de Patrimoniu şi nu a permis acest lucru.

calarasi posta veche

“Cu toate acestea, pentru locuitorii oraşului Călăraşi, a fost recunoscută în continuare – şi este numită chiar şi astăzi – după funcţiunea pe care a avut-o la origine. Se numără printre puţinele clădiri de poştă construite în România, înainte de 1900 şi rămase în picioare până în zilele noastre », spune primarul oraşului.

calarasi posta veche
Călăraşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite