Misterele înfricoşătoare ale Bărăganului. Pădurea bântuită unde nu calcă picior de om şi blestemul comorii lui Pintecan

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai veche legendă din Bărăgan datează de pe vremea invaziei turce, iar grozăviile s-ar fi petrecut în comuna Dor Mărunt. Localitatea este situată în partea de nord-vest a judeţului Călăraşi, în mănoasa câmpie a Bărăganului Sudic.

Poveştile care s-au ţesut în jurul averilor impresionante i-au cutremurat pe oameni. Blestemul banilor a fost însă mai puternic decât dorinţa de înavuţire.

Călugării, omorâţi până la ultimul

Despre Pădurea Călugăreasca se spune că este locul unde nu bate vântul, iar sufletele care nu şi-au găsit liniştea sute de ani bântuie şi acum printre copaci. Pe vremuri, aici, într-o mănăstire trăiau călugări, însă singura mărturie a existenţei slujitorilor Domnului mai este acum o cruce din piatră, aflată în mijlocul pădurii. În această pădure se spune că nu bate niciodată vântul, iar liniştea este de-a dreptul asurzitoare. Localnicii povestesc despre schitul de călugări care a fost cotropit de turci, iar călugări omorâţi până la ultimul.

image

Se pare că unul dintre ei a aruncat un blestem asupra turcilor.  Aşa se face că, după moarte, spiritele celor care şi-au mânjit mâinile cu sângele călugărilor s-au întors în desişurile de la Călugăreasca, de unde nu au mai găsit în veci ieşirea. La marginea pădurii sunt, de asemenea, o mulţime de cruci, despre care legenda locului spune că stau de strajă pentru ca spiritele păgânilor său nu poată ieşi. Lumea se ferea să intre în desişurile din Călugăreasca de teama blestemelor, iar singurul loc sigur din pădure era crucea albă, pe care stă scris anul 1831 şi care îi protejează pe cei care se roagă lângă ea atunci când îi prinde noaptea în crâng.

Povestea de la Biserica Nouă

Tot la Dor Mărunt se mai vorbeşte şi astăzi despre o comoară găsită la rădăcina unui nuc. Pintecan, un bărbat din sat, ar fi găsit ulciorul cu bani din aur, care i-a schimbat întreaga viaţa. Se pare că averea ar fi fost îngropată de turcii care i-au ucis pe călugării din pădurea Călugăreasca. Deşi ar fi avut un vis în care i se cerea să ridice o biserică, ţăranul nu a dat importanţă.

image

A început să cheltuie averea, şi-a cumpărat oi şi a devenit unul dintre cei mai înstăriţi oameni din zonă. Nici nu-i trecea prin cap că blestemul comorii îl va urmări îndeaproape. Prima nenorocire l-a lăsat fără grai. Cel mai de preţ lucru, copilul pe care îl avea, a fost găsit mort în pătuţ. Nici de această dată, visul nu i-a dat pace. Localnicii spun că i s-a cerut, din nou, să ridice o biserică pe locul unde a descoperit comoara. După ce şi-a înmormântat fiul, Pintecan a construit biserica, despre care se spune că este actualul lăcaş de cult din Dor Mărunt.

Fresca din lăcaşul de cult

„În noaptea nenorocirii, din nou a auzit o voce, spunând că dacă nu face biserica, alte rele şi mai mari vor veni peste el. Atunci s-a dus şi a tăiat nucii şi a făcut biserica.

image

Pictura el a comandat-o şi a vrut să fie asa: cu copilul lui spânzurat. S-a dus după aia şi a trăit la Bucureşti şi când a murit l-au adus şi l-au îngropat în podeaua bisericii, în criptă. Eu eram copil cand s-a sfinţit biserica, în 39, dar îmi aduc aminte cînd l-au înmormântat, că toate uliţele dimprejurul bisericii erau înţesate cu oameni.Şi soţia lui e tot acolo îngropată”, spune unul dintre localnici. În biserica există şi astăzi o frescă în care sunt pictaţi un bărbat şi o femeie, dar şi copilul lor spânzurat.

Legenda de la Ivăneşti

Tot în Bărăgan, la 15 km de Slobozia, o biserică lăsată în paragină stârneşte fiori. Construită, pe malul stâng al răului Ialomiţa, în anul 1848 de către unul din boierii satului cu piatră adusă din Dobrogea, aceasta  a reuşit să-i înspăimânteze pe locuitorii satului Ivăneşti. Legendele locale vorbesc despre un măcel petrecut chiar în lăcaşul de cult.

image

"În cel de-al doilea război mondial  un grup de soldaţi  nemţi, fugind inamicii ruşi s-au ascuns în biserică...  În zadar s-au rugat aceştia să scape. Nimeni nu le-a auzit rugăciunile, ei fiind prinşi de către inamici şi masacrati. Se spune că sufletele soldaţilor nemţi mai bântuie încă biserica părăsită", povesteşte un localnic. Oamenii din sat, înspăimântaţi că au putea fi urmăriţi de bluestem, au renunţat cu timpul să mai meargă la biserică. Mai mult decât atât, zona era frecvent inundată de revărsările răului, ceea ce a dus cu timpul la strămutarea gospodăriilor din zonă.


 

Vă recomandăm şi:

MISTERELE BUCUREŞTIULUI: Legenda fantomei din casa poetului sinucigaş Ilarie Voronca

Mistere din Munţii Buzăului: dispariţii inexplicabile, comori blestemate, enigmatica Ţară a Luanei

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite