Mica Unire, sărbătorită la Muzeul Municipal, pe 24 ianuarie. Spectacol de muzică şi poezie, pus în scenă de elevi

Mica Unire, sărbătorită la Muzeul Municipal, pe 24 ianuarie. Spectacol de muzică şi poezie, pus în scenă de elevi

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza FOTO Adevărul

Manifestările dedicate împlinirii a 159 de ani de la Unirea principatelor Române sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza debutează la Călăraşi cu un spectacol artistic, pus în scenă de copiii de la mai multe şcoli din oraş.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăria Municipiului Călăraşi, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar organizează miercuri, 24 ianuarie, de la ora 10.00, la Muzeul Municipal, evenimentul ”Mica Unire, un vis împlinit!”, dedicat sărbătoririi a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Spectacolul artistic va fi oferit de elevi din următoarele unităţi de învăţământ: Şcoala Gimnazială Tudor Vladimirescu, Şcoala Gimnazială Nicolae Titulescu, Şcoala Gimnazială Mircea Vodă, Şcoala Gimnazială Mihai Viteazul şi Colegiul Naţional Barbu Ştirbei. Programul se va încheia cu tradiţionala Horă a Unirii.
 
Un vis împlinit
 
La 24 ianuarie 2018 se împlinesc 159 de ani de la Unirea Principatelor Române sau ”Unirea Mică”. Acest eveniment este considerat a fi primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, după ce, la 5/17 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie/5 februarie, este ales şi domn al Munteniei.
 
Ţelul comun de unire a românilor într-un singur stat a fost atins la 1 decembrie 1918, când a avut loc Unirea Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România.
 
Reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza
 
Din ziua Unirii Moldovei cu Ţara Românească, Mica Unire, fără de care nici Marea Unire din 1918 nu s-ar fi realizat, statul român a intrat în perioada sa modernă, prin reformele începute sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, şi a făcut primul pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român. Generaţia de intelectuali patrioţi care a realizat Unirea din 1859 a avut meritul de a fi putut impune un spirit deschis către ideile de unitate, libertate şi fraternitate născute de Revoluţia franceză de la 1789, pentru care mulţi dintre ei luptaseră pe baricadele revoluţiilor de la 1848 din Europa.
 
Marii unionişti Mihail Kogălniceanu, I.C. Brătianu, Al. I. Cuza, Vasile Alecsandri, Costache Negri au avut intuiţia diplomatică de a alege momentul cel mai bun pentru proclamarea Unirii Principatelor Române, conform voinţei patrioţilor din Moldova şi Ţara Românească.
 
Vă recomandăm şi:
 
citeste totul despre: