Modernizarea reţelei de apă se încheie la 1 iunie. Cel mai mare proiect din ultimii 25 de ani a înghiţit 31 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se fac reparaţii în zonele afectate de proiect FOTO Adevărul
Se fac reparaţii în zonele afectate de proiect FOTO Adevărul

Cel mai mare proiect din Călăraşi din ultimii 25 de ani, care a transformat oraşul într-un adevărat şantier, se finalizează la 1 iunie. Modernizarea reţelei de apă şi canalizare se află în ultima etapă de lucru. Investiţia CL 8 are o valoare care se ridică la 10 milioane de euro.



Mai mult decât atât, autorităţile locale spun că oamenii sunt acum în siguranţă pentru că vechile conducte au fost schimbate şi nu mai curge apă cu rugină la robinet.
Proiectul  Ecoaqua « Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi de canalizare în judeţul Călăraşi » , finanţat prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu 2007-2013, se găseşte în acest moment în ultima etapă de lucru. Extinderea şi reabilitarea reţelei de distribuţie a apei potabile şi a sistemului de canalizare, inclusiv staţii de pompare apă uzată Călăraşi, CL8, urmează a fi finalizată până la 1 iunie. Lucrările au fost realizate într-un an şi şapte luni, timp record, susţin autorităţile, pentru un astfel de proiect.

Disconfortul creat de lucrările desfăşurate în ultimele luni au adus la exasperare călărăşenii, vina exclusivă aparţinând contractorului care nu a putut finaliza proiectul. Primarul oraşului, Daniel Ştefan Drăgulin, îi îndeamnă pe oameni să mai aibă puţină răbdare şi să fie conştienţi de beneficiile pe care le-a adus acest proiect complex cu o investiţie totală de aproximativ 31 milioane de euro.

Ce spun autorităţile

“Aceste lucrări ne-au creat tuturor un disconfort major. Poate că mulţi cetăţeni, care beneficiază de apă curentă şi canalizare, au considerat că nu se justifică un deranj atât de mare. Vreau să vă spun că în anul 2016, într-o ţară europeană, într-un municipiu reşedinţă de judeţ, apa potabilă şi canalizarea nu se regăseau în cartiere întregi. În plus, acest mare proiect reprezintă o investiţie pentru sănătatea fiecărui călărăşean. Să vă explic de ce: 11 milioane de euro – bani europeni – au fost investiţi numai pentru modernizarea staţiilor de pretratare şi tratare a apei potabile din municipiul Călăraşi.

Rezultatul: Calitatea apei potabile trimisă în reţea este mai bună decât calitatea unor mărci de apă plată care se comercializează în magazine. Beneficiau călărăşenii de ea? Vechimea de peste 30 de ani a multora dintre conductele de distribuţie a apei potabile făcea ca la robinet să ajungă apă cu alte caracteristici. Să nu uităm şi de infiltraţiile din sol sau de avariile repetate, care au afectat, în timp, starea carosabilulu”, a explicat primarul.

Acuzaţii

Investiţia nu a fost însă lipsită de scandaluri pe plan local.  La începutul acestui an, autorităţile locale aratau cu degetul spre operatorul de apă şi canalizare Ecoaqua, dar şi spre executantul lucrărilor de modernizare din oraş, Hidroconstrucţia SA. Acuzaţiile vorbeau despre o lipsă de implicare în remedierea deficienţelor apărute în cazul unor avarii, dar şi despre lucrări de mântuială. Mai mult decât atât, lucrarea nu a fost finalizată la 31 decembrie 2015, aşa cum fuseseră puse condiţiile UE în privinţa decontărilor.


Vă recomandăm şi:

Lucrările de 10 milioane de euro pentru modernizare reţelei de apă, nefinalizate. Şantierul se închide la vară

Lucrările pentru modernizarea reţelei de apă rămân deschise: doar 65% din proiectul de 10 milioane de euro a fost realizat

Modernizări pe datorie. Ce vrea să facă Primăria Călăraşi cu un credit de 25 milioane lei şi ce rată va plăti lunar

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite